shutterstock 756850258

Íme egy nő, aki kilenc éve nem mosdott szappannal vagy tusfürdővel

2019.08.20. 09:10

A kanadai Jackie Hong még két évvel ezelőtt írta meg a Toronto Star című lapban, hogy hét éve nem használt se szappant, se tusfürdőt, maximum kézmosáshoz. Ezt a tisztálkodási trendet nemrég a The Guardian cikke tette újra aktuálissá, és Hong köszöni szépen, az azóta eltelt további két évben a helyzet továbbra is változatlan. Viszont a szappanmentes élet egyre inkább trenddé kezd válni, messze nem Hong az egyetlen, aki azt mondja, hogy bőven elég vízzel leöblíteni a testünket zuhanyozáskor, nincs szükség szappanozásra.

Hasonlóan a sampont nem használókhoz, ennek az életmódnak a követői azt mondják, hogy a szappan elpusztítja a bőr felületén élő baktériumflórát, és eltávolítja a természetes zsírréteget is, ami nem tesz jót a bőrnek. Hong azt mondja, amikor először hallott a szappanmentes fürdésről valakitől, aki már egy ideje így élt, ő is undorítónak találta. De az illető megkérdezte, hogy „na, és bűzlök?”, és Hongnak el kellett ismernie, hogy az illetőnek nem volt testszaga. A szappantalanul élők állítják, hogy a pusztán tiszta vízzel való zuhanyozás bőven elég a testszag elkerülésére. A szappant elhagyók azt mondják, a bőr természetes baktériumflórájának folyamatos eltávolítása vezethet olyan problémákhoz, mint az ekcéma, pattanások vagy száraz bőr. Hong arról számol be, hogy amióta nem használ szappant a mosdáshoz, testápolóból is kevesebbre van szüksége, mert jobb a bőre.

Azonban amíg Hong szerint pont az az egyik előnye ennek az egésznek, hogy kevesebb kozmetikumot kell vásárolni-használni, addig a kozmetikai ipar máris elkezdte direkt szappanmentes termékekkel bombázni azokat, akik áttérnek erre a paleótisztálkodásnak is tekinthető életmódra. A Mother Dirt nevű cég termékei például nem szappant tartalmaznak, hanem éppen, hogy baktériumokat, hogy ezzel erősítsék az ember bőrének természetes baktériumflóráját. Íme egy promókép.

A szappanmentes életmód természetesen továbbra is csak a társadalom roppant kicsi szegmensét győzte meg, de a szappanmentes termékeket választók száma a jelek szerint emelkedik: az ilyen úgynevezett probiotikus bőrápolási termékek piaci részesedése 2015 és 2019 között 300%-kal nőtt. Brad Pittről például még 2013-ban írták a lapok, hogy nem használ szappant, hanem helyette citrom, víz és almaecet kombinációjából készült szerrel mosakszik.

A The Guardian cikke mindenesetre figyelmeztet, hogy egyelőre nem sikerült tudományosan kimutatni, hogy a szappanmentes élet jobb vagy károsabb lenne, ezért további kutatásokat kell végezni a területen, az egész egyelőre csak feltételezéseken alapszik. Az egyetlen, ami biztos, és amit a szappan nélkül mosdók sem vitatnak: ha a zuhanyozáshoz nem is feltétlenül kell mindig szappan, a kezünket a higiénia érdekében rendszeresen kell mosnunk szappannal.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Íme egy nő, aki kilenc éve nem mosdott szappannal vagy tusfürdővel

A kanadai Jackie Hong csak kézmosáshoz használ szappant, tiszta vízzel zuhanyozik, és azt mondja, nem büdös. Egyre többen érdeklődnek a paelótisztálkodás iránt.

45 · Aug 20, 2019 09:10am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments