A családom egyik fele torinói, náluk töltöttük a múlt hetet, és ez annyiban lehet érdekes, hogy ott ekkor már érvényben volt az éjszakai kijárási tilalom, amihez hasonlónak a bevezetését most jelentették be Magyarországon. Alább összefoglalom a tapasztalataimat, hogy hogyan is néz ki egy ilyen korlátozás, de ezek az élmények felvetnek néhány elég nehéz kérdést – ezekre az én környezetemben senki nem tudta a választ, na de majd hátha most a neten lesz valaki, aki megmagyarázza.

6 után úgysincs semmi nyitva

Szóval Torinóban a jelenlegi, hamarosan várhatóan tovább szigorodó szabályok szerint este 6-kor gyakorlatilag minden bezár a közérteken kívül, olyan vendéglátóhelyek tarthatnak nyitva, amik elvivős kaját árulnak. Nincs tehát étteremben vacsorázás, színház, mozi, meccs vagy diszkó, lehet kaját rendelni, illetve lemenni a gyrososhoz, hamburgereshez vagy pizzáshoz, venni valamit, hazavinni és megenni.

Ennek a szabálynak az egyik totál abszurd következménye, hogy bár a fagyizók nyitva tarthatnak 11-ig, este már csak lezárt dobozban árulhatnak fagylaltot – tölcsérbe (cono) vagy pohárkába (copetta) este 6 után nem adhatják a gelatót. Dobozba viszont igen. Arra természetesen semmi szabály nincs, hogy a frissen megvett, dobozos fagyimat ne nyithatnám ki közvetlenül a bolt előtt, és ne kezdhetném el kanalazni azon nyomban.

Mindig maszkban

Az olasz kormány azt is bevezette, hogy mindig kötelező a maszkviselés, szabad téren, az utcán sétálva is. Ez alól persze rengeteg kivétel van, és nem mindenki tartja be 100%-osan, én mindenesetre kétszer is voltam futni a torinói Valentino parkban a múlt hétvégén, és egész meglepődtem rajta, hogy milyen sokáig tudok úgy futni, hogy az orromon és a számon hagyom a maszkot. A többség mindenesetre a szabadtéri sportoláshoz leveszi a maszkját, és mondani se kell, a konditermeket is bezárták, szóval az ember vagy otthon mozog, vagy a parkban.

Este 11-re otthon kell lenni

Olaszul coprifuoco

Az éjszakai kijárási tilalomra használt kifejezés, a coprifuoco még a háborúk idejéből maradt vissza az olasz nyelvben. Coprire: befedni, betakarni. Fuoco: tűz. A kifejezés arra utal, amikor éjszakára nemhogy otthon kellett maradni, de még a fényeket is el kellett takarni, nehogy az ellenség megláthassa őket.

A kijárási tilalom a múlt héten Olaszországban este 11-től hajnali 5-ig volt érvényben. Szóval már este 6-tól nem volt sehova elmenni, merthogy úgyis minden zárva volt, de azért a kijárást is betiltották, talán azért, mert itt ugye tavasszal csaknem két hónapig volt minden és mindenki bezárva, és ez most egy lépés az újabb totális lockdown felé.

Csakhogy nem világos, hogy az éjszakai kijárási tilalom mit tesz hozzá a covid elleni küzdelemhez, ha azok a helyek úgyis zárva vannak, ahol az emberek csoportosulhatnának, plusz külön szabály is van rá, hogy tilos csoportosulni, ráadásul még az utcán is kötelező a maszk. Két orvos van a családban, egyikük sem tud róla, hogy este 11 után fertőzőbb lenne a covid, mint előtte.

Az élet az éjszakai kijárási tilalom alatt úgy néz ki (nekünk legalábbis úgy nézett ki), hogy az ember munka után vesz/rendel/csinál valami ételt, és azt vagy elviszi valakihez egy közös vacsora erejéig, vagy meghív valakit magához estére enni, mert az otthoni lakmározáson kívül más programot nem igazán lehet szervezni. Egy adalék: egy kedves régi ismerősünk gyakran látogatja idős szüleit, ezért amikor nála voltunk vacsorára, belépéskor a ruházatunkat is lefújta fertőtlenítősprével, és azt kérte, hogy legyünk a lakásban is mindannyian folyamatosan maszkban, kivéve evés közben, amikor jó messze ültünk egymástól a nagyasztal ellentétes végein.

A szabályok értelmében olyan korán el kell indulni a vendégségből, hogy az ember 11-re otthon legyen. És itt jönnek a kérdések: mondjuk este 7-től baromi elővigyázatosan, távolságot tartva beszélgetünk egy baráti párral az ő lakásukban. Ha este fél 11-kor a szabályok értelmében eljövünk tőlük, az mivel biztonságosabb, mint ha maradunk még egy órát? Fél 11-kor nem kapjuk el a koronavírust, de fél 12-kor már igen? Nyilván nem az a megfontolás emögött a szabály mögött, hogy éjszaka veszélyesebben támad a covid, de akkor mi? Ha tömegrendezvények úgysincsenek, ha a távolságtartás és a maszkviselés úgyis kötelező, akkor mit számít, hogy ki hánykor ér haza? Ha úgyse csinálok, úgyse csinálhatok semmit, ami fertőzésveszély szempontjából kockázatos, akkor miért kell hazamennem? Ráadásul miért pont abban az időszakban tilos, amikor a legkevesebben szoktak az utcán lenni, nem pont az lenne a logikus, ha a csúcsidőben tömegelés lenne betiltva? Miért az a veszélyes, hogy éjjel egykor itt-ott kóvályog valaki az utcán?

Sőt, úgy képzelem, hogy azzal, hogy mindenkinek mindenhonnan kötelező egyszerre hazamenni, esetleg csak nagyobb tumultus keletkezik, mert mindenki az utolsó olyan buszra/metróra/trolira/villamosra akar felszállni, amivel még pont idejében hazaér a kijárási tilalom beállta előtt.

És vajon ha éjszakai kijárási tilalom lesz, akkor járni fognak Budapesten az éjszakai járatok? Nem tűnik túl logikusnak: ha úgyis illegális a mászkálás, miért segíti elő ezt a jogszabályba ütköző tevékenységet az állam a tömegközlekedés költséges működtetésével? Jó, munkába menni és onnan hazajönni a kijárási tilalom alatt sem tilos, de vajon van olyan sok ember, akinek az éjszaka közepén kezdődik/végződik a műszakja, hogy miattuk van értelme működtetni az éjszakai tömegközlekedést?

Hát például ezek a kérdéseim – ha önnek vannak válaszai, írja meg őket nekünk kommentben a Facebookon!

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Egy hetet már eltöltöttem kijárási tilalomban, de csak kérdéseim vannak

Szerzőnk a múlt hetet Torinóban töltötte, ahol szabadtéren is kötelező a maszk, este 6 után csak dobozba adták a fagyit, éjjel 11-re pedig haza kellett érni. Íme a tapasztalatok.

11 · Nov 04, 2020 03:15pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments