Nem sokkal első albuma megjelenése után lettem figyelmes FKA twigsre, ez még 2014-ben volt. Azóta esek egyik ámulatból a másikba a most 31 éves, brit énekesnő munkásságát követve, akit itt a Velveten is próbálok olvasóink figyelmébe ajánlani a lehetőségek szerint, bár zenei karrierje különösebb ismertséget nem hozott neki. A nagyközönség inkább annak kapcsán hallott róla, hogy egy ideig Robert Pattinson, majd Shia LaBeouf volt a pasija. FKA twigs legfrissebb, Magdalene című albuma egy szakításról szól, számomra nem világos, hogy melyiküktől való szakításáról, de mondjuk mindegy is.

Hónapokkal ezelőtt vettem észre, hogy november 28-ra van kiírva egy zürichi koncert FKA twigs meglehetősen rövid európai turnéja egyik állomásaként, és előre tudtam, hogy ezen a napon pont Zürichben leszek. Megvettük a jegyet, nagyon vártuk a koncertet, odamentünk tegnap este, erre a bejáratnál közli az ott strázsáló három biztonsági őr, hogy elmarad a koncert.

Az emberek folyamatosan érkeztek, nyilvánvalóan mindenki csak a helyszínen tudta meg, hogy mégsem lesz buli. Ez így elég fura, és az online rajongói reakciókat figyelve először mindenki egy betegségre-rosszullétre gondolt, mialatt hazafelé kullogva a közösségi médiába kommentelte bele csalódottságát, hiszen mi más miatt maradna el egy koncert így az utolsó pillanatban.

A kitűzött kezdési időpont környékén azonban az kezdett el terjedni, hogy túl kevés jegyet adtak el, és/vagy az énekesnő egyszerűen nem volt hajlandó fellépni. Ezzel egyidőben megjelent egy hivatalos közlemény is FKA twigs Facebookján, ami mindössze annyit mond, hogy olyan körülmények miatt kellett lemondani a koncertet, amikre az énekesnő nem lehetett kihatással, és bár mind a szervezők, mind a fellépő művész csapata a problémák elhárításán dolgozott egész nap, ez nem járt sikerrel.

Mindezt szerencsétlen rajongók próbálják a lehető legtöbb jóindulattal feldolgozni, mindenesetre minimum szokatlan, hogy a közlemény a „probléma” szónál konkrétabb okot nem jelöl meg. A lemondások zömében betegségre vagy technikai problémára szokás hivatkozni, és nehéz nem arra gondolni, hogy itt egyik eset sem foroghatott fenn, mert akkor azt mondták volna. Szóval a legesélyesebbnek tűnő magyarázat továbbra is az, hogy nem adtak el elég jegyet, és FKA twigs ezt valamiért csak az utolsó pillanatban tudta meg, és így nem volt hajlandó fél háznak fellépni.

Nekem mondjuk csak egy kútba esett estém bánja FKA twigs szeszélyeit (meg a buszjegyre kifizetett pénzem, amivel eltömegközlekedtem a koncerthelyszínre), mert a szervezők tájékoztatása szerint a jegyárat automatikusan visszautalják. De a kommentekből az derül ki, hogy volt, aki Németországból, más Varsóból érkezett erre a koncertre, csak azért, hogy a bejáratnál hazaküldjék. A svájci árak ismeretében biztosra vehető, hogy az általuk így feleslegesen kifizetett úti- és szállásköltség többszöröse volt a jegyárnak, szóval ezeknek a rajongóknak a jegyár-visszatérítéssel együtt is ráment egy vagyonuk a semmire.

Biztosan továbbra sem lehet tudni, hogy milyen probléma akadályozhatta meg FKA twigs tegnapi fellépését, így elképzelhető, hogy az énekesnő valóban a legjobb szándékai ellenére tényleg nem tudta elérni, hogy ugyanúgy megvalósuljon a csütörtök esti zürichi fellépése, mint ahogy az előző napit Kölnben gond nélkül megtartották.

Az viszont tuti, hogy elég szimpatikus húzás lett volna a részéről, ha a rajongóit legalább egy érdemi válaszra/magyarázatra méltatja. Most hirtelen Lady Gaga jut eszembe, aki személyes üzenetben kért elnézést, amikor anno (betegség miatt) pár koncertje elmaradt. Nehéz megérteni, hogy FKA twigsnek akkor vajon miért nem fért bele egy hasonló üzenet – tegnap úgyis volt egy szabad estéje, nyugodtan írhatott volna pár sort.