Ferenc pápa április 15-én egy római parókián tett látogatást, ahol a helyi gyerekek kérdezhettek tőle. Itt történt, hogy sorra került egy kisfiú, de amikor mondták, hogy tegye fel a kérdését, azt mondta, hogy

nem bírom,

és zokogni kezdett. Ferenc pápa megkérte, hogy menjen oda hozzá és súgja a fülébe a kérdést, és egy azóta sajnos eltávolított videofelvételen látszik, hogy ezek után egy ideig úgy beszélgettek, hogy azt senki más ne hallja. A kisfiút Emanuelének hívják, és amikor visszaült a helyére, Ferenc pápa azt mondta, Emanuele beleegyezett, hogy ő most elmondja, hogy mi volt a kérdése, és hogy mi rá a válasz. A kisfiú azt szerette volna tudni, hogy nemrégiben elhunyt, de világéletében ateistaként élt édesapja most a mennyországban van-e.

Emanuelét valószínűleg azért foglalkoztatta ez a kérdés, mert a templomban vagy hittanórán hallhatta azt az alapvető hittételt, hogy csak az juthat a mennyországba, aki hisz Istenben (az „Egyházon kívül nincs üdvösség” dogmáról pl. itt részletesebben is lehet olvasni), az ő édesapja viszont, bár jó ember volt és Emanuelét és három testvérét megkeresztelték, önmaga nem hitt Istenben, ateista volt.

Ferenc pápa erre azzal válaszolt, hogy Isten atyaként tekint az emberekre. Megkérdezte a közönségben ülő gyerekektől, hogy szerintük egy édesapa egy ilyen jó embert, mint amilyen Emanuele apukája volt, képes lenne-e magára hagyni. A gyerekek némi bátortalankodás után egy jó hangos nemmel válaszoltak persze, amire Ferenc pápa ezt mondta:

Tessék, Emanuele, ez a válasz. Isten minden bizonnyal büszke apukádra.

Ferenc pápa már csak azért sem mondhatta a kisfiúnak, hogy édesapja biztosan a mennybe jutott, mert ezzel effektíve szentté avatta volna Emanuele apukáját, de olyan szempontból mégis jelentős ez a párbeszéd, hogy Ferenc pápa megerősítette, hogy nem kizárt az üdvösség azok számára sem, akik nem vallották magukat kereszténynek, de a keresztény értékek szerint éltek. Ferenc pápa két olyan mondattal zárta le a választ, amit az eredeti olaszról például úgy lehet magyarra fordítani, hogy „beszélj apukáddal, imádkozz apukádért”.

A sztorit a National Catholic Reportertől vette át a Huffington Post, akiknél mi megtaláltuk.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
„Apukám a mennyben van?” – kérdezte a kisfiú a pápától

Emanuele azért aggódott ennyire nemrég elhunyt édesapjáért, mert tudta, hogy az apuka ateista volt. Ferenc pápa hagyta, hogy helyette a gyerekek válaszoljanak.

156 · Apr 25, 2018 10:26am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments