Messze még az aranyozott szobrocskák átadója, sőt, még a jelöltek listája sincs meg, hisz nem ment még le az összes 2016-os film, viszont már így is

el lehet kezdeni Oscar-lottózni.

Koncentráljunk a legfőbb kategóriákra, a rendezésre és a legjobb főszereplőkre. Jó lesz felkészülni, mert lehet, hogy borulni fog minden papírforma.

A legjobb női főszereplő

A Mashable jelöltjei között ott van Meryl Streep, aki eddig 19-szer volt az Oscar-várományosok között, és háromszor díjazták is. Most a Florence Foster Jenkins című filmje miatt jöhet elő a neve. De Natalie Portman is szobrot kaphat a Jackie című filmben Jacqueline Kennedyként nyújtott alakításáért, és mivel Streepével megegyezően ez is egy életrajzi ihletésű film, ezért szinte garantált a jelölés. Emma Stone másodjára is ott lehet a potenciális díjazottak között a La La Land, magyarul Kaliforniai álom című filmje miatt.

Az sem kizárt, hogy a most agyon ajnározott Érkezés című film miatt Amy Adamst is értékelni fogja az akadémia, akinek ez lenne a 6. jelölése, amivel már-már olyan hánytatott helyzetbe kerülne, mint DiCaprio, hogy jelölni, jelölik, de díjazni, már nem díjazzák. Jennifer Lawrence filmjét majd csak december végén mutatják be Amerikában, itthon meg januárban, így nincs visszajelzés arról, hogy miként is sikerült, Az utazók című scifije, de nem egy merész vállalkozás megelőlegezni neki, hogy az elmúlt három évhez hasonlóan, most is ott lesz a potenciális Oscar-díjazottak között. Viszont ilyen és ehhez hasonló alakítások mellett Emily Blunt és Susan Sarandon már nem számíthat semmire a 2017-es gálán.

A legjobb férfi főszereplő

Itt sincs előre lejátszva semmi, mivel van egy Michael Keatonnel erősített McDonald's-sztori, ami a gyorsétteremlánc felvirágoztatásának igaz történetén alapszik, aztán Tom Hanks is egy valós eseményeken alapuló légi katasztrófás filmben adta a címszereplőt (ez a Sully), valamint az Arany című filmben  Matthew McConaughey egy aranyásót játszik, akinek a sztoriját szintén az élet írta.

De van itt még valaki.

Andrew Garfield is nagy esélyes, mert egy olyan katonát alakít a Hacksaw Ridge című filmben, aki nem hajlandó fegyvert fogni, az ellenségre lőni, ellenben végtelenül hazafi, ezért társai elkezdik tisztelni, mert a saját életét kockáztatva menti meg tucatnyi bajtársát. Mivel ez is igaz és patriotizmusban tocsogó történet, ezért nem kizárt, hogy jelölik és díjat is kap a filmért. Amit ki rendezett?

A rasszista, antiszemita kiborulása miatt a filmszakma által kitagadott Mel Gibson, aki most akár ott is lehet a potenciális Oscar-várományosok soraiban.

A legjobb rendező

A már említett fekete bárányon kívül lehet, hogy Martin Scorsese is befut díjazottként a Silence című filmért, amiben Andrew Garfield és Liam Neeson jezsuita szerzetesként tűnik fel. Aztán a La La Land készítőjének munkáját is értékelheti az akadémia,  Clint Eastwood is benne van a kalapban a Tom Hankses Sully miatt, ahogy a Natalie Portman főszereplésű Jackie című film rendezője, Pablo Larrain is. Valamint az Érkezés alkotójáról sem érdemes megfeledkezni az esélylatolgatástól, ha már ettől a filmtől annyira besírt az Index, hogy még a hibákról is megfeledkeztek.

Jelenleg ezek a tippek, de hol van még február.