Sokan úgy gondolják, hogy a nassolnivalók egyáltalán nem illeszthetők be a diétába, a legtöbben azonban a legszigorúbb, lemondásokkal és tiltásokkal teli fogyókúra alatt is beleesnek a nassolás bűnébe.

A nasikat elhagyni szinte lehetetlen, ám jó hír, hogy azoknak sem kell feltétlenül lemondaniuk a rágcsálnivalókról, akik minden nap odafigyelnek a kalóriabevitelükre. Elég, ha egészségesebb alternatívára cseréljük kedvenc finomságainkat és inkább azokat csipegetjük.

popcorn

Noha a vajas pattogatott kukoricát az egyik legegészségtelenebb nasiként tartják számon, a natúr vagy az enyhén sózott változatát a diéta alatt is lehet fogyasztani –persze mértékkel. A dietetikusok azt javasolják, hogy készísük el otthon mi magunk: a frissen morzsolt kukoricát forró sütőben, esetleg kevéske vajon pattogtassuk ki. De a mikrós popcornnak is létezik már olyan változata, mely kevesebb mint 100 kalóriát tartalmaz 25 grammban. A Táplákozási és Dietetikai Akadémia szóvivője, Joan Salge Blake azért is ajánlja a pattogatott kukoricát, mert magas rosttartalmú, így jobban eltelít.

via GIPHY

Három keksz, egy kis sajt

A teljes kiőrlésű kekszek sincsenek tiltólistán. Mivel magas a rosttartalmuk, két étkezés között kellően eltelítenek. Ha egy kis sajtot is falatozunk hozzá, akkor a szervezetünk értékes fehérjéhez és kalciumhoz is jut. Az adagokra érdemes figyelni, ha szeretnénk 100 kalória alatt maradni: a fogyasztást ajánlott 3 darab kekszre és egy szelet light sajtra limitálni.

14 szem mandula

A diófélék és az egyéb olajos magvak igazi klasszikus nassolnivalók azok körében, akik odafigyelnek kalóriabevitelükre. Ha elkap a rágcsálhatnék, nyugodtan nyúljunk például a rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag mandulához: ha elrágcsálunk 14 szemet belőle, még éppen 100 kalória alatt maradunk. Ez a csonthéjas az éhséget is elnyomja – írja a WebMD összeállítása nyomán a HáziPatika.

Teljes kiörlésű ropi

Nem muszáj magvakat nassolni: teljes kiörlésű ropit vagy perecet is lehet ropogtatni. Ezekből jóval kevesebb, mindössze 6 darab tesz ki 100 kalóriát, de alacsony a cukor- és zsírtartalmuk. Némi rostot is tartalmaznak.

Smoothie

A diétába a gyümölcs smoothie-k is bátran beilleszthetők, extra kalciumhoz és antioxidánsokhoz juthatunk általuk. Keverjünk el 1/3 csésze zsírmentes joghurtot 2/3 csésze fagyasztott áfonyával és némi plusz jéggel. A jég miatt lassabban tudjuk csak kortyolni, így tovább tart elfogyasztani. 

via GIPHY

Répa és humusz

A humusz rengeteg fehérjét tartalmaz, ezért diéta során nagyszerű választás. Mártogatósnak is kiváló; ehetünk hozzá például az A-vitaminnal és béta-karotinnal teli bébirépát, vagy almát. Ez a harapnivaló tízóraira vagy uzsonnára is ideális, de a mennyiségre érdemes figyelni: bébirépából legfeljebb 8-at ropogtassunk el, míg a humuszt limitáljuk 2 evőkanálnyira.

20 szem pisztácia

A fehérjével, rosttal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal teli pisztácia is remek nassolnivaló lehet a fogyókúra során, mivel húsz szem mindössze 80 kalóriát tesz ki. Ajánlott a sótlan változatot választani.

Mogyoróvajas banán

A mogyoróvajról sokan úgy gondolják, hogy rengeteg kalóriát tartalmaz és hízlal, ám  az igazi mogyoróvajban nincs cukor. Egészséges nasinak tekinthető, ám ez csak abban az esetben mondható el, ha nem üvegszámra, hanem kísérőként esszük, például egy banánhoz, vagy almához – olvasható a Lose Weight Fast oldalán.

Görög joghurt

A krémes állagáról és magas fehérjetartalmáról is ismert görög joghurt egy kis mézzel megspékelve felér egy finom desszerttel. Fontos, hogy zsírmentes változatot válasszunk, és csupán egy tesákanál mézet adjunk hozzá. Ez így körülbelül 90 kalória.