A tojás ősidők óta az egyik legalapvetőbb és legértékesebb táplálékunk, de nem csupán a  fehérje és a sárgája jó. Az összezúzott tojáshéj rengeteg mindenre használható, legtöbbször mégis a kukában landol.

Tojás nélkül nincs háztartás, komoly eleme a táplálkozásnak. Vannak, akik napi szinten fogyasztják – egyesek például nyersen, Rocky Balboa módjára döntik le –, ám a magas koleszterinszint miatt sokan száműzték étrendjükből. A fehérjét és a sárgáját is többféleképpen lehet hasznosítani, de valójában minden egyes megvásárolt tojást száz százalékban ki tudunk használni. Alább tippeket is adunk arra, hogyan!

húsvéti dekoráció

A tojáshéjakból dekorációt is készíthetünk. Az épen maradtakba, melyeknek csak a tetejét törtük le, palántákat és virágokat is nevelhetünk. A tojáshéjakat töltsük meg virágfölddel, majd ültessünk bele magokat. A palántáink a héjnak köszönhetően plusz tápanyaghoz jutnak, de szépen is mutatnak. Cserépbe akkor kell őket átültetni, ha elérték a 7-8 centimétert. A tojáshéjba vágott virágokat is tehetünk. 

Akár mécsest is készíthetünk.

Enyhíti az ízületi fájdalmakat

A tojáshéj a benne található glükozamin, hialuronsav és kollagén miatt segítheti az  ízületek regenerálódását. Az összegyűjtött tojáshéjakat zúzzuk össze, szórjuk egy befőttesüvegbe, majd öntsünk rá almaecetet. Ezt a keveréket nagyjából két napig kell állni hagyni, vagy addig, míg a héj fel nem oldódik. Az így készített oldat hónapokig eláll, tehát fájdalomcsillapító készítményként sokáig használható. Dörzsöljük testünk fájó pontjaira naponta.

Kiváló komposzt

A tojáshéj egy nagyon jó összetevője lehet a komposztnak. Érdemes megtisztítani, kiszárítani, és összetörni használat előtt, mert így gyorsabban lebomlik.

A veteményesben rágcsáló csigákat is távoltartja: ha körbezsórjuk a növényeinket tojáshéjtörmelékkel, a csigák nem akarják majd megközelíteni őket.

Erősíti a csontokat

A tojáshéjban található anyagok a csontokra is jótékony hatással vannak. Többek között a kalciumhiányt is kezelni tudjuk velük. Ehhez szárítsunk ki néhány tojáshéjat 120 fokos sütőben, és zúzzuk őket porrá. A kalcium-kiegészítő őrleményt a saját, vagy a háziállataink ételébe is belekeverhetjük.

Táplálja a növényeket

Korábban megfigyelték, hogy a növények szebbek, erősebbek lettek, ha földjükbe tojáshéjat forgattak. Ám, ha főtt tojást készítünk, nem érdemes kiönteni a főzővizet sem, hiszen a tojáshéjból kalcium és egyéb hasznos tápanyagok kerültek bele, amelyek szintén táplálják a növényeket. Miután kihült a főzővíz, locsoljuk meg vele a szobanövényeket.

A tojáshéj felhasználásának titka, hogy minél finomabbra kell őrölni. Míg nem kezd lebomlani, tápértéke nem sokat ér a növényeknek. Kísérletek bizonyították, hogy a tört tojáshéj nem, csak a tojáshéj őrlemény hasznosul igazán. Az őrlemény hatékony kalcium- és mészpótló. 

Jó súroláshoz

A tojáshéjat akkor is hasznosítani tudjuk, ha nincs már otthon súrolószerünk. Néhány összetört tojással az edényeket, a kulacsokat, és a mosogatót is könnyen kisúrolhatjuk.

Kávéfőzőbe, madáretetőbe is jó

Ha túl savasnak érezzük a kávénkat, a tojáshéj megoldást nyújthat. Adjunk a kávéhoz egy teáskanál zúzott tojáshéjat, mielőtt lefőzzük. A tojáshéj lúgos, kalciumos, ezért semlegesíti a kávé savtartalmát. Az élénkítő nedű ettől könnyebb, selymesebb ízű lesz, és a gyomrunkat is kíméli.

Tojáshéjat a madáreleséghez is tehetünk. Törjük össze öt tojás téját, majd addig süssük a körülbelül 120 fokra melegített sütőben, míg a héjdarabkák ki nem száradnak, vagy meg nem barnulnak. Ez körülbelül 20 percet vesz igénybe. A darabkákat aztán teljesen zúzzuk össze, majd tegyük a madáreleség közé. A kalciumban gazdag tojáshéj segít a madaraknak abban, hogy saját tojásaik és csontozatuk is erős legyen.

(Mindmegette, HáziPatika)