A banánt gyakran fogyasztják bizonyos egészségügyi panaszok kezelése és megelőzése miatt, ám – ahogy a mondás is tartja – a jóból is megárt a sok, és ez alól ez a tápláló gyümölcs sem kivétel.

Mivel teltségérzetet okoz, és nem csupán mentálisan pörget fel, hanem fizikálisan is,  ezért sportolás, nehéz fizikai munka előtt és után is jó szolgálatot tesz a banán. Ha kúraszerűen fogyasztjuk, kiváló fogyókúrás gyümölcs és hatékony zsírégető is, de segít az emésztési zavarok, a reflux, a gyomorégés és a hasfájás mérséklésében is. A déligyümölcs javítja a tápanyagok felszívódását, védi a gyomor- és a bélnyálkahártyát. A szakemberek szerint

a kettes típusú cukorbetegség megelőzéséhez is hozzájárulhat, és a diabéteszben szenvedők vércukorszintjét is javíthatja, kis mennyiségben fogyasztva.

Mivel káliumban és magnéziumban bővelkedik, lelassíthatja a csontritkulás folyamatát, jótékonyan befolyásolja a vérnyomást, óvja a szív egészségét, csökkenti a stroke kockázatát. Nagy mennyiségben fogyasztva azoban egészségügyi problémákat okozhat.

Nem mindig segíti az emésztést

Közismert, hogy a túlérett banán elegendő vízfogyasztás mellett megszüntetheti, de legalábbis enyhíti a székrekedést. Azonban akkor, ha a gyümölcs nem elég érett és kevés vizet iszunk a fogyasztása után, éppen az ellenkező hatást fejti ki. Könnyen fel is puffadhatunk tőle, és a hasunk is görcsölhet.

Szénhidrátokban gazdag

Mivel a banán bőségesen tartalmaz cukrot és más szénhidrátokat, az alakunknak sem tesz feltétlen jót. Ha hajlamosak vagyunk a hízásra és mozgásszegény életmódot folytatunk, érdemes mértékletességet tartani.

A banán cukortartalma felgyorsítja a fogzománc károsodását és a szuvasodást is.

Fejfájás és vérnyomásproblémák

A már megbarnult banán egyik veszélyének tartják, hogy fejfájást okoz, ugyanis közvetve hozzájárulhat az erek kitágulásához. Fogyasztását nem ajánlják azoknak, akik magas vérnyomás elleni gyógyszert szednek, de módjával kell fogyasztani alacsony vérnyomás esetén is. Ha sokat fogyasztunk a gyümölcsből, a benne lévő jelentős mennyiségű kálium hányingert, általános gyengeséget, szívritmuszavart, izomgyengeséget, súlyos esetben átmeneti bénulást, szívleállást is kiválthat a Vitalitás magazin összeállítása szerint.

Allergiás reakciókat válthat ki

A banán bizonyos esetekben allergiát is okozhat. Általában csak némi viszketésről, apró kiütésekről (leginkább a száj környékén), bőrpírról, esetleg hasfájásról, hányásról van szó, de szélsőséges esetben akár ájulás is bekövetkezhet. Azoknál, akik a parlagfűre, latexre allergiások, nagyobb az esélye, hogy a gyümölcs allergiás reakciókat vált ki. 

A Helsinki Egyetem kutatói szerint a latexre allergiásoknál a banán hasonló tüneteket okoz, megemeli az immunglobulin E (IgE) ellenanyag szintjét. Az allergiát a pozitív bőrteszt is igazolja.

Ők inkább ne egyék

A szakértők szerint érett vagy túlérett banánból naponta kettőt nyugodtan el lehet fogyasztani, azok azonban, akik érzékenyek rá, mindennapos fogyasztása enyhébb panaszokat okozhat. Attól nem kell félni, hogy a banántól káliummérgezést kapunk, ehhez ugyanis rövid időn belül legalább 43 darabot kellene elfogyasztani.

A vesebetegségben, főleg veseelégtelenségben szenvedők és a várandós nők csak orvosi engedéllyel egyenek rendszeresen banánt. A még engedélyezett mennyiséget azoknak is meg kell beszélniük szakemberrel, akik cukorbetegségben szenvednek, vagy vérnyomáscsökkentőt, béta-blokkolót vagy vízhajtót szednek. 

(Vitalitás magazin)