Egy héttel ezelőtt mutattuk a Randiblogban egy skóciai fotós munkáit, aki lefegyverző szépségű helyeken tartott esküvőket örökít meg. Ennek révén lépett velünk kapcsolatba valaki, aki szintén készít hasonló fotókat ugyanezen a tájon, de a története sokkal izgalmasabb: ugyanis egy magyar fiatalemberről, Horváth Lászlóról van szó. Miután kiment az Egyesült Királyságba, először Angliában vállalt munkát au pairként, de aztán felutazott Skóciába, és azóta is ott él: túrákat vezet és fotóz. Érdemes megnézni a képeit és elolvasni válaszait a Velvet kérdéseire, alább található minden!

Személyes Instagramján Horváth László a következő bemutatkozást írja:

A szerb határ mellett egy alföldi faluban nőttem fel, a Duna-Tisza Közén. Műszaki középiskolában végeztem, majd 1-2 év fűtéstechnikai műszerészmunka után inkább az emberek felé nyitva felvételiztem szociális munkás szakra. A főiskola végeztével gyermekvédelmi szakszolgálatnál dolgoztam Szombathelyen.

Majd 1-2 évvel a főiskola befejezése után rájöttem, hogy nem Magyarország az az ország, ahol élnem kell, ahol boldog és békés élete lehet az embernek. Így 2006 telén összepakoltam pár ruhámat egy hátizsákba és elindultam.

Ezek után a következő kérdéseket tettem fel Horváth Lászlónak, íme a válaszok!

Amikor 2006-ban elindultál Magyarországról, rögtön egyenesen Skócia felé vetted az irányt? Miért pont Skócia?

Fél évet töltöttem Angliában egy családnál mint au pair, majd innen indultam észak felé és meg sem álltam Edinburgh városáig. Miért éppen Skócia? Gyerekkoromban pár dokumentum filmből és a Hegylakóból is azt láttam, hogy a vidék gyönyörű, minden a zöld milliónyi árnyalatában tündököl. Ezt egyszer látni akartam, ezért jöttem Skóciába.

Mennyire pontos az a kép, ami az emberek fejében Skóciáról él? Kedves, sokat ivó, állítólag fukar emberek, rossz idő, rossz kaja?

Az emberek itt is olyanok, mint Magyarországon és sok más országban. Itt is vannak kedves, sokat ivó és fukar emberek, de sokkal empatikusabbak, elfogadóbb a skót társadalom. Az időjárás változékony, nem hiába mondják a skótok: „ha nem tetszik az idő, várj 15 percet!” A skót tradicionális ételek viszont valóban nem mindenkinek nyújtanak magas gasztronómiai élményt.

Voltak nyelvi problémáid, amikor megérkeztél? Én elég jól beszélek angolul, de a skót akcentussal azért bajban tudok lenni.

Persze, hogy voltak. Angol alapfokú nyelvvizsgával a zsebemben érkeztem és csak lestem, hogy miről beszélnek a helyiek. Skócia más-más részein olyan dialektusokat beszélnek, ami időnként nehézséget tud okozni még a skótok számára is. Például észak-nyugaton és a Hebridákon a skót kelta nyelvet még a mai napig is használják.

Vannak dolgok, amiket nem tudsz megszokni Skóciában? Akár mert annyira jó, és nem tudsz betelni vele, akár mert annyira rossz dolog, és évek után is bosszankodsz rajta?

Nem jut eszembe semmi rossz, negatív dolog, amit nem tudtam volna megszokni az elmúlt majd 15 évben. Bár a skót vidék szépsége, sokszínűsége idetartozik, mert még minden esetben rabul ejt túráim során.

Mi hiányzik a legjobban Magyarországról?

A kisfiam.

Milyen változásokat hozott a te életedben a covid?

Gyakorlatilag szinte az összes munkám bebuktam, foglalásaim és a fotózások törölve lettek, mert az ügyfeleim, vendégeim nem tudtak Skóciába utazni. Mint mindenkit, aki a turizmusban dolgozik, engem is anyagilag teljesen letaglózott a 2020-as év. De most már az idei és a 2022. évi munkáimra, foglalásaimra koncentrálok. Nagyon várom az idei első magyar vendégeimet.

Van kedvenc helyed Skóciában, ami kifejezetten a szíved csücske? Ha igen, mesélj róla egy picit!

Számomra Skócia észak-nyugati része a kedvenc és a legtöbbet látogatott terület, ezen belül is talán Skye szigete a legnagyobb favorit. Változatos tájait felkeresve úgy érezheti az ember, hogy Skócia szinte összes tájegysége megtalálható egy helyen. A homokos tengerpartokon az esti séták, a meredek sziklapartokról elénk táruló kilátás a szigetekre, a dimbes-dombos legelőkön legelésző felföldi tehenek, birkák a hóval borított hegycsúcsokkal a háttérben, a több száz patak és állóvíz hálózatával tagolt táj, a tengeröblökben nyáron összegyűlő világító planktonok látványa és a sátor felett az éjszakai Tejútrendszer látványa mind-mind megunhatatlan számomra.

Kiknek ajánlod különösen, hogy Skóciát válasszák egy túra erejéig vagy akár esküvő/nászút helyszínéül?

Mindenkinek. Talán egyszerűbb lenne az, hogy kinek nem ajánlom Skóciát. A változatos időjárása miatt azok „csalódhatnak” csak Skóciában, akik a meleg tengerpartokat kedvelik. De mint tudjuk: Skóciában nincsen rossz idő, csak te öltözködsz nem megfelelően.

Ha ennyi nem volt elég...

Horváth Lászlónak van két honlapja és két Instagramja. A túráival, idegenvezetéssel kapcsolatban a Klánok földjén című oldalon lehet többet olvasni magyarul, fotóiból pedig a Weirdie Grizzly című, angol nyelvű oldalon lehet többet megnézni. A közösségi médiában ugyanerre a két kulcsszóra érdemes rákeresni további tartalomért, amint az a fenti és az alábbi embedekből is kiderül.