Temérdek úti cél van a világon, amelyeket gondolkodás nélkül felvennénk a bakancslistánkra. Vannak azonban olyanok, amelyekre nem is gondolnánk, mert a világ egy-egy elszigetelt részén találhatóak, és a természettől függ, hogy éppen a földjükre léphetünk-e. Éppen ezért a leginstázhatóbb helyszínek közé tartozik az alábbi öt, világtól elzárt desztináció.

1. Mont Saint-Michel, Franciaország

A DiscoverCars.com weboldalon bemutatott látványos árapályos helyszínek közül az észak-franciaországi Mont Saint-Michel szigete kapta a legtöbb, pontosabban 531 ezer 127 helyszínmegjelölést a közösségi platformon, így ez a mesebeli úti cél vált a leginkább Instagram-kompatibilis desztinációvá.

A normandiai állomás egyébként egy úgynevezett árapály-sziget, amely eredetileg a szárazföldön épült, de a tengerszint emelkedése miatt az apátság területe teljességgel elszigeteltté vált. A kívülállók számára május és október között válik látogathatóvá, de március elején és végén, április végén, valamint október és november elején is szerencsével járhatunk. A szigeten 44 lakó él.

2. Enoshima, Japán

A lista második helyezettje a japán Fujisawa városában található. Egy 600 méter hosszú hídnak köszönhetően Enoshimát egész évben látogathatják az érdeklődők, akik mesébe illő panorámának lehetnek tanúi. Innen nyílik ugyanis az egyik legszebb kilátás a Fudzsi hegyre. Az Instagramon 519 ezer 685 jelölést kapott.

3. Szent Mihály-hegy, Egyesült Királyság

Az angliai Marazionban található dombos vidék nagyban hasonlít a francia Mont Saint-Michel szigetére. Bár kisebb, és a szárazföldi parttól nem messze fekszik, az apálytól és az időjárási viszonyoktól függ, hogy mikor teheti rá ember a lábát. Ha a természet látogatót is enged a hegyre, az mindössze négy órán keresztül maradhat ott. Dagálykor ugyanis elborítja a tenger, és gyalog lehetetlen elhagyni.

A fotogén árapály szigetek versenyén a Szent Mihály-hegy a középmezőnyben végzett, az Instagramon 122 ezer 700 alkalommal jelölték meg a helyszínt.

4. Koh Nang Yuan, Thaiföld

A negyedik legnépszerűbb úti cél a figyelemre méltó Koh Nang Yuan-sziget Thaiföldön. A helyszínről 88 ezer 849 Instagram-poszt készült. Dagály esetén a szigeteket csónakkal lehet megközelíteni, ám ha megvárjuk az apályt, látványos útvonalak tárulnak elénk a hosszú homokos tengerparton. Ekkor már autóval is megközelíthető a thaiföldi paradicsom.

5. Haji Ali Dargah, Mumbai

Ha Indiába utazunk, a Haji Ali Dargah figyelemre méltó építészetét nem érdemes kihagyni.

A szigetet a szárazfölddel összekötő keskeny, egy kilométer hosszú gáton lehet csak elérni, kizárólag apály idején. Erre nagyjából 16 óránk van.

A helyszín 49 ezer 35 darab Instagram-poszttal az ötödik helyen végzett, de utolsónak közel sem mondanánk.

(Hamu és Gyémánt