RuPaul a világ leghíresebb drag queenje, övé a világ leghíresebb dragműsora és -eseménye, a Drag Race, illetve a Drag Con. Ezek általában elsősorban a szupermodellszerű királynőknek kedveznek, a fő témájuk a szépség, a glamúr, a csillogás. A drag szó azonban egyre nehezebben fordítható magyarra, és ez pont azért van, mert újabban egyre elfogadottabb, hogy nem csak a hagyományosnak tekinthető nőneköltözést jelenti, sőt, sok olyan művelője akad, akik nem azért öltöznek be, hogy szépek legyenek, hanem pont az ellenkező a céljuk: vannak fura, nyugtalanító, nyomasztó, riasztó, sőt, kifejezetten horrorfilmbe illő külsejű drag queenek is, és most Halloween kapcsán róluk lesz szó a vasárnaponként jelentkező heti trendben.

A RuPaul's Drag Race a negyedik évadánál tartott, amikor először bukkant fel benne egy olyan versenyző, aki nem a divatlapokban, hanem a horrorfilmekben látott nők stílusát értelmezte újra, ő volt Sharon Needles, aki eredeti ötleteivel meg is nyerte azt az évadot. A legutóbbi, 12. szezonban a fenti borítóképen látható Aiden Zhane vitte tovább ezt a stílust, de azért mégiscsak a televíziózás fősodrában megengedhető, glamúrorientált kiadásban. Pedig ez a műfaj sokkal durvábbakat is tud – hát akkor most nézzünk öt európai és egy amerikai példát honnan máshonnan, mint az Instagramról, egyre durvuló sorrendben.

The Arseniek

Hogy a humorosabb-színesebb oldal felől haladjunk az igazán félelmetes-rettenetes képekig, kezdjük The Arseniek két fotójával. Ő egy francia fiatalember, bizonyos Cristophe Mecca alteregója, és mint a cikkben található valamennyi művésznek, őneki sem az a célja, hogy bárki is nőnek nézze: például a legtöbb képen bajszos, de ez még a legkevesebb.

The Arseniek egyáltalán nincs elköteleződve a horror műfaja mellett, a karaktere inkább bizarr, mint félelmetes. Van egy hűvös humora, egy megközelíthetetlen eleganciája, és valamennyi alkotása egy gyakorlott kézzel megalkotott, precíz mesterműnek tűnik.

Neon Namaste

Neon Namastét elég régóta követem az Instagramon, és nem sokat tudok róla azon kívül, ami ott kiderül róla: brit és sminkmester, és vizuális művészként mutatkozik be. De azért amit csinál, az általában bőven belefér a drag queenségbe, amint azt a fenti, pokolból menesztett ribancapáca remekül illusztrálja.

Neon Namaste világának van néha egy embertelen sterilitása, de közben meg váratlan ötletei gyakran kifejezetten játékosak. És például a fenti fotó kapcsán hozzuk szóba azt a szupersztárt, akit ennek a stílusnak a tárgyalásakor muszáj megemlíteni: Marilyn Manson már a '90-es években sokkolt azzal, hogy félelmetes-undorító női figurákat idézett egyébként nem különösebben nőies megjelenésével. Aki ezt a fent látható képet csinálta, egészen biztosan egynél többször látta a The Beautiful People című klipet, ami nélkül többek között a Fűrész-filmek képi világa sem úgy nézett volna ki, ahogy. 

Charity Kase

És akkor most a precizitásra és hideg eleganciára jöjjön egy kis káosz meg punkoskodás, többé-kevésbé a'90-es évek club kidjeire emlékeztető stílusban! A brit Charity Kase Londonból hozza a szívbajt közönségére egész évben, a honlapjáról kiderül, hogy 23 éves és a polgári neve Harry Whitfield, és ha úgy hozza az élet, férfiként is szokott modellkedni. Öltözékeiben gyakran keveri a klasszikus horrorfilmes esztétikát a képregények világával: Charity Kase rémjei gyakran viselnek élénk színeket, mint például a fenti Ratched nővérnek is kék az egyenruhája.

Ez még egy jelmez Charity Kase-től, és ebben az a pláne, hogy ez úgy félelmetes, hogy közben semmi tipikus horrorelem nincs az egészben: ki gondolta volna, hogy színes gumicukortól ennyire tud borsózni az ember háta? Köszönjük, Charity Kase!

Hungry

Egyértelműen ő a leghíresebb a cikk hat szereplője közül: a Berlinből kiindult Hungry már Björköt is saját képére és hasonlatosságára formálta egy albumhoz, illetve turnéhoz. A stílusát torzított drag címszóval írja le, és nagyon érdekes megfigyelni, hogyan használja a sminket ahhoz, hogy az arcán az arányokat olyan drasztikusan variálja át, hogy az már-már nem is tűnik egy arcnak.

Hungry gyakran visel maszkot vagy valami egyéb, szokatlan kiegészítőt/ékszert az arcán, erre egy jó példa a fenti kép. A stílusában, bár torz, mindig van valami organikus, valami már majdnem szexi, mert Hungry általában a természetben található formákat és szimmetriákat utánozza, de minél nyugtalanítóbb változatokban.

Vander Von Odd

A beöltözésnek a szörnyűséges oldalát kedvelő drag queeneknek van saját realityvetélkedője is Amerikában, ez a Dragula címet viseli, és az első évadot Vander Von Odd nyerte meg. A műsorban mindenféle bátorságpróbák is szoktak lenni, és Vander Von Odd az alábbi fotóval is bizonyítja, hogy ő aztán nem fél semmitől (vagy legalábbis a tűszúrásoktól biztosan nem). Ha nem hisz a szemének, íme egy videó erről az igazán művészire sikerült, de annál extrémebb akupunktúrás kezelésről.

Vander Von Odd világa egy nyomasztóan sötét hely, kevés és nagyon fekete humorral. A képeken-öltözékeken fel lehet fedezni a klasszikus divatfotók hatását, Vander Von Oddban általában van valami elegáns, de ezt általában úgy csinálja, hogy attól még nyomasztóbb az egész.

Salvia

View this post on Instagram

right thru me

A post shared by salvia (@salvjiia) on

A fene tudja, hogy mennyire illik be a drag queenek közé Salvia, én mindenesetre elég rég követem őt, és a kommentekből annyit sikerült megtudnom erről az Instagramról, hogy valószínűleg egy transzlány kreációja. Salvia kedvenc színe a piszkosfehér, és olyan ellentéteket próbál meg ő összehozni a munkájában, mint fiú és lány, kifejletlen és öreg, élő és élettelen, szépség és rettenet, szex és halál.

Ki volt önre a legnagyobb hatással a hat közül?

Salvia egy elég szűkre és pontosra megszabott stílust követ, aminek főbb elemei nem igazán változnak, két-három fotó után az ember már rögtön felismeri az újabbakat, szülős videója évek távlatából is emlékezetes, de ez valószínűleg a nagyközönség számára már tényleg túl van a tolerálhatóság határán. Kétségtelen viszont, hogy rengeteg kreativitás van Salvia fotóiban, de az is biztos, hogy van egy szó, amit nem lehet kihagyni, ha az ember róla beszél: beteg.

Ha ő tetszett, esetleg érdemes belepillantani a Matieres Fecales/Fecal Matter nick alatt posztoló pár Instájába is, valamint szintén hozzájuk hasonló profizmussal változtatja át magát teljesen élethű módon Antr0morph egy leírhatatlan lénnyé, de ha ön nem élethű, hanem kifejezetten maszkszerű, mégis gyomorba vágóan félelmetes, női maszkokból szeretne többet látni, pillantson bele a Pareidoliac Studio kínálatába!