Mindig érdekes, ha egy celeb új vállalkozásba fog, főleg, ha az étellel foglalkozik. Hát még akkor, ha az illető celeb egyébként egy kormánybiztos felesége, aki eddig főleg szépségversenyekben és gyémántokban utazott. A magyar sajtót napok óta Vajna Tímea fánkozdájának megnyitása tartja lázban, erről szól a tévé, ezért várták őt a helyszínen a stábok (egyelőre hiába). Mi viszont hagytuk, hogy a fánkok beszéljenek helyette: leteszteltünk egy nagy tálcányival.

Milyen?

Megejtően fánkszerű, de ezen belül nagy a szórás. Szerkesztőségünk döntő többsége arra jutott, hogy az édességek kinézetre tetszetősek. Marci szerint „a külalak és a fancy design sokkal erősebb lett, mint maga a tartalom - sajnos ennél még az ALDI-ban is ízletesebb fánkot lehet kapni. Azt már a Dunkin' Donuts óta tudjuk, hogy egy fánk akkor jó, ha masszív a tésztája, és maga a fánk kemény marad, miután beleharapunk. Itt inkább összeesett a fánk a kezünkben és a tészta is fonnyadt maradt a második, harmadik harapás után, bár kétségkívül lehetett érezni, hogy benne volt Vajna Tímea kemény, kétkezi munkája”. 

Tény: ez a fánktészta a legfinomabb emberi érintés hatására is rugalmatlanul összetapad. Paul Hollywood, a Sütimester szakértője minden bizonnyal nemtetszését fejezné ki az állaga miatt, és Mary Berry is csak pislogna, hogy mik ezek a lyukak a tésztában.

Na de az ízek? 

Judit egyértelműen összefoglalta: „Tömény cukorsokk! Az első falat még tűrhető, de a második, harmadik után alattomosan jön valami tompa émelygés. A csokis elviselhető, a többi nagyon gejl, mű, a tészta ázott és van valami fura utóíze.” Talán a citromos az, amelyik visszafogottabban édes, de savanykás ízeket semmiképpen se várjanak. Tesztünk képeit alábbi galériánkban megtekinthetik.

„Hát egy nagyon bejött, mégpedig amin talán tejkaramell-darabok voltak, az kifejezetten finom volt. A nem cukorban tocsogó fánkok tésztája nekem ízlik, utálom, ha egy fánk száraz, márpedig általában száraz fánkokat ettem eddig, így az plusz pont. A cukormázas fánkokat össze sem tudtam hasonlítani, mindegyiknek olyan íze volt, mint Vajnáné Instagramjának” – jött elő a költő Bálintból. Szerinte a sima karamelles fánk teteje a tehénből fejt, majd egész nyáron a legelőn tűző napsütésben száradni hagyott, majd újra mikróban életre keltett tejből és sztíviából készült pacára hasonlított, amit kénytelenek vagyunk elhinni.

Az összenyomható küllemen tesztelőink többsége felülemelkedett volna, de a mindent elnyomó cukorhömpölyön szinte lehetetlen túl-érezni. „A karamellás nagyon nem az én világom: először totálisan jellegtelennek tűnt, aztán meg keserű szájízt hagyott maga után. A cukros példányok ellenben nagyon is karakteresek, olyan tömény cukorízük volt, amitől úgy éreztem, ízlelőbimbóim jóvátehetetlen károkat szenvedtek. Hogy valami jót is mondjak, a csokis kifejezetten finomnak bizonyult, máskor is enném” – vált kissé megengedőbbé Peti.

Dávid, aki sorban állt, és fizetett a termékekért, a Konyhafőnök című RTL-műsorban érezte magát, alighanem az átélt traumák hatására. „Tímea, érezni ezeken a fánkokon, hogy jól mozogsz a konyhában, érzed az ízeket. Tetszik a tészta is. A díszítésre is odafigyelsz. Gratulálok.

Na jó, sajnos az előbbiekben több hazugság is van. A tészta jellegtelen. A hollywoodi filmekben látott fánkzabáló rendőrök kezében nem ilyen állagú édességek vannak, hanem rendes, lehet, hogy ipari, de decensebb tészta, ami nem esik össze egy hurkaujjú százados markolásától. Az ízek tekintetében nem nagyon lehet különbséget tenni egyes fánkok között. Persze a málnásra nem tudnám azt mondani, hogy vaníliás, de a többi, mindegyik ugyanolyan ragacsos, fullasztó cukormázban tocsog. Díszítésben pedig semmi újat nem találok.”

Beszámolónkat Viki soraival zárjuk: „Sosem gondoltam volna, hogy a műanyag gyöngynek ennyiféle keménysége lehet. Az ízük semmihez sem hasonlítható, talán csak a műanyag gyöngyhöz. Vajna Tímea kedvenc [ő mondta a reggeli Mokkában], rózsa színvilágú fánkját megkóstolva végre azt is megtudtam, milyen lehetett a gyerekkori barbim lábának az íze. Nem éri meg sokat enni egyszerre, mert egy idő után nincs különbség közöttük, talán csak az állaguk. Ja nem, az sem. Az összes puha és ragacsos. De talán pont ez egy fánk dolga. Nagyon jólesett, köszönöm szépen, elleszek ezzel az élménnyel az életem további részében”. 

  

Szóval

Mit ettünk? Fánkot Vajna Tímea Mf. Funk nevű fánküzletéből.

Mennyit ettünk? Tizenkettőt, többé-kevésbé.

Mennyit fizettünk? 4731 forintot.

Milyen volt? Nagyon édes. Nagyon. Most olajízűt és szivárványszínűt csuklunk.

Melyiket kóstoljam meg? A karamell-reszelékes tetejűt, és a csokoládésat.

A cikkben látható gifek a Sütimester című, BBC-s sütős sorozatból származnak. Paul Hollywoodot, illetve Mary Berryt láthatják rajtuk, mindketten szakmai tekintélyek.