Palácsik?

A bűncselekmények sértettje, Palácsik Tímea azóta férjhez ment, és felvette házastársa, Andy Vajna filmügyi kormánybiztos vezetéknevét.

Ha azt gondolják, hogy Damu Roland három, börtönben töltött év után nem kap munkát, és gyűlöli a közvélemény, nem is tévedhetnének nagyobbat. A színész, akit két rendbeli személyi szabadság megsértésében és nemi erőszakban találtak bűnösnek, gyakorlatilag tollba mondott egy könyvet (Damu Roland – Az Igazság) a feleségének (Damu Edina Mona) arról, hogy hogyan jutott börtönbe. De nemcsak ebből van bevétele: szinkronizál, október elején lesz bemutatója a Szép Ernő Színház utazó társulatával, aztán Jumurdzsákot fogja játszani, és valószínűleg szerepelni fog egy olyan darabban is, amelyet Gesztesi Károly rendez. A könyve bemutatóján adott nekünk interjút. 

Szinte folyamatosan harmadik személyben beszél magáról, a Damu Roland így, a Damu Roland úgy. Miért?

Azért van, mert a nézőknek, vagy a rajongóknak, azoknak az embereknek, akik láttak engem színházban, és szeretnek, szerettem volna rávilágítani, hogy na, ő a Damu Roland. Ez a könyv a Damu Rolandról szól. De egyébként nem szoktam magamról így beszélni.

A címben a maga neve olvasható, de a szerző a felesége. Hogyan dolgoztak együtt?

Edina írta, mert én nem tudok írni. Én mondjuk elmeséltem neki, hogy mi történt velem gyerekkoromban, erről készítettem egy vázlatot, az Edina ezt megfogalmazta, és mondatokba, fejezetekbe öntötte. Én tulajdonképpen az alapanyagot adtam.

De tele van olyan eseményekkel, amelyekről egy feleség talán nem szívesen hall. 

Edina tudomásul vette, hogy az én életemből nem lehet kihagyni a csajozós időszakot, a kilenc menyasszonyt, a Palácsik-történetet, az alkoholizmust. Valószínűleg nem esett neki jól leírni, hogy milyen volt, amikor ezzal vagy azzal a nővel ezt, vagy azt csináltam, de tudomásul vette, hogy egy a cél: hogy a nézők megkapják az igazságot a Damu Rolandról. Akit annyian pocskondiáztak, de soha senki nem kérdezte meg róla, hogy milyen igazából. Megjelentek ilyen-olyan cikkek, amelyek vagy elferdítették az igazságot, vagy teljes hazugságot írtak le, mert a Damu Roland nevére mindig ugrottak. Azt azért ne felejtsük el, hogy 2012 áprilisában az én nevemre kattintottak legtöbben az interneten. Gondolj bele! Nem pornóoldalra, vagy ilyesmire. Ebből gondolom, hogy az embereket érdekli, milyen ember Damu Roland, és ha majd elolvasták a könyvet, tudni fogják, hogy milyen emberről van szó, és akkor mondhatom, hogy én.

Mi indokolta a stílust, a trágár nyelvezetet?

Van baszás, van dugás, van kefélés, van szeretkezés, és van szerelmeskedés. Vannak helyzetek, amikor a kukira nem azt mondjuk, hogy fasz. Vagy a puncira nem azt mondjuk, hogy pina. De egy egyéjszakás kalandot nem jellemzünk a szerelem gyönyörű szavával, hanem flörtnek nevezzük, vagy biológiai szükségletnek. Férfiak ürítésnek szokták.

Tehát csak a valószerűségre, a pontos megfogalmazásra törekedett? Fontos adalékokat szolgáltat egy ember jellemrajzához, hogy miket mondott mondjuk szex közben?

Hát hogyne. A jelleméről ad leírást.

Ez a könyv a börtönbe vonulásáig tartó eseményekről szól, és lesz egy második, amely a börtönben töltött időszakot mondja el. Hányat terveznek összesen?

Ez nem úgy megy, hogy megíratok néhány könyvet a feleségemmel. De a következő címe az lesz, hogy Túléltem, és arról szól, milyen volt megélni a születésnapjaimat a börtönben, miközben tudtam, hogy akik engem börtönbe juttattak, táncolnak a síromon, és milyen kedvesen mosolyognak gyémánt nyaklánccal, meg magánrepülővel a nyakukban. De nem biztos, hogy ha lesz folytatás, az könyv lesz. Lehet színmű, monodráma, alapos interjú.

Bízik abban, hogy fennmarad az érdeklődés? Lesznek még rajongók egy ilyen imázsvesztés után?

A közönség ezt nem hitte el, amiről beszélsz, az csak benned zajlik le, az újságíró agyában. De ha megkérdezel az utcán tíz embert, hogy kinek hisz, a Damu Rolandnak, vagy a Palácsik Tímeának, abból kilenc fog hinni a Damu Rolandnak, és  csak egy a Palácsik Tímeának. És arról is ki fog derülni, hogy valami távoli rokona.

Az itt mindegy, hogy én mit hiszek.

De hát pont ez a furcsa, hogy ha az emberek elhinnék, hogy a Damu Roland megerőszakolta, megverte ezt a nőt, akkor nem jönnének oda naponta huszonöt-harmincszor hozzám az utcán, a zöldséges nem kérne, hogy nála vásároljak. Olyanok vannak, hogy az ellenőr nem kéri el a jegyemet, mert rám néz, és azt mondja, „hogy van elég baja magának”. Ezt a könyvet azért írtuk, írattam meg, mert tudtam, hogy az emberek kíváncsiak rá.

Mit gondol arról, hogy a maga előéletével, tizenhat napi, pszichiátriai ismeretség után egy nő három évig várt, és most a felesége?

Ez csodálatos dolog. Isten ajándéka. Bárki azt gondolná, hogy na, ha két ember a pszichiátrián ismerkedett össze, akkor az két nyomorék, hát egyáltalán nem, mert a feleségem gyógypedagógus, arra azért nem lehet azt mondani, hogy nyomorék. És azt gondolom, hogy én sem vagyok egy hülye, buta, elveszett ember. Vannak, akik buszpályaudvaron, parkban, diszkóban ismerkednek meg,  mi a pszichiátrián ismerkedtünk meg, és tizenhat nap után várt rám három évet. Nem ment moziba, színházba, nem ment sehova, férfi nem fogta meg a kezét, tisztességesen várt engem. Minden nap írt nekem levelet, én is írtam neki, tehát azt gondolom, jobban ismerjük meg egymást, mint bármely házaspár. És meg akarom hálálni neki, hogy ő is börtönbe került három évre azzal, hogy várt rám. Elfeledtetni vele ezeket a dolgokat, és minél több mosolyt látni az arcán.

Idill, család?

A gyerekprojektben benne vagyunk, aztán ha a Jóisten adja, akkor jön a három. Annyit szeretnénk.

Kommentálná? A Facebookon tegye!