Ha az ember ír egy karácsonyi popdalt és az rendesen betalál, akkor az idők végezetéig meg van oldva minden, mert mindegy egyes évvégén elő fogják venni a jól bejáratott karácsonyi slágert, és az illető hírneve soha nem évül el. Remek példa erre Mariah Carey, aki továbbra is rengeteget szerepel, főleg minden évben decemberben, pedig rendes nagy slágere 2008-ban volt utoljára. Pontosan ezért van, hogy sokan próbálnak karácsonykor bevágódni egy karácsonyi dallal, hátha sikerül vele a halhatatlanságot, vagy legalábbis a halálig tartó karriert elérni.

Azonban a többségnek ez nem szokott összejönni, összeraknak valamit, amiről hamar kiderül, hogy nem az lett a következő All I Want for Christmas Is You, az adott dal csúfosan leszerepel, majd feledésbe merül. Vagyis merülne, ha az internet nem lenne olyan kegyetlen, hogy mindent megőriz. Az alábbi számoknak sokkal jobb lenne, ha nem hánytorgatnák fel őket többet, dehát karácsonykor is tudjuk, hogy mi a legszebb öröm:

a '90-es évek ízléstelen ünnepi számait hallgatni.

Hogy egy szép teljes playlist összejöjjön, a '80-as évek végéről is beválogattunk egy csodás dalt, plusz egészen 2006-ig előrementünk az ezredforduló után néhány csemegéért. Hogy ki emlékszik már ezekre a jó 20 éves popzenei ballépésekre? Hát többek között egy James Masterton nevű angol médiaszemélyiség, aki 1992 óta dokumentálja lenyűgöző részletességgel, hogy mi történik a brit slágerlistán. Az alábbi daloknak több, mint a felét az ő honlapján találtuk meg.

Bros – Silent Night (1988)

A '80-as évek végén egy nagyon rövid ideig nagyon népszerű volt ez az angol fiúbanda, két jóképű testvér plusz egy harmadik srác felállással. A When Will I Be Famous? című dal talán azoknak is rémlik, akik akkor még gyerekek (se) voltak, mindenesetre a Bros 1988 végén úgy érezte, hogy ki kéne adniuk a Csendes éjt saját feldolgozásukban. A végeredmény fent tekinthető meg, így csaknem 30 év elteltével egészen bizarr élmény.

DJ Bobo – It's Time for Christmas (1995)

Ön tudta, hogy a '90-es évek legsikeresebb svájci előadójának volt egy karácsonyi száma is? Pedig de, ezt ön a fenti videóra klikkelve tekintheti és hallgathatja meg. Az évtizedre annyira jellemző ez a hangzás, hogy az egy időutazással felér, de közben Dj Bobo a dancehallos-egzotikus kliséket keveri a karácsonnyal. Csak erős idegzetűeknek!

Mr. President – Coco Jamboo Christmas Version (1996)

Ha már DJ Bobónál tartottunk, úgy éreztük, érdemes leellenőrizni, hogy a Coco Jamboo előadóinak, a Mr. Presidentnek nincs-e egy jó kis karácsonyi száma. Hát dehogynincs, ráadásul magát a Coco Jamboo-t dolgozták fel száncsengősre 1996-ban. Aki ezt képes végighallgatni elejétől végéig, az vendégünk egy alkoholmentes forralt borra.

Fountains of Wayne – I Want an Alien for Christmas (1997)

Úgy tűnik, ennek a számnak még videóklipje sincs (vagy legalábbis nem maradt fenn a Youtube-on), mindenesetre a brit slágerlista archívumai számon tartják, mint az 1997-es karácsony egy kisebb slágerét. A cím gyakorlatilag mindent elárul erről a feltehetőleg kamaszoknak szóló rockdalról: Űrlényt kérek karácsonyra.

Jane McDonald – Cruise Into Christmas (1998)

Jane McDonald egy hajón volt bárénekesnő, és 1998-ban szerepelt egy dokumentumfilmben a tévében, amitől hirtelen híres lett. Pont jött a karácsonyi szezon, úgyhogy gyorsan beledarálta a legelcsépeltebb ünnepi slágereket egy masszába, amihez csodálatosan igénytelen-ízléstelen videóklip készült. A csomag bekerült 1998 karácsonyán a 10 legjobb szám közé a hivatalos brit slágerlistán. Jane McDonald karrierje csodálatos módon ezután a szám után is folytatódott, igaz, később inkább tévés műsorvezetőként dolgozott, mint énekesnőként.

Cliff Richard – The Millenium Prayer (1999)

Az ember ma már nosztalgiával gondol vissza a '90-es évekre, de azért az ezredforduló néhány elég hátborzongató projektet inspirált, amik akkor is megosztották a közönséget, mai szemmel nézve meg végképp velőtrázóak. A fenti dalban Cliff Richard rocklegenda a Miatyánk szövegét énekli rá többször az Auld Lang Syne című, nálunk is ismert skót népdal dallamára. Ennyi.

A videóklipnél ma már egy hatéves gyerek is jobbat csinál húsz perc alatt egy tablettel, de valamiért 1999 végén ez Európa-szerte nagyon megfogta a közönséget, a briteknél még első is lett a slágerlistán. Annyiban kicsit kilóg a listáról, hogy bár vallásos tartalma van, nem annyira a karácsonyhoz, inkább a szilveszterhez-újévhez kapcsolódik.

Craig Phillips – At This Time of Year (2000)

A fenti számról elég annyit mondani, hogy Craig Phillips arról volt akkor híres, hogy pár hónappal korábban nyerte meg Nagy-Britannia első Big Brotherjét. Magyarországon csak két évvel később rendezték meg az első Big Brothert, amit, mint emlékezetes Párkány Évi nyert meg. Végülis nagy kár, hogy ő nem adott ki karácsonyi dalt.

Fast Food Rockers – I Love Christmas (2003)

A Fast Food Rockers nevű brit együttes a gyorséttermeknek zengett himnuszt egy gyerekmondóka ritmusára, és valahogy ezzel sikerült 2003 nyarán hatalmas sikereket elérniük Nagy-Britanniában. Ősszel volt még egy számuk, mérsékeltebb sikerrel, a karácsonyt pedig a fenti produktummal támadták be. Nem túl meglepő módon a Fast Food Rockers ezzel el is tűnt a süllyesztőben. (Azoknak, akik a kép alapján nem mernek a play gombra kattintani: megértjük, mindenesetre a zenének természetesen semmi köze a rockhoz.)

Crazy Frog – Jingle Bells (2005)

Ha a Jingle Bells legelviselhetetlenebb feldolgozását keresi az ember, talán jó úton jár, ha belehallgat Crazy Frog verziójába. Crazy Frog abból az időszakból rémlik vissza a túl jó memóriával rendelkezőknek, amikor telefonos csengőhangok felkerültek a slágerlistára.

Ezt használta ki egy vállalkozó kedvű svéd, hogy bizonyítsa, hogy a skandináv popzene a közhiedelemmel ellentétben szar is lehet, és egy animált béka segítségével nyomni kezdte a kontentet. Crazy Frognak van hivatalos Vevo csatornája, ami a fenti klipet nem tartalmazza, valószínűleg azért nem, mert ez még szerintük is annyira rossz. Jó hír mazochistáknak: viszont a Last Christmasből megvan a hivatalos Crazy Frog verzió!

Peter Andre & Jordan – A Whole New World (2006)

A '90-es évek legkockahasúbb énekese és a kétezres évek legtöbbet emlegetett mellmodellje házaspárként köszöntötte 2006 karácsonyát egy olyan dallal, amiben alapvetően nincs semmi karácsonyi. Ez az A Whole New World az Aladdin című Disney-rajzfilmből. A dal fenti élő verziója később sokkal híresebb lett, mint a hivatalosan kiadott stúdióverzió, mivel remekül hallatszik benne, hogy Jordan, vagy igazi nevén Katie Price baromira nem tud énekelni.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Rossz karácsonyi dalok a '90-es és 2000-es évekből: előtúrtuk a legkínosabbakat

DJ Bobo karácsonyi száma megvan? És a Coco Jamboo csengettyűs verziója? Vagy amikor Katie Price mellmodell Disney-t énekelt? 10 borzalmas régi dal.

15 · Dec 24, 2017 04:19pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments