19540429 nin kg1 729

Szívroham vitte el a 99 éves Gábor Zsazsát

2016.12.19. 00:09

Hosszú ideig tartó betegeskedés után, a magyar származású abszolút híresség, Gábor Zsazsa december 18-án, vasárnap délután elhunyt. A színésznő Los Angeles-i otthonában kapott szívrohamot, ahol az elmúlt 5 évben próbált lábadozni. Innen próbálták kórházba szállítani, de már csak a halál beálltát tudták megállapítani. A hírt sajtósa is megerősítette, Gábor Zsazsa két hónappal 100. születésnapja előtt hunyt el - írja a TMZ.

Az utóbbi években betegség betegséget követett, legutóbb a 99. születésnapja után két nappal került a sürgősségire, mert alig kapott levegőt, a házhoz érkező orvos akkor eltávolította a torkában felgyülemlett nyálkát. A kórházba kerülése után nehezen épült.

Utolsó éveit gyakorlatilag magatehetetlenül élte le; túl volt egy agyvérzésen, amputálták a lábát, és nem tudta elhagyni a betegágyát.  

A csillogás és a hollywoodi pompa első számú megtestesítője nem olyan halált halt, amilyen életet élt. Hosszan megkínozta az élet.

A hírességéből élő művésznő 2010. július 18-án leesett otthonában ágyáról, és összetörte magát, ezért csípőprotézist kellett neki beültetni. A baleset és a műtét egyre durvábbá váló szövődményeit már nem élte túl Zsazsa. De éveken át küzdött keményen. Ez a legbiztosabb információ a színész- és életművésznőről, mármint az, hogy meghalt, mert szándékosan annyira rejtélyekkel teli, fényűző, dívaéletet élt, hogy még az sem biztos, hogy mikor született. A legtöbb forrás szerint 1917. február 6-án és Budapesten, de ő maga sosem nyilatkozott arról, hogy mennyi idős, kifejezetten titkolta az adatot.

A 2010-es baleset, csak egy volt az utóbbi néhány év súlyos egészségügyi gondjai közül. A szerencsétlen sorozat 2002-ben kezdődött, amikor novemberben autóbalesetet szenvedett, és több csontja is eltört. Egyes források szerint kómába került, amit mások – többek között Zsazsa lánya – cáfoltak. Balesetén, ami miatt járókerettel, tolószékkel volt kénytelen közlekedni, nem tudta magát túltenni, 2004 végén öngyilkosságot kísérelt meg. A depressziós Zsazsa 2005-ben még egy agyvérzést is kapott, innentől kezdve gyakorlatilag szinte élete végéig kerekesszékben maradt.

De nem érdemes Gábor Zsazsára úgy emlékezni, mint egy olyan nőre, akit élményekben gazdag élete végére teljesen felőrölt, meggyötört az élet, mert a vele készült interjúk, műsorok alapján egy vidám, fineszes, a hírességet a teljességében megélni akaró nő volt. Bő ötven éven keresztül sikerült a köztudatban maradnia, és ha tetszik, ha nem, a most tevékenykedő hírességeknek ő mutatta a legtöbb példát arról, hogyan kell szinte a semmiből világszerte ismertté válni.

Helyes lányból hercegnő

Zsazsa eredetileg Gábor Sári néven született Budapesten, de igazán ismert csak akkor lett, amikor elhagyta Európát, és sikeresen meghódította néhány ismert amerikai szívét. Apja katonatiszt volt, anyja meg Jolie Gábor, aki hozzá hasonlóan szintén ismertségéből és jó kapcsolataiból igyekezett élni. Két testvére volt, Magda és Éva, ők hárman voltak együtt a híresen szép Gábor-lányok. Az életrajzok szerint az egyik fontos pont az 1936-os Miss Hungary szépségverseny volt, amit egyes források szerint Zsazsa nyert, más források szerint viszont diszkvalifikálták, mert túl fiatal volt. Az életrajzi ellentmondásokban bővelkedő Zsazsa mindenesetre a szépségverseny után eljutott Bécsbe, ahol a korszak egyik leghíresebb tenorja, Richard Tauber felkérte, hogy énekeljen új darabjában. Itt kezdte meg azt a fényűző társasági életet, ami később ahhoz vezetett, hogy mára ő lett az eszményi celeb.

Saját életrajzi könyve szerint Bécsben egy zeneszerzővel volt viszonya, de fontos kapcsolatainak hosszú sorában az első hivatalos állomás Burhan Asaf Belge, akivel a harmincas évek végén volt házas. A török diplomatáról szinte semmit sem tudni, nem úgy, mint Zsazsa soron következő férjéről, Conrad Hiltonról, akivel a negyvenes évek elején kötött házasságot. Conrad Hilton Paris Hilton dédapja, egyben a híres hotellánc alapítója. Ebből kapcsolatból született Zsazsa egyetlen gyereke, Francesca Hilton. Zsazsa egyébként többször is nyilatkozta, hogy Conrad Hilton valójában megerőszakolta őt, így esett teherbe. A lányuk már a válásuk után született meg 1947-ben.

Zsazsa híres volt arról, hogy házasságait jól használta fel arra, hogy saját céljait elérje. Hilton után George Sanders színész fejét sikerült elcsavarnia. Sandersszel hat évig élt házasságban az ötvenes évek elején, a férfi a korszak egyik ismert színésze volt, Roger Moore előtt ő alakította Simon Templart az Angyal-filmekben, később tévés műsorvezetőként dolgozott. Ebben az időszakban vált Gábor Zsazsa igazán ismertté, ekkor kapta meg első filmszerepeit, többek között az 1952-es Moulin Rouge-ban.

Neal Gabler, a hírességük miatt híres emberekről szóló tanulmányában Zsazsa faktornak nevezi azt a képességet, ami olyan karrier befutásához szükséges, mint amilyet Gábor Zsazsa magáénak tudhatott. Írásában fontos szerepet kap, hogy Zsazsa milyen ügyesen használta fel ugródeszkának a Sanders mellett töltött éveket. "Gábor Zsazsa tiszteletére neveztem el Zsazsa faktornak azt a jelenséget, amikor emberek úgy szereznek ismertséget maguknak, hogy szinte semmi jelentős dolgot nem hajtanak végre. Zsazsa a Sandersszel kötött házasságából rövid filmes karriert kovácsolt, a filmes karrierből meg egy hosszan tartó, komoly ismertséget" - írja tanulmányában (PDF) Gabler, kiemelve, hogy korábban az volt jellemző, hogy olyan emberek váltak igazán ismertté, akik jelentős szakmai munkássággal rendelkeztek, de Gábor Zsazsa megjelenésével ez megszűnt.

A férjek hosszú sorában - akiknek száma értelmezéstől függően nyolc és tíz között mozog -, a következő a Herbert Hutner üzletember volt, aminek érdekessége, hogy ez az egyetlen kapcsolat, aminél több helyen is azt írták, hogy szerelem volt első látásra, és valódi érzelmek vezérelték Zsazsát. A házasság végül csak négy évig tartott, mert nem bírta a kapcsolatuk, hogy a színésznő Kaliforniában, Hutner New York-ban tölti idejét munkája miatt. A különféle feljegyzések szintén megjegyzik azt is, hogy Hutner és Zsazsa jó viszonyban váltak el egymástól, ami korábbi partnereiről nem feltétlenül volt elmondható.

Végül néhány hosszabb, rövidebb házasság után Zsazsa 1986-ban kötött ki Frédéric von Anhalt német herceg mellett, aki haláláig a férje maradt. A házassággal Gábor Zsazsa elnyerte az Anhalt és Szászország hercegnője hivatalos megszólítást, ami pont olyan abszurd, és kevéssé valószerű, mint sok dolog a magyar származású híresség életében.

Von Anhalt herceget egyrészt hivatalosan sokan nem ismerik el hercegként, mivel a gazdag üzletember nemesi címét úgy szerezte, hogy a nyolcvanas évek elején komoly pénzért adoptáltatta magát az elszegényedett Mária Auguszta anhalti hercegnővel. Az így nemessé válók viszont a legtöbb családfakutató szerint nem adományozhatnak hercegnői címet.

Amellett, hogy érdekes módon vált nemessé, Frédéric herceg azért is volt méltó Zsazsa mellé, mert maga is komoly bulvárszereplőnek számított. Anna Nicole Smith pár évvel ezelőtti halálakor például bejelentette, hogy neki bizony éveken át volt viszonya a playmate-tel, és most úgy érzi, ő az apja a playmate néhány hónapos gyerekének (akire a dolgok akkori állása szerint esetleg milliárdos vagyon várt volna).

Fineszes díva

A hamisan szerzett, de büszkén viselt nemesi cím a legtökéletesebb összefoglalója annak a felszínes, de fényűző életnek, amit Zsazsa élt, és megnyilvánulásai alapján nagyon is élvezett élni.

Az évek alatt kialakította magáról a megközelíthetetlen, kortalan nő képét, rendszeresen könnyen szállóigévé váló, gyakran idézhető mondatokkal boldogította az őt kérdező újságírókat. Ebben a nyilatkozatjátékban utolsó férje volt a legnagyobb partnere, akivel úgy takargatták valós korukat, mint ahogy a mindig titkolózó Kiszel Tünde sosem fogja tudni. "Nem hiszem, hogy kilencven éves, de nem is akarom tudni" - mondta a herceg a Vanity Fairnek három évvel ezelőtt. A herceg 2007-ben azt mondta magáról, hogy 58 éves, de már 21 évvel az interjú előtti házasságkötéskor is minimum 43 volt. A legtöbb forrás szerint meg legalább hetvenéves.

A titkolózós játék mellett a nehezen megközelíthető, nehezen átverhető, férfiakon felül álló, eszes nő képét alakította ki magáról az évek alatt, ami sokaknak nagyon imponáló lehetett, főleg a női egyenjogúsági mozgalmak idején. Zsazsa sosem titkolta, hogy érdekházasságokat köt, és hogy érdekember, sokkal inkább szórakoztató kijelentésekbe burkolva közölte ezeket a nagyvilággal. "Csak azért elválni egy férfitól, mert nem szereted, legalább akkora butaság, mint hozzámenni csak azért, mert szereted" - idézik sok helyen az egyik híres mondatát. Egy másik ismert aforizmája, és egyben fricska a női szerepeknek: "Kiválóan értek a háztartáshoz. Ahányszor elváltam, megtartottam a házat". Azt is rengeteg helyen felemlegetik, hogy azért hívott drágámnak szinte mindenkit, mert saját bevallása szerint képtelen volt megjegyezni, hogy éppen kikkel beszélget.

"El sem tudja képzelni, hogy a Zsazsa mellett töltött húsz év alatt hány telefonszámot kaptam nőktől az asztalok alatt. Nem féltékenységből, amiért Zsazsa boldog egy férfi mellett. Hanem azért, mert ha ő boldog, akkor a fickó biztos tud valamit, úgyhogy próbáljuk ki! De a feleségem okos asszony, minden alkalommal, amikor kimentem egy órára úszni, végigtúrta a zsebeimet, és kidobta az összes cetlit" - idézte fel Zsazsa ravaszságát 2007-ben a Vanity Fairnek a herceg.

A dívát az se zavarta, ha a valóság nem kedvezett éppen az elképzelt karriernek: olyankor simán változtatott rajta egy kicsit. Ennek is köszönhető, hogy nehéz biztos információkat találni róla. "A Gábor-lányok bármiről hajlandóak voltak hazudni. Amikor a könyvemet írtam Jolie-ról, akkor volt Eva egyik esküvője is, és a menyasszonyi ruhájának hatalmas dekoltázsa volt. Duzzadó mellei között meg nagyobb kereszt lógott, mint a Szent Péter-bazilikáé. A Gáborok zsidók voltak, úgyhogy azt kérdeztem Jolie-tól: "Mi az az istenverte nagy kereszt?", Jolie meg azt válaszolta: "Eva új jövendőbelije utálja a zsidókat, úgyhogy ebben a könyvben katolikusokat csinálsz majd belőlünk". Mindig a valóságtól függetlenül éltek. Sosem volt jelen az igazság" - vázolta a Gábor-család rugalmas valóságkezelését a Vanity Fairnek Jolie Gábor életrajzírója, Cindy Adams.

Becsapatás és csőd

A gondosan felépített hamis világ viszont néhány évvel ezelőtt elkezdett összedőlni. Hiába alakított ki Zsazsa olyan képet magáról, ami szinte minden támadást el tudott viselni, a közvélemény nehezen nyelte le, hogy 1989-ben megütött egy rendőrt egy közúti ellenőrzés során. Zsazsának három napra börtönbe is kellett vonulnia, a rendőrpofozó jelenet meg külön életet él a popkultúrában, filmekben, sorozatokban hivatkoznak rá. Hiába élt nagyon változatos életet, úgy látszik, leginkább erről fognak emlékezni a szórakoztató hírességre.

Zsazsa megroppant egészsége mellett már anyagi biztonsága sem volt egyértelmű. 2005-ben megvádolta lányát, hogy meghamisította az aláírását, hogy el tudjon tőle sikkasztani kétmillió dollárt. Később a bíróság ejtette az ügyet, mert Zsazsa nem volt hajlandó megjelenni a tárgyalásokon.

Végül 2009-ben azzal került be a hírekbe, hogy ő volt az egyik híresség, akit az azóta elítélt Bernie Madoff csalássorozatában alaposan megkárosított. Az akkori híradások szerint Zsazsa legalább tízmillió dollárt bukott az üzletember tevékenységei miatt, herceg férje úgy nyilatkozott, nagyon közel állnak az anyagi csődhöz. "Vissza akarjuk kapni a pénzünket. Lehetséges, hogy el kell adnunk a Bel Airben található otthonunkat, a kocsijainkat, a műtárgyainkat, sőt még az ékszereinket is emiatt a beteg ember miatt" - nyilatkozta akkor von Anhalt. Végül a herceg fia segítette ki Gábor Zsazsát egy családon belüli nagyobb összegű kölcsönnel.

Annak ellenére viszont, hogy a végére megrepedeztek a felépített birodalom falai, hogy elkezdett lepotyogni a máz, hogy megbosszulta magát a sok felszínesség, ne felejtsük el, ha nincs Gábor Zsazsa, nincs Paris Hilton, nincs Kiszel Tünde, nincs Bódi Sylvi és Kim Kardashian és a legtöbb olyan szereplő, akiknek azóta is jól szórakozunk a mindennapi szerencsétlenkedésein a címlapokért.