Az nem igaz, hogy semmit sem szabad lefekvés előtt enni, de nem szerencsés nagyon belakni sem, mielőtt pihentető álomra hajtanánk fejünket. Bizonyos ételektől rosszabbul alszunk, és a testünk nagyobb valószínűséggel raktároz el egy kis extra zsírt, ráadásul másnap is korán megéhezünk.

Az alábbi ételeket jobb, ha elkerüljük lefekvés előtt:

Zsíros ételek

A zsíris ételek könnyedén elronthatják az éjszakánkat, ha közvetlenül alvás előtt fogyasztjuk őket, mivel emésztésük sok időt vesz igénybe. Ez a sült krumpliról is elmondható. A zsírok ráadásul a gyomorsav túltermelését okozzák, gyomrunkban pedig égő érzést váltanak ki. Az esti órákban a túl csípős, fűszeres ételek is kerülendőek, mert azok is elősegítik a gyomorégés kialakulását.  A fűszeres ételek a hisztamin felszabadulásához is hozzájárulnak, ami aztán éberséget biztosít.

Alkohol

Bár sokan úgy gondolják, hogy az alkohol okozta mámor pihentető alvást biztosít, a szakértők szerint az esti alkoholfogyasztást kifejezetten tiltólistára kellene tenni. Egy, esetleg másfél deciliter vörösbor fogyasztása ugyan megengedett, ám ha ennél többet isszunk, az megzavarja a szervezetet. A máj ilyenkor próbálja a szervezetből kiszűrni a méreganyagokat, ez pedig a szívre is terhet ró. Az alkohol növeli a pulzusszámot, ami rontja az alvási regenerációs funkciókat, ráadásul vízhajtó hatása is van, a folyamatos fürdőszobába járkálás pedig megnehezíti az elalvást.

via GIPHY

Csokoládé

Az alvás minőségét a csokoládé – főként az étcsokoládé – is ronhatja a benne lévő koffein és teobromin nevű alkaloid miatt, mely stimulálja az idegrendszert, növeli a pulzusszámot.

Csirkehús

Közvetlenük lefekvés előtt csirkehúst sem ajánlott enni. A benne található nagyarányú fehérje lebontása fokozott munkára ösztönzi a szervezetet, ami nem segíti elő a nyugodt pihenést. 

Az alábbiakat viszont fogyaszthatjuk:

Banán

A banánt leginkább ízéért, állagáért fogyasztjuk, valamint azért, mert telítettségérzést ad, de estére is ideális gyümölcs lehet. A benne lévő kalcium és magnézium hozzájárul az izmok regenerálódásához és a pihentető alváshoz.

Pulykahús

A pulyka húsáról úgy tartják, kimondottan segítheti pihenésünket. A benne lévő triptofán nevű aminosav ugyanis segít a szervezetet átállítani az éjszakai fázisra. 

via GIPHY

Tej

A rossz alvás elkerüléséért régóta ajánlják egy pohár langyos tej elkortyolását. Ennek tudományos alapja is van: a tej ugyanis szintén tartalmazza a triptofán nevű aminosavat, ami segíti a pihenést.

Jázminrizs

A minőségi alvásban a jázminrizs is segíthet. Ez a hosszú szemű rizsfajta, amely elsősorban Thaiföldön terem, mint sok más szénhidrát, rövid idő alatt emeli meg a vércukorszintet, de fokozza a szerotonin és triptofán szintjét is.

Cseresznye

A cseresznye, melyért a gyerekek édes íze és játékos formája miatt is rajonganak, megemeli szervezetünkben a melatonin hormon szintjét, ami hozzásegít a pihentető alváshoz

(Ripost, HáziPatika)