A reggelit a nap legfontosabb étkezéseként tartjuk számon, sokan azonban nem tudják, milyen fontos, hogy jól megválasszuk, mit eszünk ébredést követően. A reggeli ugyanis nagy mértékben meghatározza – pontosabban fogalmazva: megalapozza  az aznapi energiaszintünket. Tartalmasnak kell lennie, és fontos, hogy jófajta szénhidrátban, egészséges zsírokban, fehérjében és rostban gazdag legyen. 

Az alábbi ételeket jobb, ha nem választjuk reggelire.

Müzli

A müzliről sokaknak az ugrik be először, hogy szuperegészséges, főleg, ha a fitt, light, teljes kiőrlésű és hasonló szavak is szerepelnek a termék csomagolásán. Ez azonban nincs teljesen így, hiába készül gabonából és nem is jó, ha a napot ezzel indítjuk. A legtöbb müzliben ugyanis rengeteg a hozzáadott cukor, és a gabona ellenére kevés rostot tartalmaz. A gabonapehely esetében az már ideálisnak nevezhető, ha adagonként legalább 5 gramm rostot és kevesebb mint 10 gramm cukrot tartalmaz. Érdemes még hozzáadni fehérjét, mondjuk görög joghurtot, tejet, esetleg növényi tejet, vagy jófajta zsírokban gazdag magokat. 

Csak kávé

Sokan határozottan vallják, reggeli kávé nélkül nem indulhat el a nap, és sokan nem is tudják elképzelni, hogy kávé előtt bekapjanak pár falatot. Ha felkelés után nem is érezzük magunkat azonnal éhesnek, a reggelit nem szabad kihagyni és egy kávé legurítása még nem minősül reggelinek, mivel nincs benne olyan tápanyag, amivel el kell látnunk a testünket. A legjobb, ha az első kávénkat fél vagy egy órával ébredés után és a reggelit követően isszuk meg. Rengeteg pozitív hatása van a szervezetre, de jobb, ha kávét csak a reggeli kiegészítéseként fogyasztunk. 

Péksütemény

A fánkok, croissant-ok és a sima fehér zsemlék híján vannak tápanyagoknak, sem rostot, sem fehérjét nem tartalmaznak, de rengeteg bennük a szénhidrát, aminek java részét a cukor teszi ki. A péksüteményekben emiatt sok a kalória, a kifejezetten édes pékáruk iránt ráadásul könnyen kialakulhat a függőség. Ezek az ételek nagyon megelik a vércukorszintünket, s bár emiatt lesz pár pörgős, aktív óránk, a vércukor leesésekor fáradtnak, levertnek érezzük majd magunkat, és ismét vágyni fogunk valami cukros finomságra. 

Zsírszegény joghurt gyümölccsel

Noha a zsírszegény joghurt gyümölccsel feldobva igen egészséges, jobb, ha ez a fogás csak kiegészíti a reggelinket. A zsírszegény joghurttól nem lehet teljesen jóllakni, a gyümölcscukrot pedig hamar elégeti a szervezet. Érdemes helyette rendes görög joghurtot választani, amibe akár egy kis túrót is keverhetünk. Gyümölcsön kívül szórjuk meg csonthéjasokkal, de tehetünk hozzá lenmagtöretet, zabot és chiamagot is.

Gyümölcslé

Mint fentebb írtuk, egy kávé legurítása még nem minősül reggelinek, de ugyanez a  gyümölcslevekről is elmondható. Ahhoz kétség sem fér, hogy frissen csavart változat igen egészséges, de nincs benne minden tápanyag, amire reggel szüksége van a szervezetünknek, és nem is lehet csak gyümölcslével jóllakni. Egy kiadós smoothie a jobb választás. Tegyünk bele spenótot, banánt, akár egy marék mandulát, egy kevés tejet, akár egy kis rizsfehérjét. 

(Life)