Az őszi, borongós napokon sokan érzik a szokásosnál kedvtelenebbnek, kimerültebbnek magukat; elhatalmasodik rajtunk az őszi fáradtság. Ebben az időszakban kevesebbet süt a nap, szervezetünk energiaszintje is lecsökken, de létezik megoldás arra, hogyan élhetjük meg ezeket a napokat energiával feltöltve.

Az ember évezredek óta törekszik arra, hogy kihozza szervezetéből a maximumot, csökkentse a fáradtságot, valamit fellendítse szellemi és fizikai lehetőségeit. Nem mindegy azonban, meddig feszítjük a húrt.

Sokan élnek mindennapi fokozókkal: ott van például a kóla és az energiaitalok, amelyek káros hatásairól rengeteget lehet olvasni. A kávéban és a teában lévő koffeinnnek is kettős megítélése van, jóllehet egy-egy lehetséges pozitív tulajdonságát elismerik tudományos körökben. A koffeint azonban a magas vérnyomás, a gyomorfekély, az alvászavar és még számos más egészségügyi probléma kialakulásáért okolják. Nem mindegy, hogyan próbáljuk meg energizálni magunkat: érdemes olyan természetes módszerekre hagyatkozni, amelyek táplálják szervezetünket.

via GIPHY

A sok C-vitamint tartalmazó növények például vitalizálják szervezetünket. Az egy.hu azt írja, hogy napi egy bögre forró csipkebogyótea ősszel tökéletes választás, mert segíti a szövetek tartását, szilárdságát, serkenti a kollagéntermelést, ösztönzi a belső elválasztású mirigyek működését, és megerősíti sejtjeinket, hogy könnyebben felvegyék a harcot a betegségekkel szemben.

A szeptemberben-októberben gyűjtött, piros, még kemény csipkebogyóban a legmagasabb a C-vitamin-tartalom.

Magnéziumsóban is bővelkedik, ami a védekező erőnk fokozásában segít. Áztatva és forralva is fogyasztható. Kiváló erősítő gyümölcs még a feketeribizli is.

Romolo Mantovani francia természetgyógyász a citrusfélékre esküszik. A szakértő azt ajánlja, hogy egy héten keresztül minden reggel éhgyomorra igyunk meg egy pohár citromlevet, méghozzá úgy, hogy egy egész citrom levét két deci langyos vízzel hígítsuk fel. Hozzáteszi, délelőtt 11 óráig nem ajánlott enni, de utána is csak nyers növényi ételekkel próbálkozzunk. A második héten növeljük két citrom levére az adagot, a harmadik héten pedig három citrom levét facsarjuk ki. Visszafelé hetente csökkentsük az adagot, és a módszert csak kúraszerűen alkalmazzuk, emeli ki az egy.hu.

A ginzenget is csodaszernek tekintik: annak ellenére, hogy serkentőleg hat az idegrendszerre, nem okoz álmatlanságot, fokozza a munkaképességet, tonizál, helyreállítja a szervezet egyensúlyát és hatása sokáig eltart. Az édesgyökér hatását is nagyra tartják, mivel amellett, hogy gyulladáscsökkentő, emésztésjavító, segít megküzdeni a stresszel, fertőzésekkel.

Fontos, hogy természetes módszereket alkalmazzunk, ha energizálni szeretnénk magunkat. Ne feledkezzünk meg a bőséges folyadékfogyasztásról, a minőségi táplálkozásról, a pihentető alvásról sem. Töltsük sok időt a szabad levegőn. 

(Borítókép: nem csak az e nergiaital pörgethet fel.  Illusztráció: Getty Images)