shutterstock 1548644861

Íme 4 tipp, ami segít spórolni bevásárláskor

2022.02.03. 14:03

Hétköznapjainkat és a főzést is nagyban megkönnyítheti a meal-prep módszer, vagyis az étel-előkészítés, aminek köszönhetően  minden nap egészséges, saját készítésű étel kerülhet a tányérunkra. Mi több,  ez a trükk a pénztárcánknak is jót tehet! 

Hasonló a helyzet a bevásárlólistával: ha csak azt vesszük meg, amit felírtunk, célirányosan haladhatunk a boltban és könnyebben ellenállhatunk a reklámok csábításának. Ezen felül még több pénzt takaríthatunk meg az alábbi tippek megfogadásával:

Online rendelés

Noha online rendelés esetén többnyire a szállítási díjjal is számolnunk kell, ezzel a módszerrel rengeteg pénzt tudunk spórolni. Online vásárláskor sokkal könnyebb a korábban összeírt bevásárlólistához tartani magunkat, mivel így, az adott üzlet oldalát böngészve nem ér annyi impulzus minket, mint az üzlet polcai között.

via GIPHY

Fagyasztott ételek

Bár sokan úgy tartják, az élelmiszerek frissen a legjobbak, ez nem minden esetben van így: egyes tanulmányok szerint a friss termékek sokat veszítenek a tápanyagértékükből, ha napokig a boltban vagy a hűtőben állnak. A fagyasztott termékeket ugyanakkor frissen „konzerválják", ráadásul sokszor olcsóbbak is. Fokozottan igaz ez egy adott bolt sajátmárkás termékeire.

Minőség és egészség

Vásárláskor sokan tartjákfontosnak, hogy elkerüljék a káros növényvédő szereket és vegyi anyagokat, amelyeket leginkább a zöldségek és gyümölcsök esetében használnak a termelők. Vannak azonban olyan élelmiszerek, amelyekből nem szükséges a drágább, bio változatot megvenni. Egyes zöldségeknek és gyümölcsöknek ugyanis olyan vastag a héjuk, hogy a vegyszerek nem jutnak át rajta. Ilyen például az avokádó, a hagyma, a padlizsán, a brokkoli és a gomba.

Önkiszolgáló kassza

Bár nem minden üzletben van önkiszolgáló kassza, ha van rá lehetőségünk, inkább menjünk oda és húzzuk le magunknak a termékeket. Ezzel elkerülhető, hogy olyan dolgokat is megvegyünk, amelyekre valójában nincs szükségünk. Egy amerikai tanulmány rámutatott arra, hogy az önkiszolgáló pénztárakat használó női vásárlók több mint 30 százalékkal, a férfiak pedig majdnem 20 százalékkal csökkentették a kiadásaikat. Ez a szakértők szerint azzal magyarázható, hogy ilyenkor újra szembesülünk a választott termékekkel. Javasolják még a kézi kosár használatát, amit úgysem szívesen pakolunk meg, különben végig cipelnünk kellene azt – írja a kitchn.com beszámolója nyomán a Vince.hu.

Cikkünk vezető képe illusztráció!