II. Erzsébet királynő férje, Fülöp herceg január 17-én, csütörtökön autóbalesetet szenvedett, állítólag azért, mert elvakította a szemből érkező erős napfény, amiért nem tudta felmérni az aktuális helyzetet, és Land Roverével egy szembe jövő autónak csapódott. A kocsiban két nő és egy kilenc hónapos baba tartózkodott, nekik nem esett komolyabb bajuk, bár az egyik felnőttnek, bizonyos Emma Fairweathernek eltört a karja, miután az autójuk az árokba borult. Fülöp herceg az ütközés után a lábát fájlalta, mert beszorult, de hamar sikerült kiszabadítani, és ki tudott szállni a járműből. 

Az eset óta tíz nap telt el a legnagyobb csöndben (bár az internet most is fel tudta borzolni a kedélyeket). A kezetörött nő egyébként nehezményezte is, hogy Fülöp herceg hamar elhagyta a helyszínt, és azóta sem mondott neki semmit, pedig ahogy most kiderült, négy nappal az eset után levelet írt neki, amelyet január 23-án kapott meg.  

A levélben a herceg mélységes sajnálatát fejezi ki a történtekért, és hosszasan taglalja a körülmények szerencsétlen összejátszását. Ő is megerősíti, hogy az erős napfény vakította el a szemét, ezért nem látta a szembe jövő autót. Hangsúlyozza továbbá, hogy rendkívül sajnálja a nő sebesüléseit, de azokról csak utólag szerzett tudomást, mivel az egyik rendőr hazaküldte őt a baleset helyszínéről. Azt mondja, őt is nagyon megrázta az eset, és mielőbbi fizikai és lelki gyógyulást kíván a nőnek. 

Emma azt mondja, dacára annak, hogy nem mindenben ért vele egyet (szerinte például nem sütött úgy a nap, ahogy mondják),  jólesett neki a bocsánatkérés, az pedig pláne, hogy a herceg mindenféle nagyzolás nélkül, csupán Fülöpként írta alá a levelet.