A humoristát egy 2015 szeptemberében történt tragédia miatt vették elő. A gyógyszertúladagolásban elhunyt ex-barátnőjének, Cathriona Whitenak a férje halált okozó gondatlan veszélyeztetéssel vádolja.

De miért az eset után egy évvel teszi mindezt?

Jó kérdés, hisz az öngyilkosságot elkövetett lány Jim Carrey-nek címzett búcsúlevele is előkerült, amelyből kiderült, hogy nem anyja miatt, hanem szerelmi bánatában vetett véget életének.

Én csak nem vagyok erre a világra való. Három napot töltöttem el most hitetlenkedve, hogy nem vagy itt. Sajnálom, hogy úgy érezted, nem voltam ott neked. Próbáltam a legjobbat adni magamból.

(Egy részlet a levélből.)

Az említett három nap egyértelmű utalás az időpontra, amikor a színész szakított vele. Nem először történt ilyen. Carrey 2012-ben ismerkedett meg a maszkmesterként és stylistként dolgozó lánnyal, többször randevúztak, végül szakítottak. Majd 2015 májusában megint összejöttek. Ez kapcsolat szeptember 24-ig tartott. Pár nap múlva holtan találtak a lány holttestére, akinek közelében egy férfinévre, mint utólag kiderült, Jim Carrey által használt álnévre kiváltott gyógyszeres fiolák voltak. 

A színész ügyvédje állítja, hogy nem ügyfele adta a lánynak a halált okozó pirulákat, hanem Cathriona White ellopta a recepteket és kiváltotta azokat. Jim Carrey az exbarátnője temetésekor is kinyilvánította szerelmét. Akkor a következőt írta Twitterén:

A szerelem nem vész el.

Sőt! Megjelent és ő vitte a koporsót. Cathorina White megözvegyült férje azt állítja, hogy a színész megszállottja volt annak, hogy a lányt figyelje és manipulálja. Ez már csak hab a halált okozó gondatlan veszélyeztetés vád tortáján.

Jim Carrey úgy döntött, beleáll ebbe az ügybe, pedig neki is sokkal egyszerűbb lenne, ha privátban találkozna exbarátnője özvegyével.

Vannak helyzetek az életben, amikor ki kell állnod magadért, és megvédeni a becsületed a gonosszal szemben. Nem tűröm ezt a szívtelen kísérletet, amivel ki akarnak zsákmányolni engem és azt a nőt, akit szerettem. Catnek már bőven azelőtt is voltak problémái, hogy megismertem volna, arról, ami vele történt, senki nem tehet. Remélem, hogy a közeljövőben már nem akarják kihasználni azt, ami vele történt, és hagyják őt békében nyugodni.

Azt is elárulta, hogy a lánynak már régebben is voltak problémái. Korábban még a szcientológusoktól remélt segítséget. Mark Burton szerint viszont Jim Carrey tehet róla, hogy Cathriona White meghalt, mert a színész maga váltotta ki az Arthur King álnévre felírt gyógyszereket, amiket aztán a lánynak adott. A kanadai humorista ügyvédje azért tisztázta, hogy Mark Burton csak azért vette feleségül White-ot, hogy a lányt ne toloncolják vissza Írországba, amúgy a házasságuk ideje alatt sosem éltek együtt, és

ez az egész vádaskodás a szégyentelen pénzszerzésről szól.