Egyszerre mókás, bizarr, és valahol tragikus az 53 éves Juana Escudero története, aki maga sem tudja eldönteni, hogy sírjon, vagy nevessen-e rajta. A spanyol asszonyt hét évvel ezelőtt, egy adminisztrációs hiba következtében halottnak nyilvánították, amit elsőre viccesnek talált, de azóta kiderült, hogy cseppet sem az.

Az elmúlt éveket Escudero azzal töltötte, hogy bebizonyítsa, életben van, ám a bürokratikus rendszerben operáló nyilvántartó intézményeknek köszönhetően eddig nem járt sikerrel.

Escudero először akkor szembesült saját halálával, amikor sürgősségi orvosi ellátásra volt szüksége. Az adatait felvitték a számítógépes rendszerbe, ekkor derült ki, hogy aszerint már nincs életben. Szerencséjére az orvos ismerte őt, úgyhogy ennek ellenére is ellátta. Az asszony elmondása szerint akkor nevettek is egy jót az egészen és megbeszélték, hogy másnap bemegy az önkormányzathoz, és kijavíttatja a tévedést. Ám azzal kellett szembesülnie, hogy ez nem ilyen egyszerű. Sőt.

Mivel mindenhol halottként tartják nyilván, ezért a hatóságoknak nem elég bizonyíték az, hogy életben van és ő maga sétál be az irodákba, hogy megerősítse: nem ő a halott Juana Escudero. Ennek pedig súlyos következményei vannak.

Volt már, hogy azzal gyanúsították meg, ellopta valaki más személyazonosságát. 2011-ben, amikor meghalt a férje, nem igényelhetett özvegyi nyugdíjat, és 2012 óta nincs jogosítványa, mert nem tudta meghosszabbíttatni. Eközben pedig szélmalomharcot folytat a bürokráciával, ráadásul az irodákban semmilyen megoldási javaslattal nem szolgálnak a problémájára. Érthető, hiszen az ő gépeik szerint Escudero halott.

Az asszony egyetlen reményét jelenleg az jelenti, hogy hátha az állítólagos holtteste segítségével végre be tudja bizonyítani, hogy nem ő halt meg.

Arról ugyanis, hogy még el is temették úgy értesült, hogy a családja kapott egy levelet a temetőtől, amiben arról írnak, hogy mivel nem fizették ki a sírhelyet, a maradványokat egy tömegsírba viszik át.  Escudero kérvényezte, hogy végezzenek DNS tesztet a holttesten, de persze levelére egyelőre nem kapott választ.

Ha pedig ennyi csavar nem lenne elég, a nő arról is beszámolt a Diario de Sevilla nevű spanyol lapnak, hogy míg az önkormányzatnál és minden más kormányhivatalban halottnak tartják, a bankok boldogan küldözgetik neki a a fizetésre felszólító papírokat, hiszen korábban vett fel hitelt, jelzálog van a házán, és ironikus módon az életbiztosítását is minden hónapban behajtják rajta.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Bürokráciapornó: egy nőt elkönyveltek halottként, pedig nagyon is él

Juana Escuderót egy adminisztrációs hiba miatt halottnak nyilvánították, és a spanyol hatóságoknak nem könnyű bizonyítani, hogy mégis él.

9 · Oct 07, 2017 08:34am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments