Bliss és Ashleigh Coulter az orvosaikkal együtt történelmet írtak. A két nő ugyanis az első a világon, akik közösen hordták ki a gyermeküket, így pedig ma már egy egészséges, öthónapos kisfiú anyukái.

A leszbikus pár már egy ideje vágyott gyerekre, ám fontos volt számukra, hogy mindketten részesei lehessenek a terhességnek. Hosszas kutatás után találtak rá egy texasi orvos házaspárra, Kathy és Kevin Doodyra, akiknek a mesterséges megtermékenyítés a szakterületük, és akik végül segítettek nekik, hogy teljesüljön az álmuk. 

De mégis hogy csinálták ezt?

Nos, a metódus természetesen elég bonyolult, de a lényege, hogy az orvosok mesterséges úton megtermékenyítették Bliss petesejtét, amit aztán egy speciális eszközben beültettek a nő testébe, ami ebben az esetben inkubátorként funkcionált. Ez öt napig tartott, ezt követően kivették az eszközt az anyából és a megtermékenyített petesejtet átültették Ashleighbe, így a következő kilenc hónapban benne fejlődött tovább a magzat.

Az anyák elmondása szerint, kezdetben fel sem fogták, hogy ami velük történik hatalmas áttörés a tudományban. 

Mikor megtudtuk, hogy babát várunk, csak arra tudtunk koncentrálni, hogy anyák leszünk. Eszünkbe sem jutott, hogy valami olyat teszünk, amit korábban soha senki

– idézi Blisst és Ashleight a New York Post.

Az eljárás pedig valóban hatalmas lépés lehet az azonos nemű pároknak, akik hozzájuk hasonlóan szeretnék mindketten átélni a terhesség élményét, nem is beszélve arról, hogy ettől még inkább közösnek érezhetik a gyermeket. Ashleigh elmondása szerint ő például kezdetben félt attól, hogy mivel a DNS-e hiányzik a gyerekből, ezért nem fog elég erős kötődést érezni iránta, ám mivel átélte a terhességet majd a szülést is, ezek a félelmei elmúltak.

Ő hordta öt napig és nagy szerepe volt a megtermékenyítésben, és aztán én voltam terhes vele kilenc hónapig. Ez pedig nagyon különlegesség tette az egészet számunkra, hiszen így mindketten a részesei lehettünk az élménynek

- magyarázta Ashleigh egy amerikai tévéműsorban.