Egy ismerősünk Németország szeles, északi részén mondta még, hogy Spanyolország déli strandvidékei közül szerinte nem a Costa del Sol, hanem a Costa del Luz, azaz a Fény partja a menő, mert ott lehet igazán sárkányszörfölni. Szörfös ambíciók ide vagy oda, a partszakaszt jól megnéztük magunknak és nem csalódtunk.

Ez a part a kontinentális Európa legdélebbi csücskétől kezdődik északra, és az Atlanti-óceánra néz. Nanáhogy innen a szél! Ahogy végigautózik az ember a part mentén, mindenhol látszanak azok a mini paplanernyőkre emlékeztető óriássárkányok, amivel a világ kitesurfkrémje száguld a hullámok felett, és a fordulókban hatalmas ugratásokra emelteti magát a széllel.

De leglátványosabban a Gibraltári-szoros legszűkebb pontján, Tarifa városi strandján tették ezt. Mintha a civilek előtt lezárt katonai erőd mellett ők azért önszorgalomból ugrálnának a magasba, hogy kémleljék, nem érkezik-e valaki az óceán felől, akinek semmi dolga a Földközi-tengeren.

A nagy szél miatt persze rajtuk kívül senki sem használta strandként a strandot, de a tengerparti büfében azért üldögéltek páran és figyelték a látványt, miközben kicsit arrébb egy óriás fémhal töltötte be a szélkakas szerepét és mutatta, hogy kitart még a szél.