Egy tanulmány szerint a kakaóban található flavonoid nevű vegyületek visszafordíthatják az időskorral járó memóriavesztést. Ez az első közvetlen bizonyítéka annak, hogy egy egyszerű étrendi változtatással is javítható az idősebbek memóriaromlása.

A kakaót a maja és azték tradíciók, Közép- és Dél-Amerika ősi kultúrájában is fellelhetjük. Spirituális, gyógyászati és szertartási célokra, belső ébredésre és kreatív erők kibontakoztatásának elősegítésére használták. Dél-Amerikában az inkák az „Istenek Italának” nevezték a belőle készült főzetet, Herman Cortez pedig az ősi birodalom leigázásakor az aranynál is értékesebbnek tartotta a kakaót, miután észrevette, hogy katonái állóképességét, kitartását jelentősen megnövelte az ital fogyasztása. 

via GIPHY

A kakaó flavonoid tartalma az ereink belső felületét borító, ún. endothel-sejtek funkcióit is jelentősen javítja. Hatására az erek tónusa és a vérnyomás is normalizálódhat, megszűnhet az érszűkület. A veseproblémákra is kimondottan jó hatással vannak; javulás a vesék esetében az érfunkciók normalizálása által érhető el.

Az erek rossz állapota és a demencia között is egyértelmű összefüggés mutatható ki. A demencia az elmúlt évtizedekben az egész világon rohamos iramú növekedést mutat: évente mintegy 7 millió esetszám-növekedés tapasztalható.

A tünetek megjelenésének késleltetéséhez a kakaóban található vegyületek nagyban hozzájárulhatnak.

Erre egy korábban publikált kutatás eredményei is utalnak. A három hónapon át napi 900 mg kakaóflavonoidot fogyasztó kísérleti csoport tagjai a vizsgálat végére a 10 évvel korábbi életkornak megfelelő emlékezőképességi produkálták és jelentősen javult a problémamegoldó képességük is.

Egy másik, a Nature Neuroscience című szaklapban megjelent tanulmány szerint, amelyet PsyBlog szemlézett, a magas flavonoidtartalmú étrend visszafordíthatja az időskorral járó memóriavesztést. Az agy ennek köszönhetően egy átlagos 30-40 éves agyához hasonlóan is működhet.

Amikor leképeztük a kísérleti alanyaink agyát, észrevehető javulást találtunk a gyrus dentatus (az agy azon része, amely az emlékek feldolgozásához kapcsolódik – a szerk.) működésében azoknál, akik a magas flavonoidtartalmú kakaót italt fogyasztották

– magyarázta dr. Adam M. Brickman, a tanulmány vezető szerzője.

A három hónapon át tartó vizsgálatban 37 egészséges, 50 és 69 év közötti ember vett részt. A szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy azok az alanyok, akik a vizsgálat elején egy átlagos 60 éves ember memóriájával rendelkeztek, azoknak agya három hónap elteltével 20 évet „fiatalodott”, egy átlagos 30-40 éves emberéhez hasonlóan működött.

(IN, PsyBlog, magzsola.hu)