Ma van a Nemzetközi Coming Out napja, ennek apropóján összeszedtünk pár hírességet, akik sikeresek maradtak azután is, hogy kiálltak a nyilvánosság elé azzal, hogy melegek, leszbikusok vagy transzneműek.

Magyarországon elsőként Radics Péter, egykori washingtoni tudósító és újságíró vállalta fel másságát, aztán nagyjából két évente előállt egy-egy magyar közszereplő, hogy nyíltan beszéljen a szexuális beállítottságáról. Most azonban nem velünk foglalkozunk, hanem felidézünk néhány külföldi hírességet, akiket nem változtatott meg a coming out.

George Michael


Nagyon sok női szív tört darabokra, miután George Michael bevallotta, hogy a saját neméhez vonzódik. Talán nem mindenkinek rémlik ma már, de az énekes másságának lelepleződése nagyon emlékezetesen történt. 1998. április 7-én tartóztatták le tiltott szexuális kapcsolat létesítése miatt: egy Marcelo Rodriguez nevű, inkognitóban dolgozó rendőr volt az, aki rábírta, hogy egy nyilvános vécében kezdeményezzen vele szexuális aktust, majd letartóztatta. Bűnösnek találták, 810 dollár pénzbüntetésre és 80 óra közmunkára ítélték. Később az Outside című kislemezén és annak videoklipjében szatirikus módon parodizálta a helyzetet, amibe keveredett, erre Rodriguez beperelte őt tízmillió dollárra a jó hírneve megsértéséért. Bár egy ideig beárnyékolta az énekes pályáját az eset, végül a 2007-ig húzódó eljárásban aztán a bíróság George Michaelnek adott igazat.

Hozzátartozik az igazsághoz, hogy az énekes legnagyobb sikereit még a coming out előtt érte el, ám karrierje későbbi hanyatlását nem feltétlenül az okozta, hogy felvállalta önmagát.

Ricky Martin

Ricky Martin is sokáig hallgatott másságáról, mert a menedzsmentje és a tanácsadói szerint ártott volna a karrierjének, ha bevallja, hogy meleg. A szexuális irányultságára vonatkozó találgatások végére 2010 márciusában tett pontot, amikor saját honlapján közzétett egy nyilatkozatot, mellyel bevallotta homoszexualitását a nyilvánosság előtt:

Büszkén mondhatom, hogy én egy szerencsés homoszexuális férfi vagyok. Boldog vagyok, hogy az lehetek, aki vagyok.

Helyzete hasonló George Michaeléhoz, hiszen azóta látványosan átlendült karrierje zenitjén, ám ezt sok minden más is okozhatta. 

Jodie Foster

A színésznő 2013-ban, a 70. Golden Globe-díjátadón életműdíjat kapott, majd közel tízperces beszéde közben nyilvánosan bejelentette, hogy leszbikus. A bejelentés előtt Fostert évekig kritizálta az amerikai meleg-queer közösség, amiért nem vállalta fel nyíltan homoszexualitását. Jodie Foster erre úgy reagált, hogy ha valaki már kisgyermek kora óta a rivaldafényben áll, és keményen kell harcolnia azért, hogy normális életet élhessen, akkor mindennél többre tartja a magánélet védelmét.

“Bruce” Caitlyn Jenner

A tízpróba olimpiai bajnoka, a Jenner-lányok édesapja és a Kardashian-nővérek mostohaapja egy kicsit kilóg a sorból. Évtizedeken át titkolta másságát, és végül 2015 tavaszán saját maga hozta nyilvánosságra azt, hogy ő valójában egy férfi testbe zárt nő. Ő az, akinek nem ártott, sokkal inkább használt a nagy coming out. A nemváltó műtét után Jenner nevet is váltott: Bruce helyett tavaly áprilisban Caitlyn Jennerként született újjá.

Wentworth Miller

A Szökés sorozat sztárja, Wentworth Miller akkor állt elő vallomásával, amikor 2013 augusztusában meghívták a Szentpétervári Nemzetközi Filmfesztiválra. A színész azért állt ki a nyilvánosság elé, mert az orosz parlament megszavazta a homoszexuálisokat negatívan érintő törvényeket, és kiállásával akart tiltakozni ez ellen. Miller világosan megmondta, hogy képtelen lenne részt venni egy ünnepségen, miközben Oroszországban elnyomnak és megfosztanak a jogaitól minden hozzá hasonló homoszexuális embert.

Miller korábban évekig depresszióval küzdött, és az öngyilkosság is megfordult a fejében, amiben nagy valószínűséggel az is közrejátszott, hogy nem vállalta fel homoszexualitását. A coming out óta lassan, de biztosan megszilárdulni látszik a lelke is, és talán 2017 a Prison Break folytatásával a karrierjének is új lendületet ad.

Neil Patrick Harris

Az Így jártam anyátokkal sorozat nőcsábásza 2006-ban árulta el a People magazinnak, hogy meleg, és már két éve együtt él egy férfival boldog párkapcsolatban. Pár évvel később azt is bejelentette, hogy szerelmével gyermeket várnak egy béranyától, akitől ikrei születtek. Az ő karrierje sem fordult egyáltalán negatív irányba a kiállás után.

Zachary Quinto

A Hősök sorozatból ismert színész egy középiskolás fiú öngyilkossága miatt döntött úgy, hogy felvállalja szexuális orientációját. Az amerikai srác azért vetett véget az életének, mert gúnyolódások céltáblájává vált melegsége miatt. Zachary Quinto karrierjét egyáltalán nem sínylette meg a coming out, azóta is sokat foglalkoztatott filmszínész.

Rosie O'Donnell

Rosie O'Donnell 2002-ben nyíltan felvállalta homoszexualitását és abbahagyta a népszerű showműsorát, hogy több időt szentelhessen a párjának és a közösen örökbefogadott három gyermeknek. A népszerű humorista és televíziós személyiség életét nem nagyon változtatta meg ez a coming out, ő igazából nem is érti, hogy az emberek miért csinálnak ilyen nagy ügyet abból, ha valaki meleg.

Ellen Page

A Juno című film fiatal színésznője a Human Rights Campaign 2014-es konferenciáján vallotta be, hogy a saját neméhez vonzódik. A Juno-ban Michael Cera szerelmét alakító kanadai sztárt korábban olyan színészekkel hozták hírbe, mint Elijah Wood, Ben Foster vagy  és Alexander Skarsgard, de ő bevallotta, hogy egyáltalán nem vonzódik a férfiakhoz.

Ian McKellen 

A Gyűrűk ura filmek és az X-Men trilógia sztárja, Ian McKellen 1988-ban döntött úgy, hogy felvállalja másságát. A színész azóta az egyik legismertebb brit melegjogi aktivistaként rendszeresen vállal közszerepléseket, hogy így küzdjön a homoszexuálisok megkülönböztetése és kiközösítése ellen.