Körülbelül egy nap telt el azóta, hogy Caitlyn Jenner a Vanity Fair címlapján bemutatkozott a világnak. (Mint a Daily Mail írja, Jenner szándékosan nem K-val írja a keresztnevét, hogy így is távolságot iktasson önmaga és exfelesége, Kris Jenner, illetve együtt nevelt lányaik, Khloe, Kourtney, Kim, Kendall és Kylie közé.)

 A 65 éves Jennert korábban Bruce-ként ismerték: a transznemű sportoló az utóbbi hónapokban mondta el a sajtónak, hogy régóta nőként szeretett volna élni, és elszánta magát, hogy sebészek segítségével megvalósítsa álmát. Egyelőre úgy tűnik, álma meg is valósul. Már a Wikipedia is tiszteletben tartja döntését.

Pánikba esett

 Caitlyn Jenner nyilvánosság előtti életének első napja – amely a címlappal kezdődött –  meglehetősen eseménydús volt. Lett egy Twittere, amely rekordgyorsasággal szedett össze egymillió követőt. Ezen a címlapfotója mellett a következő mondatokkal köszöntötte az iránta érdeklődőket: „nagyon boldog vagyok, hogy a hosszú küzdelem után valódi önmagamként élhetek. Üdvözöllek Caitlyn világában. Alig várom, hogy megismerjétek/jetek”.

A címlappal természetesen nem zárta le a dolgot, interjút adott a lapnak. Ebből kiderült, hogy miután a március 15-ei arcplasztikája után magához ért, pánikba esett, és magának szegezte a kérdést, mégis mit tett önmagával. (A beavatkozás tíz órán át tartott, és az volt az elsődleges célja, hogy vonásait nőiesebbé tegye.) Ezután telefonon kért segítséget a Los Angeles Gender Center szakértőjétől, aki megnyugtatta, hogy a kétségei természetesek, és átmenetiek. 

A fotózásról azt mondta, jobb élmény volt, mint olimpiai aranyérmet szerezni. „Az egy jó nap volt, de az elmúlt néhány nap még jobb”.  A képeket Annie Leibovitz készítette róla otthonában, utóbbival is megerősítve Jenner mondanivalóját: nincs több titka. „A fotózás utolsó napjai az életemről, és rólam, mint személyről szóltak. Nem a fanfárokról, nem a stadionban ünneplő emberekről, nem arról, hogy az utcán sétálva meglapogatják a hátam, hogy »jó srác vagy, Bruce«, ez az élet maga. Amint kijön a címlap, szabad vagyok.” (Utóbbi kijelentésnek azért vannak érdekes mellékzöngéi is, hiszen Jenner családja, a Kardashian-és Jenner-nők szinte folyamatosan címlapon vannak tévéműsoraik és egyéb vállalkozásaik miatt.)

Caitlyn jobb ember, mint Bruce

Jennernek több nőtől is születtek gyerekei, összesen hat. Első feleségétől, Chrystie Crownovertől két gyereke van: Cassandra (Casey) nevű lánya aki jól fogadta a hírt, és nagyon felszabadultan beszélgettek a Jenner életében zajló változásokról. Fiával, Burttel már nem volt ilyen egyszerű a helyzet, mert az ő nvelésében már gyakorlatilag nem vett részt, ő azt mondta: „őszintén remélem, hogy Caitlyn jobb ember, mint Bruce”.

Második házasságából – Linda Thompsontól – két fia van, Brandon és Brody. Utóbbi barátnőjét Kaitlynn Carternek hívják, de talán ez a helyzet még mindig kevésbé bizarr, mint hogy Brandonnak megmutatta mellplasztikája eredményét, aki azzal reagált, „fú, azért még mindig a fiad vagyok”.

Harmadik, Kris Jenner modell-médiaszemélyiséggel kötött házasságából két lánya született, Kendall és Kylie. Ám mégsem ők reagáltak először a hírekre hivatalosan, hanem Kris Jenner legidősebb lánya, Khloe Kardashian, akiknek nem ő a vér szerinti apja. Azt írta, nagyon büszke Caitlynre, akit gyönyörűnek tart.

Modell lánya, Kendall elismerte a címlapfotót, míg Kylie földre szállt angyalnak nevezte. Kim Kardashian, aki éppen második gyerekét várja, ugyancsak az instagramján kívánt boldogságot, és fejezte ki büszkeségét. Kourtney Kardashian pedig annak örült, hogy Jenner végre szabad.

now that's a cover.

A video posted by Kendall Jenner (@kendalljenner) on

Mit gondol ő maga?

Jenner tisztában van azzal, hogy sokat úgy hiszik, az átalakító műtétek, a nemváltás, és úgy egyáltalán minden, ami körülötte történik, a pénz miatt van, de az ilyen elképzelésekkel nem foglalkozik. „Azért teszem, mert ez jó a lelkemnek, és másoknak is segíteni szeretnék.”

Az interjúban Kris Jennerről is beszélt, aki márciusi válásukig huszonnégy éven át volt a felesége. „Az első tizenöt évben azt éreztem, főleg azért van rám szüksége, mert én vagyok a családfenntartó. Aztán, amikor beindult a műsor [a Keeping Up With The Kardashians című családi reality], ő irányította az egészet, mindent neki tulajdonítottak, meglett a saját pénzte, és akkortól már nem volt rám annyira szüksége. Azt hiszem, több szempontból is kevésbé viselt el. [...] Sokszor nem volt kedves. Az emberek látták, hogyan viselkedik velem. Ő kezelte a pénzügyeket, minden ilyesmit.” Kris Jenner erre azt mondta a lapnak, „összeházasodott velem, és nem az a személy volt, aki lennei szeretett volna, hát pocsékul érezte magát. Nem tettem mást, mint hogy keményen dolgoztam a családomért, hogy mindannyiunknak csodás jövője lehessen, ő meg kiakadt. A Bruce-szal való kapcsolatom vége felé nagyon kényelmetlenül érezte magát társas helyzetekben, ez volt az egyik oka annak, hogy végül a házasságunk megfeneklett.” A családi műsor egyik epizódjában szerepelt olyan jelenet is, amelyben a nő sírva közli, hogy el kell temetnie Bruce Jennert ahhoz, hogy elfogadhatja azt a személyt, akivé lett.

Támogatás és mellébeszélés

Rettenetesen sok híresség, köztük Barack Obama, Demi Moore, Lady Gaga, Mia Farrow és Ellen DeGeneres is elismerését fejezte ki Jennernek. Vannak viszont hírességek, akik arról írnak, márpedig ők ezentúl is Bruce-nak fogják hívni. Mint a Daily Dot kajánul rámutat, például Timbaland azzal érvelt, hogy az édesanyja Bruce-nak nevezte el, tehát továbbra is az a neve – Timbalandet egyébként Timothy Zachery Mosleyként anyakönyvezték. Egy Drake Bell nevű tinisztár pedig utóbb azzal magyarázta hasonló értelmű megjegyzését, hogy szerinte nem szabad megfeledkezni Bruce Jenner sportolói örökségéről. Aham.

A közvéleményt egyébként most éppen az foglalkoztatja, hogy Caitlyn Jenner mennyire hasonlít Jessica Lange színésznőre, amint az a fenti képkombináción is látható. A hasonlóság most nagyon pörög a Twitteren, rengetegen keresnek rá a színésznő fotóira. Mindezt a Daily Beast újságírója – amikor valami egészen más miatt beszélt vele – Lange elé tárta, aki először is magyarázatot kért arra, hogy mi is a pörög a Twitteren kifejezés értelme, mert nem annyira ért az internetekhez. „Nagyon megy a Twitteren, mert Caitlyn Jenner címlapon van – nos, nemigen csinálok ilyesmit, ilyen internetet. Szóval fogalmam sincs, miről van szó, ha az emberek efféle kifejezéseket használnak. Meg kell ismételnem, hogy megértsem.”

Utána azt is közölték vele, hogy ez egy alapvetően jó hír, mert az a közvélekedés, hogy Caitlyn Jenner nagyon szép. „Ó, tényleg? Hát ez csodálatos. Na, hát most már muszáj lesz megnéznem azt a képet.” Ekkor a biztonság kedvéért összefoglalták a lényeget: sokan beszélnek róla az interneten, mert Jennert olyanra fazonírozták, mint ő, és ez egy hízelgő összehasonlítás. A válasz: „rendben. Ez egy érdekes információ”.