Nyakunkon a ballagási és az esküvői szezon, valamint ezekkel együtt a fejtörés, hogy mit adjunk ajándékba ezen különleges alkalmakkor. Arra számtalan protokoll létezik, milyen ruhát illik felvenni az esküvőre helyszíntől és alkalomtól függően, de a megfelelő ékszerek viseléséről vagy éppen ajándékozásáról kevés szó esik. Alább örökérvényű ékszer stílustippekről, ballagasi ajándékötletekről olvashat, melyeket Szabó Hajnalka, a BÁV ékszerüzletágának vezetője adott.

A ballagás a felnőtté válás egyik fontos momentuma, az esküvő pedig az egész hátralevő életet meghatározó esemény. Nem csoda hát, hogy nemcsak a menyasszony, vagy a ballagó, de a szeretteik számára is fontos, hogyan jelennek meg az eseményen, mivel teszik emlékezetessé a napot. A tökéletesen kiválasztott ékszer akár ajándék, akár kiegészítő, megkoronázhatja a pillanatot, és örök emlékül szolgálhat.

meghatározó az ajándék

Lehet, hogy ékszert ajándékozni elsőre már divatjamúltnak tűnik a mai digitalizált világban, de az alig 1-2 éves élettartamú okostelefonok és kütyük bűvölete helyett a marandandó értéknek számító ékszernek van létjogosultsága főleg egy-egy különleges életesemény megünneplésekor. Elsősorban persze a lányok körében lehet népszerű egy ilyen meglepetés, a fiúknál ma már kevésbé divat pecsétgyűrűt vagy nyakláncot hordani, de azért még számukra is akadnak választási lehetőségek.

Nemtől függetlenül, ékszer helyett akár egy komolyabb óra is lehet remek ballagási ajándék, ami akár befektetésnek sem utolsó.

Ékszert alkalomból legtöbbször a szülők választanak gyermeküknek ajándékba. Az általános iskolai ballagásnál persze még kevésbé az érték, mint az ékszer hordhatósága, stílusa, emlék funkciója dominál. Ha ezt a korosztályt készülünk megajándékozni, érdemes már előtte megfigyelni, hogy milyen ékszereket szeret viselni. Az is lehet, hogy már van egy korábban kiszemelt darab, amivel most meglephetjük.

A tinilányokat jellemzően a trendek, a színek, a formák bűvölik el.

Ezért nem biztos, hogy egy számunkra tetsző, visszafogott, finom aranynyaklánccal érdemes próbálkozni, mert a végén még az ékszeres doboz alján köt ki.

Az idei ékszertrendek azonban könnyen lehetnek a korosztály kedvencei, hiszen a tervezők előszeretettel használnak erős színeket és a megszokottól eltérő, geometriai formákat.

Egy gimnáziumi ballagásnál, ami már a felnőttkorba lépéssel kapcsolható össze, esetleg egy diplomaosztónál ugyanakkor már gondolkodhatunk komolyabb ékszerben is. Ilyenkor érdemes az egész családnak elgondolkodnia, hogy közös, akár drágakővel ékesített kiegészítőt válasszanak, a nagykorúság, az önállósodás és a felelősségteljes élet megkezdésének jelképeként, hiszen ebben a korban már megfelelően tudják viselni és értékelni a különleges darabokat is.

Amíg az elmúlt években a fehérarany volt a fiatalok kedvence, úgy az utóbbi időben megfigyelhető, hogy

újra visszatérnek a sárgaaranyhoz, a bizsuknál is nagy divat az klasszikus arany, illetve ismét divatos a rozé- és a fehérarany kombinációja.

Nem mindegy a viselet

Nemcsak a menyasszony számára lehet rendkívül fontos, hogy milyen ékszer teszi tökéletessé a régóta vágyott álomruháját, ám az is nagyon lényeges, hogy egy számunkra fontos személy esküvőjén hogyan jelenünk meg vendégként.

A legfontosabb szempont minden esetben, hogy törekedjük a harmóniára!

Az ékszerek ideális esetben kiegészítik, teljessé teszik a megjelenést, és nem leuralják.  Ilyenkor többnyire már konkrét ruhához, az alkalomra választanak a nők ékszert, így a legfontosabb szempont a ruha színe és a dekoltázsa. A hűvös tónusú ezüst és fehérarany esküvői ékszereket a tiszta, hófehér ruhákhoz javasolják, bár valójában minden színű ruhához illenek. A mostanában nagyon divatos rozéarany – akár az ezüst ékszereket is bevonják ilyen bevonattal – ékszerek az ekrü vagy a törtfehér ruhákhoz nagyon jó mennek, illetve a kreol bőrű menyasszonyoknak lehet még remek választás.

Az ékszerdivatok jönnek-mennek, de a gyöngyök időtlennek tűnnek.

Az eleganciát sugalló édesvízi vagy tengeri fehér színű gyöngyök nem véletlenül a menyasszonyok kedvencei. 2022-es ékszertrendeknek megfelelően nemcsak egy-egy alkalomra kerülhetnek majd elő, hiszen az esküvő után akár egy egyszerű farmer szettet is fel tud dobni.

Egy esküvőn vendégként is remek választás egy olyan hagyományosan elegáns ékszer viselése, mint a gyöngysor, hiszen a szaténhoz hasonló fénye, a lüszter csillogása tökéletesen illik a menyasszonyi és az alkalmi ruhák anyagának selyemfényéhez. A gyöngyös ékszerek előnye, hogy több különböző színben és méretben elérhetőek. Ráadásul a bátrabbak akár az aszimmetrikus formájú, úgynevezett barokk gyöngyökkel is feldobhatják az öltözéküket. Az örömanyáknak is remek választás lehet, ha előszeretettel viselnek sötétkék alkalmi ruhát, akkor egy sötét, szürkés vagy kékes árnyalatú gyöngysor lehet a tökéletes választás. A púderszínű gyöngysorok remekül illenek a klasszikus koszorúslány ruhákhoz. 

A gyémánt is sok szempontból jó választás, ez az elegáns drágakő minden színű ruhához felvehető.

Egy színes drágaköves ékszer viselésére is nagyszerű alkalom egy esküvő: piros ruhában ugyan nem illik egy esküvőn megjelenni, de ha az öltözethez piros kiegészítő illik, akkor érdemes rubinnal ékített ékszert választani. Ha zöld árnyalatú a ruha, akkor a smaragd lehet a megfelelő választás. A magyarok kedvence, a zafír is sok kombinációs lehetőséget rejt magában, bár jellemzően a kék színt társítják hozzá, sok más színben is elérhető.

Egyszerű szabású ruhához érdemes nagyobb méretű, karakteres ékszert választani.

A mindent meghatározó dekoltázs

Az ékszer választásnál a színnél is fontosabb kérdés, hogy milyen a ruha dekoltázsa. Egy nyitott a ruha több lehetőséget rejt, látványos, nagyobb méretű nyaklánccal is viselhető, de jól mutathatnak hozzá az egyszerűbb, finomabb darabok is. A zárt ruhákhoz ugyanakkor nem javasolt a nyaklánc, ilyen esetben egy hangsúlyosabb fülbevaló jobb választás lehet.

A ,,V” kivágáshoz a hosszú fülbevalók nagyszerűen mutatnak, de kombinálható egy hatalmas nyaklánccal is, ami párhuzamosan vagy ,,Y”-ban követi a nyak vonalát, ellenben a kerek nyakkivágásnál egy rövid, kicsi nyaklánc, ami nem fekszik rá a ruhára, sokkal harmonikusabb összképet ad.

Egy ujjatlan, egyenes nyakkivágású ruhát feldobhat egy vastagabb nyaklánc vagy hosszú fülbevaló, a szív formájú dekoltázst azonban egy kisebb nyaklánc vagy egy különlegesebb fülbevaló jobban kiegészíti. Az egypántos esküvői ruha esetében nyaklánc helyett inkább közepes-méretű fülbevaló vagy karkötő viselése ajánlott. Fűzős ruhához finom kiegészítők viselése ajánlott, hiszen a fűző már önmagában is öltöztet. Egy vékony nyaklánc vagy visszafogott fülbevaló kellemesen ellensúlyozza a fűző domináns formáját.

Bármilyen kiegészítő ajándékozása mellett is döntünk, legyen az alkalmi vagy hétköznapi viselet, mindig nagyon fontos, hogy szem előtt tartsuk, hogy az ékszer a szerettünk egyéniségével összhangban legyen, mert akkor hordja szívesen.