Nehezen kel ki az ágyból, napközben úgy érzi, csak félgőzzel halad és már kora délután a sokadik kávé után sóvárog, de nem érti az okát? Bár a fáradtságot egyszerű alváshiány és stressz is okozhatja, komolyabb probléma is húzódhat a háttérben, pláne, ha a panasz hosszútávon fennáll.

Rohanó mindennapjainkban sokunkkal megesik, hogy a munkán és az otthoni teendőkön kívül nem jut energiánk másra, és alig várjuk, hogy este álomra hajtsuk a fejünket.  Ebben az évszakban ezt sokan a „tavaszi fáradtságra" fogjuk, pedig a fáradtságnak több formája létezik. Az egyik például hirtelen izomterhelést követően jelentkezik, míg egy másik fajtáját a kialvatlanság, megint másikat a rövid ideig tartó extrém alváshiány váltja ki.

Létezik azonban az úgynevezett krónikus fáradtság, ami jellemzően három hónapnál hosszabb ideje tart, befolyásolja a munkaképességet és alvással nem pihenhető ki. Ennek hátterében hormonális, gyulladásos vagy fertőzéses okok is lehetnek.

Gyulladás a szervezetben

Elképzelhető, hogy ilyen esetben a fáradtságon kívül más tüntetet nem is tapasztalunk, pedig egy megbúvó gyulladásos góc sokkal gyakoribb, mint gondolnánk. A szervezet C-reaktív protein szintje ilyenkor a százszorosára is nőhet, ugyanakkor egy vizsgálattal könnyen kiszűrhetőek a gyulladásos betegségek, mint például a krónikus bélgyulladás vagy ízületi gyulladás.

Vashiány

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a világ lakosságának 16 százaléka szenved súlyos vashiánytól. A jelenség a 0–5 éves korosztályt, a serdülő lányokat, a várandósokat és a menopauza idején az erős vérzéstől szenvedő nőket érinti leggyakrabban – és szintén okozhat fáradtságot.

via GIPHY

Inzulinrezisztencia

Mind az emelkedett, mind a kórosan csökkent vércukorszint egyik első jellemző tünete a hirtelen beálló fáradtság, koncentrációs zavar, szédülés és fejfájás. Az inzulinrezisztencia a világ lakosságának 15–45 százalékát érintheti, így ez az egyik leggyakoribb anyagcserezavar. Ilyen esetben szénhidrátfogyasztás után a normálisnál intenzívebb és elhúzódóbb az inzulinszint-emelkedés, ami gátolja a zsírbontó és zsírégető folyamatokat. Többek között ennek köszönhető az étkezést követő „kajakóma”, azaz az erős, letargikus fáradtság. Érdemes tehát figyelnünk, hogy a fáradtságérzetünk összeköthető-e bizonyos élelmiszerek fogyasztásával.

Hormonháztartási zavarok

Az endokrin rendszer, azaz a belső elválasztású mirigyek összessége egy bonyolult és nagyon érzékeny rendszer, amelyet számos tényező megzavarhat. Az Addison-kór esetén például felborul a szervezet víz-, nátrium- és káliumháztartása, mivel hiányzik a szervezetből a só- és vízháztartásban szerepet játszó hormon. Ennek hiánya befolyásolja a vérnyomás szabályozását, ami gyakran túl alacsony lehet, így gyengeséget, fáradtságot, akár szédülést okozva.

Visszatérő és hosszabb ideje tapasztalt tünetek esetén érdemes orvosi segítséget kérni, illetve olyan szűrővizsgálatokat igénybe venni, amelyek segíthetnek a helyes diagnózis felállításában. Egy egyszerű vérvételből is sok adat kinyerhető, de ma már elérhetőek olyan vizsgálatok is, amelyek során kiderül, hogy szükség van-e vitamin-kiegészítésre, illetve az aktuálisan szedett vitaminkészítmény megfelel-e a szervezetünk igényeinek. A nem megfelelő inzulinválaszról is könnyen kaphatunk visszajelzést, valamint léteznek vizsgálatok, amelyek segítségével fény derülhet a pajzsmirigy rendszertelen működésére és az általa termelt hormonok szintjének növekedésére vagy csökkenésére. A korábban említett nyomelemek is értékelhetőek vérvételből, amely után a réz-, cink-, szelén- és jódellátottságról kaphatunk pontos képet

– fogalmazott Szász Máté, a SYNLAB Hungary Kft. biológusa.