Bár egy ritka genetikai rendellenesség, a Möbius-szindróma miatt képtelen a mosolygásra, Tayla Clement mégis elnyerte az Instagram-felhasználók szívét. A 24 éves új-zélandi nő azonban nem csak a népszerű képmegosztó oldalon sikeres: paralimpiai rekordtartónak számít, amire nagyon büszke.

Clement az egyes típusú cukorbetegség mellett egy, az arcidegeket érintő betegségben szenved, ami miatt sokan bántják is őt. Születése óta nem képes mozgatni az arcát, így sem az örömét, sem pedig a bánatát nem tudja mimikával kifejezni. Ez azonban nem akadályozta meg őt abban, hogy sikeres influenszer legyen.

A möbiuszos modellt több mint 18 ezren követik az Instagramon.

Nem mindig volt könnyű az életem. Éveket töltöttem el azzal, hogy gyűlöltem az arcom, azt kívántam, bárcsak normális mosolyom lehetne. Sokszor gondoltam arra, mennyivel jobb lenne, ha nem is léteznék; ez sokkal könnyebb volt, mint élvezni az életet. Valami csoda folytán azonban mégis itt vagyok. Azért születtem, hogy változást hozzak erre a világra, ezt pontosan tudom. Ez a szindróma és az, hogy nem tudok mosolyogni, a legnagyobb ajándék, amit valaha kaphattam, mert ez segített nekem abban, hogy sokakat inspiráljak

– magyarázta a Daily Star riportjában Clement, aki 12 éves korában egy műtéten is átesett abban a reményben, hogy arcidegeit talán kezelni tudják. A „mosolyműtétnek” nevezett eljárás során lágy szövetet ültettek át a combjából az arcába, hátha így össze tudja szorítani az állkapcsát, ám az operáció sikertelen volt.

A fiatal influenszer azt mondta, mély depresszióba zuhant az őt érő támadások miatt.

Minden csak rosszabb lett. Felduzzadt arccal kerültem át egy másik iskolába. Kinevettek, és a gyerekek sikítottak, ha megláttak engem. Féltek tőlem, aztán nevetve szaladtak el. Kirekesztve éreztem magam. Aztán idővel úgy tettek, mintha nem is ismernének engem. Sokan mondták, hogy undorító vagyok, ez örökké az emlékezetembe vésődött. Még a tanárok is másképpen bántak velem. Ha jelentkeztem órán, mert tudtam a választ a tanár kérdésére, sosem engem szólítottak fel. Elkapták a tekintetüket. És még sorolhatnám; volt, hogy birkatrágyával dobáltak meg, vagy lelöktek a dombról. Ezek a dolgok vették el az önbizalmam

– mesélte Clement, aki hatszor kísérelt meg öngyilkosságot.

Végül a sportban talált menedéket. 2018-ban kereste meg őt az új-zélandi Para-Athletics nevű szervezet, hogy vegyen részt a Victoria állambeli bajnokságon. Clement súlylökésben remekelt: 2019-ben az NZ Nationals versenyen 8,23 méteres eredménnyel világrekordot döntött. A sporttól időközben visszavonult.

Áldásként tekintek arra, hogy a műtét sikertelen volt. Hálás vagyok ezért a sorsnak, életem legnagyobb ajándékaként tekintek erre. Persze, sokáig szenvedtem, de ha ez nincs, nem tudok reményt adni másoknak. Annak idején nekem nem volt senki, akire felnézhettem volna, így életcélommá vált, hogy példát mutathassak

– szögezte le.

Tudta?

A Möbius-szindróma egy veleszületett betegség, négymillió emberből mindössze egyet érint. Bizonyos arcidegek nem, vagy csak részlegesen fejlődnek ki, az ebben szenvedőknek ezért nincsenek arckifejezéseik. A tudomány máig tanácstalanul áll a kiváltó okok előtt. A nevét Paul Julius Möbius német neurológusról kapta, aki először írta le a betegséget 1888-ban. A Möbius-szindróma okainak és lefolyásának kutatása azért is nehéz, mert rendkívül ritka betegség. Csak a tünetek enyhíthetők egy költséges beavatkozásoknak köszönhetően.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.