A néhai üzbég diktátor, Iszlám Karimov lánya, a korábban énekléssel és modellkedéssel is próbálkozó Gulnara Karimova elsősorban arról híres, hogy addig herdálta országának állami vagyonát, amíg időközben elhunyt apja is besokallt tőle, és hermetikusan elzárta a civilizációtól. A legutóbbi hír az volt, hogy a nő állítólag egy pszichiátriai intézetben raboskodik, most meg felmerült, hogy november elején méreggel ölték meg. 

Jelöletlen sírba temették

A halálhír hozója az üzbegisztáni Nemzeti Biztonsági Szolgálat egyik névtelenségbe burkolózó munkatársa volt, aki azt állította, hogy Gulnara Karimova november 5-én halt bele a mérgezésbe. Az illető az entre1.com-ot kereste meg a sztorival, amit azzal igyekezett alátámasztani, hogy maga is ott volt, amikor a nőt elhantolták a fővárosban. Szerinte a holttest egy jelöletlen sírba került, amin a biztonság kedvéért buldózerrel mentek át. Még arról is beszélt, hogy szerinte Karimova két gyermeke, Iszlám és Imán teljesen kilátástalan helyzetbe került anyjuk eltávozásával.

A fia szerint kutya baja

Csakhogy ezután felbukkant a nő fia, teljes nevén Iszlám Karimov, aki a BBC üzbég hírszolgálatának nyilatkozva jelentette ki, hogy anyja halálhíre csupán szóbeszéd volt. Mint mondta, Gulnara Karimova életben van, de továbbra is házi őrizetben tartják. Közben előkerült néhány másik, persze szintén névtelen forrás, akik az orosz médiában cáfolták a halálhírt.

Akkor most mi van?

Ez egyelőre nem teljesen világos. Már csak azért sem, mert az orosz média nem éppen a kiegyensúlyozott tájékoztatásról híres. Az országban ráadásul javában zajlik az elnökválasztási kampány, az ilyen híresztelések pedig kiválóan alkalmasak a választópolgárok összezavarására.

A rejtélyt tovább mélyíti, hogy már a fentebb emlegetett, pszichiátriai intézetről szóló információt sem lehet maradéktalanul hitelesnek tekinteni. A névtelen források harmadik halmaza szerint ugyanis Gulnara Karimova Londonban él egy magánlakásban, ha meg nem, akkor egy külföldi hírszerző szolgálatnál dolgozik.

Via The Sun, AKIpress