Nemzeti hírességgé vált egy Angela nevű, délolasz nő az alábbi videó kapcsán, ami elképesztő ismertségre tett egész Olaszországban. A videó népszerűségét onnan tudom lemérni, hogy kevesebb, mint két napot töltöttem észak-Lombardiában a hétvégén, és ez alatt offline háromszor szembejött ez a „Non ce n'é coviddi” téma, valamint hogy már remixeket csinálnak a felvételből, illetve Angelával már újabb interjúk készültek.

Hát íme a videó, amelynek a lényege az, hogy egy strandoló nőt meginterjúvolnak a szicíliai Mondellóban, hogy nem fél-e kimenni a tengerpartra, aki erre azt kezdi el hajtogatni elég erős helyi akcentussal, hogy „nincsen coviddi, nincsen coviddi”!

Az olasz nyelvben alapvetően minden szó magánhangzóra végződik, ezért az olaszok többségének nehezére esik a mássalhangzóra végződő (=idegen) szavak kiejtése. Ezért van, hogy Angela a covid szó utolsó szótagját is megnyomja, majd hozzátesz még egy i betűt, hogy ennyivel könnyebb legyen neki kiejteni a koronavírus nevét – ezért szerepel a szállóigében a coviddi szó.

Hozzá kell tenni, hogy bár ez a temperamentumos nő elég vehemensen hajtogatja, hogy nincsen coviddi, egyértelműen nem általában a betegség létezését tagadja, csak azt mondja, hogy ott a strandon nincsen fertőzött, sőt, szerinte már egész Palermóban is vége a járványnak, ezért nincs veszély, és ezért nincs rajta éppen a maszk.

A riporter erre azt mondja, hogy de azért vigyázni kell, mert bármikor újra növekedni kezdhet a fertőzöttek száma, amire Angela rávágja, hogy

Majd szeptemberben! Majd szeptemberben mind bezárkózunk megint!

A hölgy azért igennel válaszol, amikor megkérdezik, hogy van-e nála maszk, hozzátéve, hogy persze, hogy van – a férjénél. Angela ezután arról biztosítja a riporternőt, hogy természetesen viselik a maszkot, ha bárki van a közelben, majd szép napot kíván mindenkinek Mondellóból.

Az olaszok reakciója a videóra eléggé hasonlít ahhoz, ahogy a magyarok a Szalacsi-videót fogadták annak idején: lehet vele és rajta is nevetni. A fent linkelt cikkből kiderül, hogy a coviddis videó fogadtatása nem egyértelműen pozitív, van, aki szerint veszélyes így elbagatellizálni a második hullám érkezését, mások pedig egyenesen zaklatni kezdték Angelát a neten keresztül, jönnek a beszólások és a sértő kommentek. De ugyanakkor rengeteg rajongója is lett a nép egyszerű és szimpatikus gyermekének, és a felvételből újabb és újabb verziók készülnek, az alábbi remixet például már több, mint egymillióan nézték-hallgatták meg.