11150625 67dca6d6f25992fbe6d12c1a4508348d wm

Vujity Tvrtko: a Napló halála a magyar politika és a kiszolgálók szégyene

MJ
2016.03.21. 20:10 Módosítva: 2016.03.21. 20:21

A TV2-től február 26-án kirúgott Vujity Tvrtko Facebook-oldalán reagált azokra a hírekre, miszerint a TV2 felélesztené a Napló című műsort, amiben Vujity Tvrtko volt az egyik műsorvezető.

A kereskedelmi tévécsatorna egykori műsorvezetője a következőket írta:

Hatalmas a felelősségem. A NAPLÓT nem engedhetem és nem is engedem meggyalázni. Engem bánthatnak, a csapatomat, Naplós családomat NEM! Velem szemben úgysem tudnak majd közleményeket kiadni, mert a Napló első riportereként és utolsó műsorvezetőjeként sokkal többet tudok a műsorról, és ANNAK HALÁLÁRÓL, mint a közlemények megfogalmazói. Mindig is az tartott vissza, hogy nagy távolságot tartok a politikától. Ha megszólalok, akkor ugyanis rám lehet sütni a bélyeget, hogy ilyen vagy olyan oldali, ilyen párti meg olyan párti vagyok. Az agyonpolitizált Magyarországon ez most így van, holott nekem NINCS SEMMILYEN PÁRTSZIMPÁTIÁM. Nem politikusokhoz és pártokhoz igazítom az életemet. Vannak, akik fel sem tételezik, hogy léteznek ilyen civilek, úgyis mindenben politikát keresnek és találnak. Az volt a nagy bűnünk, hogy 17 év 2 hónapig olyan műsort csináltunk, amelyet túl sokan néztek, így túlzottan kellett az a felület a politikának, meg a politikát kiszolgálóknak. A Napló- amíg tudott- ellenállt. Aztán jött az a szörnyű vasárnap, amely után -könnyes szemmel- kimondtuk (IGEN, MI MONDTUK KI), hogy nincs tovább! Szalay Ádám főszerkesztő és én mondtuk ki, csapatunk egyetértésével. Nem akartunk senkit kiszolgálni. Civil, társadalmi magazint akartunk. Engem úgyis csak a Hétköznapok Hősei érdekeltek, a fantasztikus siket kislánytól a csodálatos parasportolóig, a tengerparti magyaroktól a hadifogolyig! Imádtam a társadalmi akcióinkat, a parkolós-kampányt, a kollektív szemétszedést, a rászorulók megsegítését a valódi példaképek bemutatását, az igazi oknyomozó riportokat, a kedves történeteket. IGEN, most először kimondom: a NAPLÓ halála a magyar politika és a kiszolgálók szégyene. A TV2 búcsúközleményébe akkor, 2014 év végén -hatalmas küzdelem után- azért került be egy mondatunk, mely így szólt: "...a stáb sem szerette volna folytatni a munkát az adott feltételek mellett".  Kitartottunk, ameddig lehetett, de volt egy pont, ami után már nagyon szégyelltük volna magunkat. Akartuk a nagyszerű történeteket, az akciókat és a példaképeket, de azon az áron, amit a műsortól elvártak, már nem lehetett! A logónkat pedig elvehetik, műsorunk címét felhasználhatják, de a lelkünk pénzzel nem megvehető. Félreértés ne essék: nincs bennem féltékenység, kívánom, hogy a most induló "Új Napló" legyen jobb, mint a miénk volt. Csinálják meg ügyesebben, modernebben. Sok erőt és sikert a készítőinek. Naplós családunk több tagját megkeresték, ez tény. Mindannyiuk nemet mondott, ez is tény. Napok óta tudok erről, hiszen csapatom tagjai kérdezgették, hogy mit tegyenek. Mindenkinek azt mondtam, hogy tegyen belátása szerint. Senkit sem beszéltem le semmiről. A NAPLÓ tagjai egyenként döntöttek úgy, hogy ebben nem vesznek részt. Volt aki sírt... de akkor sem. Fenti soraimmal nem igazodtam senkihez és a konkrétumokról még csak nem is beszéltem. Ám határozottan kérek mindenkit, hogy az 1997.10.05-2014.11.29 között létező műsornak, a NAPLÓ-nak a nevét ne használják fel semmilyen alantas célra!
Ennyi és nem több!
Barátsággal: Tvrtko.

A TV2-nél hatalmas mozgolódások indultak nem sokkal azután, hogy Andy Vajnáé lett a csatorna. Vujity Tvrtko helyére a Mokkába Szebeni Istvánt ültették be, majd kiderült, hogy a Tényektől is távozik Azurák Csaba, akinek a helyét pedig az RTL-től átigazoló Gönczi Gábor veszi át áprilistól. Március 21-én pedig a Népszabadság írta meg először, hogy Várkonyi Andrea is otthagyja a Tények c. hírműsort, hogy helyette az újraélesztett Napló c. műsort vezesse.