Aki követi Lakatos Márkot az Instagramon, az az alábbi posztból már tudja, hogy a stylist-műsorvezető-travelvlogger hétfőn Rómában járt. Aki pedig minket követ, az azt tudja, hogy a Velvet szereti Lakatos Márkot az élményeiről és meglátásairól faggatni, úgyhogy ez történt ezúttal is. Milyen a turisták nélküli Rómát felfedezni? Ez derül ki az alábbi interjúból.

Üdv újra Budapesten! Na milyen volt olaszban?

Egy hétig a Földközi-tengeren hajóztunk az MSC Grandiosán úgy, hogy egyik nap Nápolyban, másik nap Palermóban, a harmadik nap Máltán voltunk... ez csodálatos élmény volt. Máltára különösen jó volt visszamenni, ott nagy az élet: este 11-ig nyitva vannak az éttermek, nagyon szép időnk is volt. Aztán úgy kértük hazafelé a transzferünket, hogy legyen egy napunk Rómában. Megnéztem előre: február 1. óta nyitva vannak a múzeumok, úgyhogy azt gondoltam, hogy ha van bármi pozitív lehetőség a számomra a covid idején, akkor az az, hogy végre megnézhetem a Vatikánt.

Ezek szerint a korábbi római utazásaid során sosem mentél be a Vatikánba?

Nem, mert mindig elképesztő sorok voltak, őrület, tömegnyomor, kaotikus jelenetek. Azt mondtam, hogy én ehelyett inkább Rómában szeretnék lenni – a római utcákon, tereken, kávézókban, éttermekben szeretném magamba szívni a hely energiáját. De most tudtunk foglalni egy olyan angol nyelvű idegenvezetőt, Giovannát, aki gyakorlatilag nekünk kettőnknek tartott egy félnapos idegenvezetést a Vatikáni múzeumban, illetve a Sixtus-kápolnában, ami az egésznek a csúcspontja.

A világ egyik legforgalmasabb turistalátványossága ez, milyen ott most a helyzet?

Máskor ahogy belép az ember a Vatikánba, több ezer ember között kell lökdösődni ahhoz, hogy az ember megnézhesse a reneszánsz és barokk művészet legnagyobb műveit. Korábban évente hatmillió ember ment el a Vatikánba, naponta akár húszezren. Most viszont azzal szembesültem, hogy a pápa kertjei gyakorlatilag teljes pompájukban megnézhetők, a múzeumokban úgy lehet sétálgatni, hogy egy teremben maximum 4-5 ember van. Minden képhez oda lehet nézni, minden freskót meg lehet nézni közelről. Ha akarod, ottmaradhatsz egy kicsit, ha akarod, megnézed másik szögből… Úgy éreztem magam, mintha A két pápa című filmben lennék: mintha bennfentesként közlekednék a Vatikánban. A Sixtus-kápolnában (ahol egyébként nem lehet fotózni-videózni), bent töltöttünk húsz percet. Itt máskor egymást szokták lökdösni a turisták és az őrök hajtják ki az embereket.

Milyen élmény volt élőben látni ezeket a képről nagyon jól ismert műveket?

Lenyűgöző. Ennek könyvekben utána is néztem utána, hogy Ádám teremtésében például az az egyik érdekes, hogy az Úr körül egy vöröses burok vagy lepel látható. Van, aki szerint ez egy emberi agyat, mások szerint viszont egy női méhet jelképez, ráadásul Isten egy szőke női alakba karol, miközben teremti Ádámot. Meglepő még, hogy az egész mennyezetfreskónak a mértani középpontjában nem Ádám, hanem Éva teremtése van, és azon kezdtem ott gondolkodni, hogy mit jelenthetett Michelangelónak a női energia. Michelangelo a férfiakat szerette, tobzódnak a meztelen férfitestek az egész freskórendszerben, egy férfias korban élt ő, férfiközpontú az egyház – és azt éreztem, hogy ezzel szemben egy angyali, megtartó, kommunikációs energiával festi meg a nőket. Ádám teremtésénél Ádám csak odatartja az ujját, de Éva teremtése arról szól, hogy Éva összeteszi a kezét és az Úr szemébe nézve hálát ad, hogy megteremtetett. Egészen érdekes spirituális élményeim voltak a Sixtus-kápolnában, miközben ilyesmiken gondolkodtam. Ráadásul utána egy igazi római kávézóban egy igazi római kávét tudtam meginni a teraszon leülve egy süteménnyel. És aztán természetesen kifutottunk az időből és a Szent Péter-bazilikába már csak berohantunk, és majdnem lekéstük a reptérre visszamenő buszt, szóval a nyugodt és meditatív látogatásunk a végén óriási rohanássá alakult át, de végül elértük mind a két repülőt és szépen hazaértünk Budapestre.

Mennyire látszik Rómán, hogy szinte teljesen leállt a turizmus? Üresek az utcák, az éttermek?

Forgalom van, az emberek jönnek-mennek az utcán, ülnek a teraszokon, a helyiek élik az életüket - de turisták nincsenek. Azok az éttermek, amik nem szállodában vannak, nyitva lehetnek este 6-ig, viszont egy csomó Michelin-csillagos étterem Rómában szállodák felső emeletén található, és a mostani olasz szabályozás szerint szállodai éttermekbe csak szállóvendégek foglalhatnak. Ezért csak úgy lehet most bejutni ezekre a helyekre, ha az ember foglal egy szállodai szobát az adott hotelbe, és emiatt ez most nem is jöhetett nekünk szóba, de azt hiszem, ez a kulturális lakoma sokkal fontosabb volt és meghatározóbb élmény marad a számomra, mintha egy három Michelin-csillagos étteremben végigettem volna egy tízfogásos menüt.

Tervezed már a következő utad?

Márciusban itthon leszek most, egyrészt készülünk egy nagy online divatbemutatóra, másrészt vágom majd a videóimat, úgyhogy jönnek majd a YouTube-on a hajós olasz kalandjaim! Viszont áprilisban biztos megint elutazom, nagyon remélem, hogy addig feloldják a különféle korlátozásokat.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Lakatos Márk a turisták nélküli Rómáról: „úgy éreztem magam, mint A két pápa című filmben”

Lakatos Márk most először látta élőben a világ egyik leghíresebb, de jelenleg szinte kihalt turistalátványosságát. Kikérdeztük az élményről.

1205 · Mar 02, 2021 05:19pm Tovább a kommentekhez
Facebook Comments