A héten eldőlt, hogy 2017-től már nagypénteken sem kell majd dolgozni, azaz a húsvéti hosszú hétvége négynapossá duzzadt. A munkaszüneti napokat sose a dolgozók szokták eldönteni, de most játsszunk el a gondolattal: mi lenne, ha mi mondhattuk volna meg, hogy mikor legyen a plusz egy szabadnap? Alább 10 lehetőséget vázolunk fel, fantáziáljon, válassza ki a kedvencét, mondja meg, melyik az a nap, amikor tényleg nagyon nem akar dolgozni!

Január 6. Vízkereszt

A szerkesztőségünkben felmerült, hogy legyen január 2. is munkaszüneti nap, merthogy a szilveszter gyakran akkora buli, hogy azt elsején, egy nap alatt, nem lehet kiheverni. De ehelyett talán több értelme van a január hatodikát jelölni – addigra ugyan a legdurvább másnaposság is elmúlik magától, viszont legalább van egy igazi ünnep, vízkereszt.

Nyugat-Európában sok helyen munkaszünet, van, aki ilyenkor megy el először síelni a szezonban, de ha más nagyobb programot nem is szervez be az ember, a karácsonyfát úgyis ekkor szokás leszedni, és mondjuk erre pont jó lenne, ha lenne egy munkaszüneti nap.

Február 11. A betegek világnapja

Ez egy teljesen eredeti kezdeményezés részünkről, kolléganőnk szerint egy „egészségmegőrzésre alkalmas szünnap” lehetne ez, de mondjuk a betegek világnapját arra is kihasználhatná mindenki, hogy elmegy meglátogatni egy beteg ismerősét. Fontos érv még, hogy újév és március 15. között jelenleg egy darab szünnap nincs. Egyébként is ez az év legborzalmasabb időszaka, annyira kéne ide egy kis munkaszünet, mint egy falat kenyér.

Farsang- húshagyókedd

Vagy úgy is enyhíthetnénk a tél kilátástalan szürkeségét, ha szünnap lenne a húshagyókedd, ami ugye egy mozgó ünnep, február 3. és március 9. között van valamikor, 2017-ben például február 28-án lesz. Ez a nap ugye a karnevál utolsó hétvégéjét követő kedd, értelemszerűen sose esik hétvégére és egyetlen további szabadnap igénybe vételével mindenki síelésre is alkalmas, 4 napos hosszú hétvégét csinálhatna ebből az ünnepből.

Lehetne igény szerint egy utolsó nagyot farsangozni, bálozni, partizni, zabálni, karneválozni, bulizni, inni, otthon maradni, ki mit szeret. Másnap ugyanis hamvazószerda és kezdődik a böjt. Annak legalábbis, aki szokott tavasszal böjtölni.

Március 8. Nőnap

Ezen nincs sok magyaráznivaló, miért ne lehetne a nőnap munkaszüneti nap is egyben? Mindenki szépen megünnepelhetné a nőket, ennyivel is jobban kezdődne a március. Kétségtelen viszont, hogy pont egy héttel utána van március 15., ami már így is munkaszünet.

Nagypéntek

Biztosan sokan vannak, akik szerint pont jó, hogy a húsvéti hosszú hétvége háromnaposból négynapossá vált – a világ sok országában van ez így, hogy már nagypénteken sem kell dolgozni. Kapóra jön ez pl. azoknak, akiknek a gyerekei ilyenkor tavaszi szüneten vannak, és nem tudnák őket hova tenni, kisebb probléma lehet viszont, hogy a kereszténység szerint ez nem egy ünnepnap, hanem pontosan az ünnepnap ellentéte. Nagypénteken arra emlékeznek a hívek, hogy Jézus szenvedett, majd meghalt a kereszten, a katolikus egyházban például annyira nem ünnepnap ez, hogy ez az egyetlen olyan nap az évben, amikor nem szabad misét celebrálni.

De persze ettől még dolgozni azért nem kötelező, nem igaz?

Május 9. Európa-nap

Nem sokan tudják, hogy ez a nap nem csak a II. világháború európai végét jelenti, hanem az Európai Unió hivatalos ünnepe is, úgy hívják, hogy Európa-nap. 1950-ben ugyanis ezen a napon tettek javaslatot az EU elődje, az Európai Szén- és Acélközösség megalapítására. Májusban már szép idő szokott lenni, nem jönne tök jól még egy ünnepnap a május 1. után, de pünkösd előtt?

Június 21. Nyári napforduló

Az ember nyáron akar a legkevésbé dolgozni, nyáron vakáción akarunk lenni, nem a munkahelyen! Épp ezért semmi értelme, hogy pont nyáron nincs egy szünnap se. A pünkösdhétfőn lehet, hogy már május 11-én túlesünk, de legkésőbb június 14-ére eshet, és onnantól kezdve augusztus 20-ig, azaz a nyár végéig nincs semmi!

Nem kéne akkor mondjuk a nyár közepét, a napfordulót, az év leghosszabb napját megünnepelni június 21-én? Ez a nap ráadásul jeles nap volt már jóval a kereszténység megjelenése előtt is, szóval felekezettől függetlenül mindenki egyaránt örülhetne neki.

December 24. Szenteste

És most itt jön két olyan nap, amikor effektíve senki nem dolgozik, aki meg tudja oldani, szóval sokkal több értelme lett volna elismerni, hogy jó, ezek igazából munkaszüneti napok. Karácsony napja ugye december 25., de a legnagyobb ünneplés sok családban december 24-re esik, ekkor van a gyertyagyújtás és az ajándékozás. Hát ki a fene akar a szentestére az ünnepi vacsorára a munkából hazaesni? Senki. A kézenfekvő döntés az lett volna, ha a december 24-et adják meg munkaszünetnek, nem?

December 31. Szilveszter

És a szentesti logika szilveszterre is érvényes elég erősen. Az év legnagyobb bulija van aznap, el kéne ismerni, hogy nincs értelme erőltetni a dolgozást december utolsó napján. Hadd pihenjen rá mindenki rendesen a szilveszterezésre.

Ha önön múlt volna, melyik napot nyilvánítja munkaszüneti nappá?

Születésnap

Na de még egy fantasztikus ötlet felmerült a szerkesztőségünkben. Ki akar a saját születésnapján dolgozni? SENKI! Semmibe nem kerülne, ha mindenki megkapná törvényileg szünnapnak a saját születésnapját. Így legalább az a probléma sem merülne fel, hogy be kell zárni az üzemeket-irodákat még egy hosszú hétvégére, hiszen mindenki máskor maradhatna otthon.

Természetesen kéne hozzá valami olyan mellékszabály, hogy akinek olyan napra esik a születésnapja, ami már egyébként is munkaszüneti nap (vagy február 29.), az automatikusan a következő munkanapot kapja meg, de egy ilyen kiegészítéssel szerintünk simán tudna ez működni a gyakorlatban.

Na, meggyőztük? Ha ön adhatta volna meg ezt a plusz egy munkaszüneti napot, ön is a nagypénteket választja vagy valamelyik másikat a 10 lehetőségből? Szavazzon!