A viselkedés és az öltözködés minden apró részletét előírások szabályozzák Erzsébet királynő és családja életében. Micski Marianna protokoll és kommunikációs szakértő arról beszélt a Velvetnek, mire kell figyelnie annak, aki a parlamentáris monarchia egy fontos tagja kíván lenni.

Milyen szabályok vonatkoznak azokra, akik beházasodnak a királyi családba?

Szerencsésebb a helyzet, ha arisztokrata családból, vagy más nemesi családból származik a feleség vagy a férj, hiszen akkor tisztában van a rá vonatkozó szabályokkal, a rá váró elvárásokkal. Meghan és Harry vagy Diana és Károly herceg házassága például ezért alakult másként, mert a házastárs nem volt kellőképpen felkészítve a rá váró feladatokra, még akkor sem, ha egyébként Diana arisztokrata családból származott. Ha valaki kívülálló, sokkal nehezebben felel meg a házassággal járó szigorú szabályoknak, elvárásoknak.

2013 óta a királynő engedélye is elég ahhoz, hogy valaki kívülállóként csatlakozzon a monarchiához. Ennek engedélyezése korábban sokkal szigorúbb protokoll szerint zajlott.

Viselkedés szempontjából nem mindegy, hogy a trónöröklési rangsorban hányadik helyen áll az adott személy. Az első négy örökösig nagyon szigorú szabályok szerint zajlik az élet. Harry és Meghan kapcsolatában azért nézték el a szokatlan viselkedéseket (egymás érintése, átölelése, megcsókolása), mert az ő esetükben kevés volt az esély arra, hogy Harry hercegből király legyen.

A bátyja Vilmos viszont nagy eséllyel lesz egyszer király, így az ő élete egy komoly forgatókönyv szerint zajlik, melyben szigorú szabályok vonatkoznak a viselkedésre, megjelenésre, öltözködésre, kommunikációra.

Az ő esetükben a testi érintkezés, egymás megcsókolása nyilvánosan tilos. Ez sokaknak tűnhet furcsának, de látnunk kell azt, hogy ezek a nemesi, uralkodó családok több száz éves szabályok, hagyományok és szokások szerint élik a mindennapokat, függetlenül attól, hogy mára már rengeteg előíráson lazítottak.

Vannak olyan tevékenységek, melyek a trónörökös számára abszolút tiltottak?

Nem nyilváníthatnak véleményt, legyen szó közügyről vagy politikai személy melletti kampányról. Politikai szerepvállalás tilos. Társadalmi szerepvállalás csak és kizárólag olyan ügyek mellett lehetséges, ami nem megosztó, hanem például karitatív.

Mi a helyzet az öltözködéssel?

A királyi családban az öltözködésre általánosan a visszafogottság, feltűnés mentesség jellemző. Szerencsés, ha nem a divatot, hanem a mindenkori visszafogott eleganciát követik. Vigyázniuk kell arra, hogy ne folytonosan a legdrágább divatházak ruháit hordják, mert az visszatetsző lehet. A színes köröm és extrém színes haj például nem megengedett.

A miniszoknya (térd felett) és a harisnya nélküliség is sokáig tiltott volt. Ez utóbbit Diana hercegné hozta divatba.

Ma már megengedik bizonyos helyzetekben a harisnya hiányát, de csak és kizárólag kevésbé protokolláris esetekben, és csak akkor, ha olyan a hölgy bőrszíne, állapota, hogy ránézésre úgy tűnik, mintha lenne rajta harisnya. Szigorú gyakorlás és tréning előzi meg a felkészítést például arra vonatkozóan, hogy hogyan kell ülni és állni bizonyos alkalmakkor. Különbséget kell tenni egy étkezéssel egybekötött alkalom vagy egy szimpla beszélgetés között.

Erzsébet királynő, mikor őszülni kezdett, nem a hajfestést választotta, hanem hogy fokozatosan mindig egy kicsivel több ősz csíkot festetett a hajába, míg teljesen meg nem őszült. A kibontott, lobogó haj nem elegáns, valamennyire összefogva, esetleg feltűzve hordják. A természetesség mindenekelőtt.

Tehát nem mindegy, mit vesznek ki a szekrényből?

A ruházatuk elegáns, de nem kihívó. Stílusos, de nem feltétlenül a legutolsó divat szerint válogatott. A királynő színes ruhatára, kis táskája és cipői messze földön híresek és mindenképpen pozitív benyomást keltenek.

A viktoriánus korban abszolút kötelező volt a fűző, ami természetesen mára kiment a divatból, de melltartó nélkül például soha nem jelenhetnek meg. Nem hordhatnak túl feltűnő vagy éppen átlátszó ruhadarabokat. Katalin hercegnő egyébként igyekszik egyszerűbb, mindenki számára elérhető darabokat hordani, és ezzel azt közvetíteni, hogy a királyi család visszafogott a divatot illetően és feleslegesen nem költik az adófizetők pénzét a ruhatárukra. Meghan ezzel szemben inkább a drágább, egyedi tervezésű darabokat hordta.