Gerard Greer egy fiatal, ausztrál preparátor/képzőművész. Az elpusztult állatok tetemeinek tartósításáról a többségnek a vadászpuskát cipelő, kitömött róka jut az eszébe, de Greer teljesen más stílusban dolgozik, ezért talán önnek is érdekes lesz ez a sokakból felháborodást kiváltó Instagram. De mielőtt a fiatalember munkáiból néznék néhány példát, íme róla egy fotó – macskával.

Greer az állatok tetemeit ugyanis nem próbálja meg a természeteshez közeli állapotot megőrizve konzerválni, hanem természetellenes színekkel festi meg azokat, illetve gyakran csak a csontvázakat. Ezzel a technikával készültek az alábbi fülbevalók.

Ausztráliában hatalmas gondokat okoznak a kontinensre az 1800-as évek elején európaiak által bevitt kóbormacskák, amelyek nagy kárt tesznek a kontinensen őshonos flórában és faunában, és több faj (elsősorban madarak) kipusztulásáért, illetve állományának megtizedelődéséért felelősek (további infó a Wikipédián).

Az Ausztráliában őshonos fajok védelme érdekében a kóborló macskákat nagy erőkkel próbálják befogni, közülük az egészségeseknek örökbefogadókat keresnek, a súlyos betegeket pedig elaltatják. Ez utóbbi volt a helyzet az alábbi kiscicákkal, a tetemeket Greer természetesen teljesen legálisan szerezte be egy állatorvostól.

Az alábbi két mexikói axolotl mellett Greer elmagyarázza, hogy ezek a művei úgy készülnek, hogy a tetemekben bizonyos vegyületekkel bizonyos szöveteket átlátszóvá tesz (itt például a húst), más szöveteket pedig beszínez (itt például a csontvázat). A tetemeket mindig legális forrásokból kapja, ez a két axolotl például egy állatkertben élte le az életét, és akkor kerültek Greerhez, miután ott elpusztultak. Az axolotl egy nagyon ritka, nagyon érdekes kétéltűfaj, érdemes róluk is többet olvasni a Wikipédián.

Greer hiába hangoztatja, hogy a munkájával semmilyen kárt nem okoz egy állatnak sem, azért mégis van annyira szokatlan ez a műfaj, hogy gyakran problémákba ütközik. Egyrészt a közösségi médiából időnként törlik a posztjait, mondván, hogy sokkoló, amit bemutat. Ezért Greer a durvább dolgai elé egy figyelmeztetést tesz, majd tovább kell lapozni a posztban az utolsó képig, hogy ne fordulhasson elő, hogy valaki véletlenül meglát az Insta-feedjében egy felgyorsított videót arról, ahogy férgek megtisztítják a hústól egy növekedési rendellenességtől elpusztult, deformált csontvázú galamb tetemét.

Másrészt Greer tevékenysége vonzza a felháborodott fenyegetőket, mint mondja, gyakran kap változóan súlyos beszólásokat. Ebben a posztban olvasható például egy anyázó levél valakitől, aki mintha az életét tette volna fel arra, hogy Greeren bosszút álljon, amiért ilyen „kegyetlen” az állatokkal. Az alábbi posztban olyan, állatok csontvázaiból álló műveit lehet megnézni, amiket egy galériában is kiállítottak már.

Greer egy időben fraktálokkal és szimmetrikus mintákkal is kísérletezett, ezt dokumentálja az alábbi poszt.

Még egy sokkoló, de közben mégis bizonyos szempontból túlvilági szépséggel bíró videó a végére: íme egy felvétel bébiteknősök tetemeiről, amik éppen hetek óta áznak egy lila vegyületben, hogy beszíneződjenek.