Nagyjából egy éve annak, hogy a turizmus, ahogy azt a '10-es években ismertük, nem létezik többé. Ilyen szempontból a helyzet valamelyest emlékeztet a szocializmusra, amikor nem a járványveszély miatt volt különösen nehéz elutazni külföldre Magyarországról, hanem egyrészt a politikai helyzet, másrészt annak következtében, hogy az utazás drágább volt, az emberek pedig örültek, ha a kaja-ruha-lakbér kijött a fizetésükből, és emellé esetleg fenn tudtak tartani egy autót.

Érdekes módon ennek ellenére (vagyis nyilván pont ezért) kedvelt témája volt az utazás a popzenének, főleg a '80-as évek Magyarországán. Alább csak 5 példa szerepel, de rengeteg lehetne még, mindenesetre érdemes-érdekes ezeket a számokat így a covid-járvány harmadik hullámának a vége felé újrahallgatni, hiszen a bennük leírt utazások jelenleg szinte ugyanolyan elérhetetlen álomnak tűnnek, mint annak idején. Könnyebb most elképzelni, hogy mit érezhetett a magyar közönség a '80-as években, amikor ezeket a számokat hallgatta.

(A fenti borítóképet Tóth József Füles bocsátotta a Fortepan rendelkezésére, a felvétel 1982-ben készült egy reklámkampányhoz, amely az utazást volt hivatott népszerűsíteni.)

1. KFT – Afrika

A legnagyobb utazós sláger ebből a korszakból minden bizonnyal az Afrika a KFT-től. 1984-ben jelent meg ez a dal a Bál az Operában című nagylemezen, és Laár András azzal kezdi a szám szövegét, hogy ha megunta, hogy mindig itt legyen, akkor utazgat, mert utazni élvezet. Mindezt úgy, mintha a '80-as évek Magyarországán csak elhatározás kérdése lett volna, hogy az ember mikor ruccan ki Skandináviába, vagy ha az nem jön szóba, akkor mondjuk Afrikába.

Persze a valóság az volt ehelyett, hogy az együttes még a klip leforgatásáért sem utazhatott sehova, a videó Afrika helyett a Csobánc nevű hajón készült. Vagy lehet, hogy utólag úgyis csak letagadják az egészet?

2. Hungária – Hotel Menthol

A Hungária együttes több száma is egy olyan világot ír le, amit a '80-as évek Magyarországáról teljességgel lehetetlen volt elérni: mert nemhogy általában Amerikáról, hanem konkrétan az '50-es évek Amerikájáról énekeltek ők, amiről aztán a magyar közönségnek első kézből tényleg nem sok tapasztalata lehetett.

Az 1981-es Hotel Menthol egy tengerparti szállodáról szól, ahol megy a kaszinózás és a buli. Befigyel itt egy Buick, ott egy Hawaii-i ing, maga Little Richard lép fel, de lehet, hogy ennek ellenére mégsem Amerika a helyszín, hanem vagy Olaszország, merthogy a szöveg a dolce vitát is említi, vagy Franciaország, a hotelben ugyanis megannyi mademoiselle csábít. Az mindenesetre biztos, hogy nem Magyarországon vagyunk, és nem is a szocialista blokkban, és hát pont ez a vonzereje az egésznek: nem lehetett utazni, tehát legfeljebb fantáziálni lehetett róla. Pont mint most.

3. Dolly Roll – Vakáció-ó-ó

A Hungária feloszlása után alakult meg a Dolly Roll, akik sok mindenben vitték tovább az elődegyüttes örökségét. Az első albumuk volt az 1983-as Vakáció-ó-ó, amiről a címadó dal az egyik legnagyobb slágerükké vált. Mint egy évvel később a KFT, Dolly is itt úgy énekel az utazásról, mintha a mindennapi élet része lenne, hogy amikor az embernek a plafonon a hangulata, akkor fogja, bepakol a buszba, és leugrik néhány hétre délre.

Egy jugoszláviai nyaralás nem volt már elérhetetlen az átlagembereknek sem a '80-as évek derekától, de a Dolly Roll slágere a refrénben pontosítja, hogy nem csak úgy általában délre mentek le, talán egy másik béna szocialista ország olcsó kempingjébe, hanem konkrétan a Riviérára, ahol tombolával, whiskey-zéssel és yachtozással telik az idő. Na az átlagmagyar pont annyi időt töltött így a Riviérán 1983-ban, mint ön tavaly.

4. Neoton Família – Pago Pago

A Neotontól lehetne említeni még a Nyár van című klasszikust, ami ugye valahol messze délen játszódik, de még jobban illik ebbe az összeállításba a Pago Pago című sláger, ami az 1983-as, Neoton Família című albumon szerepelt, és aminek a címe Amerikai Szamoa fővárosára utal. Illetve nemcsak a címe: egzotikusnak szánt dallamok és ütőshangszerek szerepelnek a dalban, a szám szövege pedig egy erotikus felhangoktól nem mentes történetet ír le a tenger közepén található szigetről.

A Pago Pagót hallgatva az juthat az ember eszébe, hogy amint a KFT tagjainak, úgy a Neoton Família dalszövegírójának sem jutott sok más az eszébe a hozzánk képest délre fekvő területeken élő népekről azon kívül, hogy szeretne szexelni a csajokkal. Ráadásul ezek a nők minden bizonnyal másra sem várnak, mint hogy egy fehér férfival hempereghessenek egyet a bozótban vagy a pálmafák között.

5. Első Emelet – 25 este New Yorkban

Az Első Emelet nevű együttesnek rögtön az első, 1984-es slágere Amerikáról szól, a címe Amerika. Két albummal később, 1986-ban megint írtak az USA-ról egy számot, ez kevésbé híres, viszont teljességgel hiányzik belőle az a társadalomkritikus hangvétel, ami az Amerikát elég erősen átjárja.

Ha egy magyar ember 1986-ban 25 estét tölthetett New Yorkban, az önmagában volt akkora szám, hogy a hazatérése után dalt írjon róla, ez a dal pedig olyan kalandokat említ, mint a Central Park vagy a Broadway meglátogatása, sőt, még egy kínai étterembe is elmentek! De ez közben egy szerelmes dal is: itt az utazást egy románc tette még szebbé, amihez a híres Amerika csak díszlet maradt a dalszöveg szerzője (azaz talán Geszti Péter?) számára.