shutterstock 383210527

Ez történik a testével, ha leáll a szexeléssel

2017.06.24. 21:33

Mindenkivel előfordul az, hogy egy ideig nem szexel. Aki szerencsésebb az csak azért nem, mert épp két párkapcsolat között van, másnál lehet összetettebb a dolog, például, esetleg szapioszexuális vagy olyan fétise van, amivel képtelen partnert találni. Ám akármi is az indok az ideiglenes cölibátusra, ez az állapot a testre is hatással van. 

Rosszabb lesz a kedvünk

Ez talán nem túl meglepő, hiszen természetes, hogy az embernek nyomottabb a hangulata ha nem szexel. A brit Metro által megkérdezett pszichológus szerint ennek az egyik lelki oka, hogy

ilyenkor úgy érezzük, hogy valami olyan dolgot nem csinálunk, amit egyébként kéne.

Ám kémiai magyarázat is van arra, hogy miért vagyunk lehangoltabbak ebben az időszakban. A szeretkezés ugyanis endorfinokat, azaz boldogsághormonokat, szabadít fel, amitől jól érezzük magunkat a bőrünkben. Mikor nem szexelünk, máshogy kell az endorfinokat felszabadítani és ez nem mindig sikerül.

A szívünk se fog örülni neki

Már több kutatás is kimutatta, hogy a szexelés olyan, mint egy jó aerobic edzés, tehát a szívnek is jót tesz. Konkrét tanulmányok vannak arról, hogy a rendszeres szerelmeskedés csökkenti a szívbetegségek kialakulását. De miért is? Például mert a gyakori szex csökkenti a vérnyomást, és oldja a stresszt.

Csökken a libidó

Minél tovább nem szexelünk, a vágyunk is egyre lanyhul. A szakember szerint a férfiaknál ez együtt jár azzal is, hogy csökken a tesztoszteronszint. "A rendszeres szex növeli a tesztoszteronszintet, ez pedig növeli a szexéhséget. A szeretkezés-mentes időszakban a kevesebb tesztoszteron miatt a libidó is csökken."

Merevedési zavar alakulhat ki

Éppen a fent említett vágy és tesztoszteron-csökkenés okozhatja azt, hogy vannak férfiak, akiknél ebben az időszakban merevedési zavarok jelentkeznek. A témában egyébként kutatás is készült, ami kimutatta, hogy azok a pasik, akik heti egynél kevesebbet szexelnek, nagyobb eséllyel tapasztalnak erekcióproblémákat, mint azok akik heti rendszerességgel szeretkeznek.

Persze a nők sem ússzák meg ilyen jellegű tünetek nélkül a szexmentes időszakot. Sok nő számol be arról, hogy ilyenkor tapasztalt magán hüvelyszárazságot és éppen emiatt, mikor hosszú idő után újra szexelt, fájdalmat érzett.

A szakember szerint annak ellenére, hogy ezeket lehet magyarázni a testben lezajló kémiai folyamatokkal, mind a nők szárazsága mind a férfiak erekcióproblémái vélhetően főként lelki eredetűek.

Mikor ugyanis nincsen rendszeres szexuális életünk, sokkal kevésbé vagyunk magabiztosak, van bennünk egy félelem, hogy soha többé nem fogunk lefeküdni senkivel és ezért szexuálisan (is) frusztráltak leszünk.