Januárban megnyílt az Egyesült Államok első olyan temetkezési vállalkozása, amely a holttestek komposztálására specializálódott. A hírről többek között a Gizmodo című oldal is tudósított, de a Recompose névre hallgató vállalkozás saját oldaláról vagy Instagramjáról első kézből lehet tájékozódni arról, hogy pontosan miről van szó. A lényeg: ahelyett, hogy az elhunyt holttestét egy koporsóban eltemetnék vagy elhamvasztanák, az alábbi képen látható géppel komposztálják, és a hat hetes eljárás után a hozzátartozók megkapják a procedúra végeredményeként képződött termőföldet.

Ha ön nézte a Sírhant művek című sorozatot a kétezres évek közepén, talán ön is emlékszik arra, hogy volt benne egy úgynevezett természetes temetés: az egyik szereplőt koporsó nélkül, csak egy lepelbe tekerve temették el a földbe, hogy a holtteste komposztálódjon és visszakerüljön a természet körforgásába. Nos, ez több országban és az USA több államában nem lehetséges, de a Recompose általi komposztálás gyakorlatilag ugyanilyen, csak kontrollált körülmények között történik a holttest természetes lebomlása, méghozzá az alábbi teremben.

A cégtől sokan kérdezik, hogy esetenként több évtizedes, több száz éves vagy még régebbi csontokat találnak sírokban vagy a födlben. Hogy lehet akkor, hogy itt a komposztálóban hat hét alatt lebomlanak a csontok? A válasz a nedvesség: ha a csont kiszárad, nem bomlik le, itt azonban folyamatosan párás környezetet biztosítanak, így hat hét alatt a csontokból is termőföld lesz.

Ez a temetkezési vállalat Seattle-ben működik, és 2019-ben sikerült elérniük az állami törvényhozásnál, hogy legálissá tegyék a holttestek ilyen komposztálását. Egy év alatt jött létre a cég, és tavaly decemberben kezdték meg a működést.

Január végére a tíz komposztálójukból az alábbi poszt szerint mind a tíz foglalt lett, azaz tíz haláleset után vették igénybe ezt a temetkezési módot: ha egy holttestet beletesznek a gépbe, akkor az négy hétig van bent (a szerkezet forgatja is a benne komposztálódó halottat), aztán további két hétig a maradványokat a gépen kívül egy edényben tárolják, és így, hat hét elteltével adják át az így keletkezett humuszt a hozzátartozóknak, akik belátásuk szerint használják azt fel. Az elhunyt rokonai vagy saját maguk keresnek helyet a szerettük földi maradványaiból lett termőföldnek, illetve olyan is van, hogy egy gazdaságnak adományozzák a komposztálás végeredményét.

Fent nem hozzátartozók láthatók, hanem a cég dolgozói. Segítségükkel már 350-en jegyezték elő magukat komposztálós temetésre haláluk esetére. A hírek szerint Washington államban további hasonló temetkezési vállalkozások fognak nyílni a jövőben, azaz úgy tűnik, hogy az ágazat felfutóban van. Egy ilyen temetés előnye, hogy környezetbarátabb, mint a hamvasztás, ami szén-dioxid és más, káros gázok kibocsátásával jár, és környezetkímélőbb a bebalzsamozott testek földbe temetésénél is, mivel a holttestek preparálásához mérgező anyagokat használnak.

Egy ilyen temetés 5500 dollárba, azaz kb. 1,6 millió forintba kerül, ami a hamvasztásnál drágább, nem drágább viszont a koporsós temetésnél. A komposztálás nem opció azok számára, akik tuberkulózisban hunytak el, a gümőkórt okozó baktérium ugyanis túlélné ezt a procedúrát, így a keletkező humusz nem lenne biztonságos. Az eljárás végén kapott termőföldet egyébként megvizsgálják, mielőtt kiadják a hozzátartozóknak, hogy biztos legyen, hogy semmilyen veszélyes anyagot vagy baktériumot nem tartalmaz.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Temetés és hamvasztás helyett Amerikában már opció a holttest komposztálása is

Washington államban már legális és működik: egy cég elhunytakból 1,6 millió Ft-ért termőföldet csinál, és hat hét után átadják azt a hozzátartozóknak.

35 · Mar 21, 2021 01:44pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments