Nemrég indult az RTL új reality-je, a Farm, ami most elvileg egy más formátum, mint a Való világ, hisz a játékosoknak ebben gazdálkodniuk kell, a két valóságshow viszont gyakorlatilag szinte ugyanolyan, a különbség csak a díszlet. Míg a Való világban a Nagytétényi út mellett álló épületben fekszenek naphosszat a játékosok, itt egy szlovéniai farmon teszik ugyanazt. Csak itt két fekvés között néha lapátoltatnak velük egy kis trágyát.

Ha pedig már nem kell trágyát lapátolniuk, akkor üvöltve káromkodnak egymással, vagy azon szenvednek, hogy kit és hogyan dugjanak meg.

A Farmban így azt nézhetjük meg, milyen az, amikor majdnem verekedésig fajul egy üvöltözős veszekedés, milyen az, amikor férfiak fenyegetnek férfiakat és nőket is veréssel, vagy amikor emberek egymást nézik olyan tárgynak, aminek segítségével könnyedén kielégülhetnek.

A Farm nem először látható Magyarországon, a reality első évada a Viasaton forgott 15 évvel ezelőtt, akkor viszont még inkább tényleg arról szólt a sorozat, ki és hogyan képes túlélni egy víz és villany nélküli tanyán. Attól függetlenül persze, hogy nyilván akkor is érdekesek voltak benne az emberi kapcsolatok, hisz a műsor formátuma akkor is valóságshow volt. A szereplők viszont képesek voltak értelmes és összetett mondatokat összehozni.

Ebben a Farmban viszont közel sincs így. A játékosok a semmin is képesek ordítva vitatkozni.

A már kiesett Dani és a Gergő például úgy egymásnak estek, hogy csoda, hogy nem lett verekedés a vége:
Dani viszont nem csak Gergőt, de az általa párbajra hívott Dórit is megütötte volna:

Na de nem csak verekedni, dugni is szeretnének a játékosok. Attila az egyik este kifejtette Márknak, hogy hogyan menne végig az összes nőn:

Majd megbeszélték, hogy Laurával lehetne kezdeni valamit:

Illetve Cintiát meg lehetne baszni, mint a tököt. Ez így ki lett mondva:

A Patent szerint

Megkérdeztük a Patent egyesületet, mit gondolnak a Farmban látottakról, arról, ahogy néhány benne szereplő férfi viselkedik a nőkkel.

A női jogvédőkből, pszichológusokból, és nemi alapú erőszakkal foglalkozó szakemberekből álló egyesület a Velvethez eljuttatott közeléményében azt írta:

Egyértelműen látszik, hogy ami itt megy, az a nők megalázása, lealacsonyítása, s mint ilyen, kimeríti a nők elleni szóbeli erőszak fogalmát. Szexuális bántalmazás is egyben, ahogy a nőket szexuális tárgyakként kezelik, tárgyiasítják. Ennek pont ugyanaz a hatása, mint a pornófilmeknek: normalizálja, követendő példának állítja be a nők megalázását, megkínzását.

A NANE SZERINT

Cikkünk megjelenése után nem sokkal a NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület) szakértője, Mihalovics Éva is eljuttatott a Velvethez egy véleményt:

 Abból, amit látunk, Attila és az azóta szerencsésen eltávozott Dani az, aki egyértelműen megüti a gender alapú verbális erőszak mércéjét. 
Attila esetében ez szélsőségesen kontrolláló magatartás és fizikailag is fenyegető fellépés – kiabálás, testtartás, a másik intim terének többször tiszteletben nem tartása – volt. Az egyik részlet különösen árulkodó volt, amikor arról beszélt, hogy ő igenis nem nőgyűlölő, mert imádja a saját 'nőjét' is. Ez rendkívül tipikus érvelés a nőgyűlölők részéről, de érdekes lenne tudni, hogy ott helyben kapott-e visszajelzést a viselkedéséről, vagy még az előző, kinti életében.
Másrészről ott volt az az eset, amikor Dani direkt, sőt, bevallottan provokálta Gergőt, hogy üsse meg és ezzel essen ki, vagy mikor Attila nemtől függetlenül kekeckedett emberekkel, ami azt mutatja, hogy az erőszakos viselkedés nem csak nemi alapon működik. 
Dani lepápaszemesezte Dórit, Gergő pedig lelófejűzte Danit, ami ugyanúgy 'lookism', mint a pápaszeműsözés. A Dóri-Dani jelenetben Dóri, a háromgyerekes anya pedig simán azt mondta Daninak, hogy nem lenne a gyereke – miközben Daninak van egy másfél éves kislánya –, vagyis Dóri egyfajta társadalmilag kreditált, hatalmi pozícióból alázta Danit. Ez övön aluli volt, nem is véletlenül regált erre Dani annyira 'élénken'.
Összefoglalva: itt mindenki mindenkinek mélyütéseket visz be. Uralkodó egy általánosan lenyomó, szinte nyíltan agresszív atmoszféra, aminek az egyik – a mindennapi életünkben is jellemző –, szegmense az, hogy nőket becsmérelnek, aláznak meg, kiabálnak velük.
 
Viszont nem csak a férfiak tekintik totálisan tárgynak a nőket, hasonlóan viselkednek a nők is, legalábbis Dia:

Tömegben pedig pláne. Dia ugyanis "tesztkörre" vinné Danit, hogy Cintia már tudja, mire számíthat:

Erről szól most a Farm, ugyanis abból, hogy hogy mi a helyzet a kertben épített melegággyal, vagy a csirkékkel és az elleni készülő tehenekkel, nagyon keveset láthat a néző.

Az RTL-nek elküldött kérdeseinkre adott válaszokból viszont mindezek ellenére az derül ki, hogy a csatorna szerint

természetesen a gazdálkodás kerül előtérbe, ahogy más országoknál is, ez adja meg minden esetben az alaphelyzeteket a Farmon.

Illetve az, hogy

a Farm és a Való világ rengeteg elemében eltér egymástól, de egy közös mindenképpen van bennünk: mind a kettő valóságshow. Az emberi viszonyok és viszonyrendszerek hasonlóan működnek, de ezeket erősen befolyásolja a környezet is, jelen esetben a 19. századi körülmények. Ezeknek a viszonyoknak a milyenségét pedig az adott feladatok határozzák meg. A nézőket pedig minden valóságshownál az emberi viszonyok érdeklik a leginkább. De minden adásban tetten érhető a gazdálkodás és az abból fakadó nehéz vagy vicces helyzetek.

A Farm egyébként elképesztően jól teljesít nézettségi szempontból, a 12. héten a negyven legnézettebb adás közül a reality öt adása is bekerült a tíz legnézetteb műsor közé, és az RTL valószínűleg ezért sem fog változtatni sem a kezdési időponton, sem pedig a korhatár besoroláson.