Egy, az Egyesült Államokban végzett alapkutatás szerint súlygyarapodáshoz, sőt, elhízáshoz vezethetnek a késő esti tévé előtti szunyókálások, vagy az, ha lámpafénynél alszunk.

Bár sokan vannak, akik nem tudnak tévé nélkül elaludni, a National Institutes of Health közelmúltban közzétett tanulmánya szerint a túl sok éjszakai fénynek való kitettség kifejezetten negatív hatást gyakorol az egészségre. A mesterséges fény elnyomhatja az alváshormon, a melatonin működését, ami összezavarja a normális alvás-ébrenlét ciklust. A stresszhormonokat és az éhséghormonokat is megzavarhatja, ha fénynél alszunk. Mindezek által a normál alvás- és a zsírraktározási ciklus, de még az anyagcsere is felborulhat.

Today beszámolója szerint a kutatók azt követően jutottak erre a következtetésre, hogy közel 44 ezer, 35 és 74 év közötti amerikai nő egészségügyi és életmódbeli adatait elemezték. A vizsgálatban résztvevő nők közül azok, akiknél a tévé vagy valamilyen éjszakai fény világított alvás közben, nagyobb eséllyel szedtek fel 5 kilót a kutatás során, mint azok, akik sötétben hajtották álomra a fejüket. Továbbá 22 százalékkal nagyobb valószínűséggel lettek túlsúlyosak és 33 százalékkal nagyobb eséllyel híztak el teljes sötétségben alvó társaiknál – írja a Reuters nyomán a femcafé. Arra is rámutattak, hogy a kevés éjszakai fény még nem okoz hízást.

A kutatás arra is felhívta a figyelmet, hogy az egészséges súly megőrzéséhez nagyon fontos a megfelelő mennyiségű és a jó minőségű alvás. A gyengébb minőségű alvás a mentális egészségére is kihathat.

Cikkünk vezető képe illusztráció!