A világ harmadik legnagyobb örvényeként kavarja a vizet az erős árapályáról és állóhullámairól híres skót Jura és Scarba szigetek között a Corryvreckan-örvény, amelyet két mitikus legenda is övez.

Tanúbizonyság

Az egyik hiedelem szerint az örvény egy norvég hercegről kapta a nevét, aki egy skót királylány iránti szerelmét próbálta bizonyítani. A hercegnő apja azt a kockázatos feladatot adta a királyfinak, hogy három éjszakán át tartsa a csónakját az örvényben – írja az Atlas Obscura nyomán a Sokszínű vidék.

Átok

Egy másik legenda egy gonosz, ír kalózról szól, akit átokkal sújtott a helyi tengeri boszorkány. Amikor hajója elhaladt mellette, a banya látta a kalóz szívében lakozó hitványságot, így az örvényt megidézve végzetébe küldte a félszemű rablót, hogy megvédje tőle Skóciát.

A valódi ok

Az örvény kialakulásának valódi oka kevésbé rejtélyes:

az erős atlanti áramlatok és a szokatlan víz alatti domborzat különösen intenzív árapály-versenyt és örvényt idéznek elő.

A víz felfelé kényszerül, a sziklának nekiütközve pedig hatalmas, kavargó hullámokat okoz. Különösen viharos időben az örvény által keltett zaj több kilométer távolságból is hallható.