Az energiaárak emelkedése és a rezsicsökkentés feltételeinek változásai miatt valószínűleg sok magyar háztartásban mindennapi témává válik egyes konyhai vagy háztartási gépek energiafelhasználása.
Annak érdekében, hogy optimalizálni lehessen egyes nélkülözhetetlen elektronikai berendezések áramigényét, a Sencor adott néhány hasznos tippet.
Porszívózás energiatakarékosan
A porszívókat általában heti egyszer legalább használatba vesszük, ám hogy mennyi ideig, az nagyban függ a lakás alapterületétől, valamint a porszívózandó felületek nagyságától.
Éppen ezért érdemes odafigyelni arra, hogy a kisebb szívóerőt igénylő felszíneken, így például járólapokon, PVC-padlókon ne használjuk a készüléket a maximumon. Amennyiben a porszívó rendelkezik szívóerő-állítási lehetőséggel, akkor éljünk vele, mert így kevesebb áramot fog felhasználni
– hívta fel a figyelmet Lucza András, a Sencor SDA Divíziójának vezetője.
A hatékonyabb üzemeltetés érdekében azt javasolják, hogy mindig az adott felülethez illő porszívófejet csatlakoztassuk a készülékhez. A turbó vagy a normál szívófej például a padlószőnyegek, vagy a sűrű szövésű szőnyegek takarításához való, míg a padló fejjel a járólap vagy laminált padló tisztítható meg a szennyeződésektől.
vízforraló használata okosan
A konyhai kisgépek közül az egyik legenergiaigényesebb készülék a vízforraló,
amelyből 1100-2200 W teljesítményű változatok találhatók a piacon. Ezeknek a készülékeknek rendkívül rövid idő alatt kell 60-90 Celsius-fokos hőmérsékletű vizet előállítaniuk. A gazdaságos energiafelhasználás érdekében érdemes lehet mindig csak annyi vizet melegíteni bennük, amennyi szükséges. Egyes példányok esetében már fél liternyi vizet is fel lehet forralni, nem kell feltétlenül a maximum szintig tölteni a készüléket. Fontos továbbá odafigyelni arra, hogy rendszeres időközönként vízkőtelenítsük a vízforralónkat, mert a lerakódások ronthatják a vízmelegítés hatékonyságát.
Így melegítse fel az ételt
Az ételek melegítése ugyancsak hozzátartozik a mindennapos konyhai tevékenységekhez. Ezt a gyakorlatot a gáz- vagy villanytűzhely helyett érdemes mikrohullámú sütőben elvégezni, ezzel ugyanis nemcsak időt, hanem energiát takaríthatunk meg. Egy átlagos mikrohullámú sütő 700-900 wattos teljesítménnyel rendelkezik.
Fontos figyelni arra, hogy inkább közepesen alacsony vagy közepes energiafelhasználási szinten melegítsük az ételeket a mikróban, mert ezek a maximálisan elérhető teljesítmény 48-66 százalékát használják fel, de közben hatékonyan melegítik fel az ételeket
– tette hozzá Lucza András.
A főzésen is spórolhat
Főzésnél érdemes elektromos kukták tudására és teljesítményére támaszkodni, ezek ugyanis hatékonyabban dolgozhatnak a gáz-, illetve villanytűzhelyeknél.
Egy 4 literes edénnyel és legalább 10-16 féle főzési programmal rendelkező 1100 Watt teljesítményű kukta elegendő lehet egy 4-6 fős család számára
– emlékeztetett a szakember.
A konyhai és háztartási gépek energiafelhasználása tehát a megfelelő odafigyeléssel csökkenthető, ami idővel a villanyszámlán is meglátszik majd.
(Borítókép: képünk illsztráció! Fotó: Getty Images)