Van, hogy hiába veszünk jó állapotban lévő banánt, az egykettőre megbarnul és megpuhul. Ilyenkor már nem sokan tartják étvágygerjesztőnek, sok múlik azonban azon,  hogyan tároljuk a közkedvelt és sokoldalú déligyümölcsöt, mely számos süteménynek és italnak is az alapja.

A Whole Foods Market programvezetője, Molly Siegler szerint minden ott dől el, milyen banánt választunk a boltban: vásárlás során érdemes azt leemelni a polcról, amelyik a legmegfelelőbb érési szakaszban van. Siegler szerint azt a fürtöt kell választani, amelyiken tökéletesen érett és kissé zöldes banánok is vannak. Az éretteket azonnal lehet fogyasztani, a zöldebbeket pedig néhány nap múlva. 

Fontos, hogy a banánt távoltartsuk a többi gyümölcstől az otthoni tárolás során – különösen az almától, mivel az ún. etiléngázt szabadít fel, ami felgyorsítja a banán érési folyamatát.

via GIPHY

Ha a közkedvelt déligyümölcs gyorsabban érnek, mint szeretnénk, a hűtőbe is betehetjük, a hidegebb hőmérséklet ugyanis lelassítja a banán érésének kémiai folyamatát. Ha fagyasztóba tesszük, meg is állíthatjuk azt. A lefagyasztott banán akár hat hónappal később is fogyasztható. Például egy smoothie-hoz is felhasználhatjuk. 

Ha a banán mindezek ellenére is bebarnul, akkor se dobjuk ki. A túlérett gyümölcsöt sokféleképpen fel lehet használni, például fagylalthoz, banánkenyérhez, de egyéb desszerteket is készíthetünk belőle.

A banánon jelentkező barna szín egyébként annak a jele, hogy a keményítőtartalma cukorrá alakult, azaz még édesebbé vált, így ha desszertet készítünk belőle, nemigen kell plusz cukrot hozzáadni. Ráadásul, minél érettebb egy banán, annál több C-vitamint tartalmaz, és annál könnyebb megemészteni is.

(Roadster, Magyar Konyha)