A 46 éves Claudia Ackley igazán eltökélt személy, amennyiben a saját igazát kell megvédenie a csúnyagonosz, hitetlen emberekkel szemben. Még tavaly márciusban történt, hogy kirándulni ment két tinédzser lányával a kaliforniai Arrowhead-tó közelébe, hogy aztán egy életre megváltozzon az élete. Azt mondja, épp a kutyájukat követték, amikor az egyik lánya vérfagyasztó dologra lett figyelmes. 

AZ EGYIK FA MÖGÜL UGYANIS MAGA A JETI NÉZETT FARKASSZEMET VELÜK.

Állítólag. A másik lány azonnal telefont ragadott, és megörökítette a riadalomra okot adó pillanatot, megdönthetetlen bizonyítékot szolgáltatva ezzel az utókor számára.

Szerencsére mindannyian megőrizték a hidegvérüket, és a Jeti sem szaggatta őket cafatjaikra, így Ackley-nek volt lehetősége arra, hogy a felvétellel az Amerikai Egyesült Államok Hal- és Vadvédelmi Szolgálatához forduljon. Alighanem már kezdte beleélni magát abba, hogy ő az első, aki ilyen közelről láthatta a két lábon járó, óriási teremtményt (ezzel mondjuk máris tudnánk vitatkozni), de sajnos a nemzeti park nem osztozott Ackley-vel az élményben. Ők határozottan azt állítják, hogy amit a nő látott, az 

BIZONY BAROMIRA NEM A JETI, HANEM CSAK EGY MEDVE. 

Ackley mintha csak rokoni kapcsolatban állna a lénnyel, annyira kiborult a sértő feltételezésen, ennek pedig igen erőteljesen hangot is adott. Nem csupán azzal, amivel minden, hasonló élethelyzetbe keveredett személy, hogy a sajtóhoz fordul, és méltatlankodik egy sort, nem. A nő konkrétan fogta magát, és

EGÉSZ EGYSZERŰEN BEPERELTE A NEMZETI PARKOT. 

Mondván, őt aztán senki ne hazudtolja meg, tudja, mit látott, és különben sem most találkozott először a híres Nagylábúval. (2014-ben a férjével együtt látták őt egy washingtoni jetitúrán). Ha hitelt adunk Ackley arcfelismerő képességének, akkor simán elképzelhető, hogy igazat mond, a park üzemeltetőit azonban sem ő, sem a videó nem tudja meggyőzni. 

A nő szerint könnyű megkülönböztetni egy jetit a medvétől, és ez már a 11 és 14 éves lányainak is sikerül, hiszen állítólag láttak már medvét, és egyáltalán nem félnek tőle (mondjuk minek is kéne, ugye.) A Nagylábútól viszont nagyon megijedtek, szóval ez is egy újabb bizonyíték arra, hogy igazat mondanak. 

Azt egyébként senki sem vonja kétségbe, hogy az asszony tökéletesen hisz abban, amit állít, és nem csak az elismerésre hajt. Leginkább azon van kiborulva, hogy a Hal- és Vadvédelmi Szolgálatnál dolgozók nem végzik rendesen a munkájukat, pedig szerinte csak az lenne a dolguk, hogy megvédjék az embereket, és azokat a fajokat, amelyek eddig ismeretlenek voltak az emberiség számára. 

Eltökélt szándéka tehát, hogy helyettük ő óvja meg az embereket a lehetséges jetitámadásoktól (bár az nem világos, hogy a hisztériázáson kívül mivel kívánja ezt kivitelezni), és úgy véli, ha legalább egy emberéletet meg tudott menteni a feltűnősködésével, akkor máris megérte. Az asszony egyébként vallja, hogy egy ilyen élmény minden embert megváltoztat, lévén, az ő élete is gyökeres fordulatot vett azóta, hogy találkozott a jetivel. 

Amikor belenéztem a teremtmény szemébe, ráeszméltem, hogy hány olyan élőlény lehet még, amelyeknek a létezéséről még csak nem is tudunk. Belegondoltam, hogy az élet milyen elképesztően gyönyörű, mi meg csak hülyeségekre pazaroljuk a sajátunkat. Az eset után 57 kilót fogytam, és elhatároztam, hogy elválok a férjemtől. Az egész arra ösztönzött, hogy kövessem az álmaimat, és a saját életemet éljem. Ha valaki azt hiszi, meg tud félemlíteni bármivel is azok után, hogy láttam egy közel négyszáz kilós teremtményt, akkor nagyon téved.  

Az első bírósági tárgyalást március 19-én tartották San Bernardinóban, és ugyan nincsenek információk az ügy folyományairól, egy Michael Shermer nevű professzor szerint szinte kizárt, hogy Claudia Ackley megnyerje a pert. Azt mondja, ahhoz, hogy az állítását bizonyítsa, nem elegendő egy ilyen felvétel, sem pedig az a néhány szemtanú, akikre hivatkozik. 

Nem perelheted be Kaliforniát egy faj védelme érdekében, ha nem tudod bizonyítani a faj létezését. És ez mindenre vonatkozik, a csigától elkezdve a Nagylábúig. Egyetelen konferencián sem jelenhetsz meg úgy, hogy hé, láttam egy nagyon hihetetlen dolgot délután háromkor egy kempingtúrán, meg tudom nevezni? Nem. Kézzel fogható bizonyíték kell hozzá.

Persze azzal ő sem vitatkozik, hogy ha bebizonyosodna a jeti létezése, az lenne az évszázad biológiai felfedezése. 

Ön szerint a videón szereplő lény a jeti?