Nem vagyok egy jó alvó, rendszeresen előfordul, hogy este nem tudok elaludni, még gyakoribb, hogy éjszaka felébredek egy zajra/pisilinikellésre/álomra/semmire, és órákig nem tudok visszaaludni. Rengeteg olyan tartalom van az interneten, ami ilyen esetre próbál segítséget nyújtani, az egyik remek csatorna a Nemo's Dreamscapes, ami többórás, zsongó háttérzajokat kínál azoknak, akik így jobban el tudnak aludni. Moby, a zenész már két albumot is kiadott önaltatásra való hangkompozíciókból, ezeket is rendszeresen hallgatom. Alább a 2019-es Long Ambients Two megamixét lehet elindítani.

Valamiért azonban az utóbbi időben zene/zajok helyett inkább podcastokkal szoktam magamat álomba ringatni, mert ha az embernek kering egy makacs gondolat a fejében, akkor azt egy ilyen andalító zsongás mellett sem sokkal könnyebb elengedni. Ha viszont azt hallgatom, hogy beszélnek, elterelődik a figyelmem a saját gondolataimról, és így könnyebb elaludni...

...feltéve, hogy nem túl érdekes a podcast.

Pl. azon a műsoron, amiben Robbie Williams a szexuális élményeiről és svájci kalandjairól beszél Alan Carr humoristának, nem sikerült elaludnom, sőt, folyton felnevettem rajta. Mint kiderült, erre a problémára is van megoldás: létezik a kifejezetten nem túl érdekes podcast műfaja, és az ilyesmit direkt elalváshoz kell hallgatni.

Ahogy böngésztem a podcastokat a napokban, feljött egy olyan, aminek a címe az, hogy „Nothing Much Happens”, azaz kb. „Nem nagyon történik semmi”, és ez kifejezetten egy ilyen relaxációs, altató hatású hangzóanyag-sorozat. A részek hossza kb. 25 és 45 perc között váltakozik, és mindegyik egy-egy történetet tartalmaz, amit Kathryn Nicolai jóga- és meditációtanár kétszer olvas fel, először lassan, aztán még lassabban. Nicolai könyvben is kiadta a történeteit, ez „Álmodj szépeket” címmel magyarul is megjelent, ráadásul pont az Álomgyár kiadónál.

A fenti részben arról van szó, hogy valaki hazaér este, ledől a kanapéra, melléfekszik a macskája és együtt elalszanak. Több résszel is kísérleteztem már, de még egyiket sem sikerült teljes mértékben végighallgatni, dehát pont ez volt a cél: a vége előtt mindig elaludtam. Természetesen nem ez az egyetlen ilyen a műfajban, a YouTube-on rengeteget másikat lehet találni, alább találja például bizonyos Dan Jones hangzóanyagát, de ha önt inspirálja a Boring Books for Bedtime (Unalmas könyvek lefekvéshez) cím, akkor ide kattintson, itt annyira unalmas regényekből és más művekből olvasnak fel, hogy még az amerikai adóhatóság egyik tájékoztatója is sorra kerül az egyik epizódban.

Magyar nyelvűben is létezik ilyen, még ha kevesebbet is találni, és úgy igazán nekem való egy se jött szembe, de lehet, hogy csak nem kerestem elég kitartóan. Íme egy példa a Mama Manisha Yoga nevű felhasználótól, amit azoknak ajánlok, akiket nem zavar, hogy van háttérzene, hogy a mesélők nem normális felnőtthangon beszélnek, hanem tipikus gyereknekmesélősen enyhén affektálnak, hogy a sztoriban sellők és sárkányok vannak, és hogy a leírásban olyan fordulatok szerepelnek, mint hogy ez a mese segít olyan pajzsot készíteni, „amiről szinte lepattannak a negatív energiák”. Nekem ez nem igazán a világom, de ha ön tud más, felnőtteknek szóló, magyar nyelvű altatócsatornát, kérjük, küldje be nekünk a linket a Velvet e-mailcímére!