Igen, jól látja, ez a rögvalóság. A lassan három éve futó napi sorozat, az Éjjel-Nappal Budapest egy az egyben megegyezik a nagy klasszikus, 90-es években hatalmasat ment Szomszédokkal. Gondoljon bele!

Mindegyik hazánk aktuális, kispolgári problémáira reflektál.

És ez csak a jéghegy csúcsa, mert a tankönyvekbe illő összehasonlító műelemzés csak most jön.

A nézők igényeinek kielégítése

Annak idején a Szomszédok egy jórészt Gazdagréten játszódó paneldráma volt, amivel az akkori átlag magyar tévénéző tökéletesen tudott azonosulni. 

VERY LAKÓTELEP
SO JÁTSZÓTÉR

Áthidaló megoldásként volt, sőt, van is még egy Barátok köztünk, de abban hiába szerepelnek 18 év körüli fiatalok, a sorozat hangulata nem engedhet meg olyan értékrendet, amin a mai huszonéves csajok és pasik pörögnek. De hál' Istennek az Éjjel-Nappal Budapest ezt nagyon adja.

A mindennapi témák

A Szomszédokban fontos szerepet kapott az aktuálpolitika, a közélet, a gazdaság. De persze ezek is csak a jól megszokott kispolgári szinten, hogy drágul a kenyér, hogy jönnek a multik, amit persze a sarki kisbolt és Lenke néni fog a végtelenségig nyögni. Akkoriban ez érdekelte a népet, mert ez lengte be a köztudatot, mert a nézőket ezek a történések foglalkoztatták.

Az Éjjel-Nappal Budapestnek egyáltalán nem érdeke az ilyen témák érintése. Egyrészt a sorozatban szereplő figurákat sem érdekli, így totál életidegen lenne a már megteremtett bulizós közegben, továbbá a nézőket is hidegen hagyja a dolog. (A Barátok közt se váltja meg a világot, a magyar Dallas egyáltalán nem mondja meg a frankót. Csak a Berényiék és a Rózsa bisztró körül forog minden.) Ez persze nem jelenti azt, hogy eszetlen bulizáson kívül nincs is semmi az Éjjel-Nappal Budapestben. A műsor mozgatórugója egyenlő a mai fiatalok beszédtémáival, motivációival, mindennapi gondjaival. Ilyen a külföldi kontra belföldi munkavállalás, önmegvalósítás, életútkeresés, drog, szerelem, szex, bulizás és egyebek.

Taki bácsi = Joe

(Kezdünk bemelegedni.)

A Lantos utca 8. alatt lakó Takács István 2016-os alteregója Varga Sándor, azaz Joe. Taki bácsi 1957 óta nem dohányzik. Joe sem pöfékel. Mind a ketten abszolút jó szándékúak, akik két lábbal állnak a racionalitás talaján. Emberségük miatt lehetnek makulátlan, pozitív hősei az adott kornak. Ami az egyiknek a rádió kórusában való éneklés, az a másiknak egy box klub nyitása.

Alma = Rita

Csak a trú ÉNB fanoknak lehet ismerős ez a név. Rita az egyik őskarakter, a szőke lány, aki szerelmes volt Marciba, aztán mégse, kiment külföldre, aztán visszajött, de ami a legfontosabb, mestersége címere: pultos, pont mint Alma az Alkotás Presszóban. Újabb példa a hasonlóságra, hogy Alma is úgy falta a pasikat, mint Rita. Az akkori prűd mércével, természetesen. Az első részben például Laci hozza haza motoron. MOTORON. De Dezirével is majdnem összejön a dolog. Végül Jánosnál kötött ki, mint ahogy az ismeretes.

Mágenheim Julcsi = Hanna

Természetesen az ősidőkről beszélünk, amikor a kis Julcsi kinőtte a csattogós lepke tologatást, és belekóstolt a diszkó korszakba. Ahogy Julcsi vadult, úgy kísérletezgetett Joe lánya, Hanna is, aki simán megidézte a maga kis arconpörgéseivel a Szomszédok legendás házibuli jelenetét.

Barbi = Etus 

Itt egy kicsit mélyebbre kell ásnunk, ugyanis nem személyiségjegyekben egyezik a két karakter, hanem a nézőkben keltett reakciókban, mert mind a kettő kiállhatatlan, manipulatív, álszerény, tudálékos banya. Bármelyik van képernyőn, már repül is balta a tévébe.

János = Kristóf

Ezen nincs mit szépíteni, egyik nagyobb pinabubus, mint a másik. A bajszos erdész is legalább úgy falta a nőket, mint az aranytestű mixer. De a szoknyapecérkedésen túl mindegyikben ott feszül az ősi férfiagresszió, ami olykor-olykor meg-megvillantja foga fehérjét.

Vágási Feri = ???

Ez akkora találat, hogy hagyunk neki egy kis időt. A nyomdász. Az ember, aki be akar szállni az internetbe. A férfi, aki bútorokat szállított másodállásban. A lakótelep hőse. A Gazdagréti Batman. Az örök hősszerelmes. Igen, ő Csóró Lali nagy elődje.

Az idő elteltével a Szomszédok által közvetített értékek kicsit felhígultak, átalakultak, de a mély üzenet, a legfőbb cél, a szórakoztatás, a mindennapi élet kézzel fogható problémáinak feldolgozása ugyanúgy megmaradt. Ezért lehet azt mondani, ha fáj az igazság, akkor is, hogy a két sorozat szinte egy és ugyanaz.