Az öregedés egy természetes és elkerülhetetlen folyamat, mellyel sokan csak nehezen barátkoznak meg. Arra, hogy hány évesnek nézünk ki, az is hatással van, hogy milyen ételeket fogyasztunk. Egyes ételek ugyanis felgyorsíthatják a szervezet öregedési folyamatát. 

Fűszeres ételek

Véreink megduzzadnak, sőt meg is törhetnek a fűszeres, csípős ételek miatt. Utóbbi apró lila nyomokat szokott eredményezni az arcon. A fűszeres ételek a test hőmérsékletét is emelik; a szervezet ilyenkor izzadással hűti magát. Ha a verejték keveredik a bőrön levő baktériumokkal, az pattanások és egyéb bőrhibák kialakulásához vezethet, melynek következtében öregebbnek is tűnhetünk. Ha rosacea bőrproblémával küzdünk, a fűszerek csípőssége akár annak fellángolását is kiválthatja.

Koffein

A koffein rendszeres fogyasztása is növeli a korai öregedés kockázatát. Azt eddig is lehetett tudni, hogy a koffein a vízhajtó hatása miatt dehidratálja a szervezetünket: serkenti az agyat és hatására gyakrabban kell vizelnünk, ez azonban kiszáradáshoz is vezethet. Amennyiben nincs szervezetünkben elegendő víz, a bőr leáll a méreganyagok felszabadításával: kiszárad és könnyebben ráncosodik.

Energiaitalok, üdítők

Az energiaitalok és az üdítők is az öregedés valós előidézői lehetnek. Minél többet fogyasztja valaki ezeket a sok kalóriát és hozzáadott cukrot tartalmazó italokat, sejtjei annál inkább öregszenek. A cukor a szájban levő baktériumokkal keveredve savvá alakul, mely káros hatást gyakorol a fogzománcra, és szuvasodást okoz. Ezek az italok hozzájárulnak a hízáshoz, a stroke, valamint a demencia magasabb kockázatához is.

Fagyasztott készételek

Az öregedést elősegítő élelmiszerek közé tartoznak a fagyasztott készételek is. Ezekben az ételekben a napi egészséges nátrium adag fele is megtalálható. Ha túl sok sót fogyasztunk, a szokásosnál többet is iszunk, ami nem feltétlen van jó hatással a vesénkre. A szervezetünkben lévő felesleges folyadék a test azon pontjaira vándorol,  ahol kevesebb a só, vagyis például az arcba, a kezekbe és a lábakba. A bőr ennek hatására néz ki puffadtnak. 

Alkohol

Az öregedéshez az alkohol is hozzájárulhat, hívják fel a figyelmet a táplálkozási szakértők. A szeszes italok dehidratálnak, így komoly hatást gyakorolnak a bőrre, melynek mintegy 63 százaléka víz. Az alkoholfogyasztás után megivott nagy pohár víz előbb a szerveket, majd a bőrünket hidratálja. A folyadékhiánytól a bőrünk száraz lesz, ami hosszú távon a ráncok idő előtti megjelenéséhez vezet.

Feldolgozott húsok, felvágottak

Annak érdekében, hogy minél tovább elálljanak, a feldolgozott húsokat – a bacont, a kolbászt, a sonkát, a virslit, a felvágottakat – füstölik, pácolják vagy sózzák. Ettől lesznek csak igazán finomak, de a szakértők szerint veszélyesek is: a tartósító eljárások során használt nátrium és egyéb kémiai konzerváló anyagok gyulladásokat okozhatnak a szervezetben és akár a bőrön is. Egy kismértékű gyulladás nem tud ártani, mert segíti a sejtek gyógyulását, ám a nagyobb gyulladások szívbetegséget, stroke-ot és diabéteszt válthatnak ki.

Gyorséttermi ételek

Ha meg szeretnénk őrizni fiatalos külsőnket, feszes bőrünket, nem ajánlott a gyorséttermi finomságok túlzott fogyasztása. Ezeknek az ételeknek szerves részét képezi a sok olaj és a só, melyek károsítják a szervezetet és a ráncoknak is kedveznek. A szervezetnek a szinte feketére sütött húsok sem tesznek jót. Ezek is gyulladásokat okozhatnak, amik elkezdik rombolni a bőr kollagén szintjét.

Péksütemények

A péksütemények nagyon csábítóan festenek, de sajnos sok zsírt és cukrot tartalmaznak, melyek súlygyarapodáshoz vezetnek, rontják a fogakat és öregítik a szervezetet. A rengeteg cukor diabétesz, magas vérnyomás és fogszuvasodás kialakulásához vezethet. A sütőben sült finomságok, mint a kekszek, torták is tömve vannak az artériák elzáródásához vezető zsírokkal, melyek miatt a pluszkilók könnyen felszaladhatnak. Test-szerte apró gyulladásos gócok is jelentkezhetnek tőlük, melyek számos betegség kialakulását növelhetik; ilyen például az arthritis, a depresszió, az Alzheimer-kór vagy egyes ráktípusok.

(HáziPatika, Origo, Mindmegette