Ha ön látta az Igazából szerelem című filmet, akkor jól tudja, hogy a Christmas Number One külön intézménynek számít Nagy-Britanniában. Arról van szó, hogy melyik dal az első a hivatalos brit eladási listán karácsony hetében. Ma este hozták nyilvánosságra az idei karácsonyi első helyezettet, ami igazi szenzáció és kilométerkő a pop történelmében, ugyanis a győztes a BBC friss híradása szerint

a Rockabye a Clean Bandittől.

Ki is ez a Clean Bandit?

A borítóképen is őket látja, a Rather Be című számot egészen biztosan hallotta már tőlük. Cambridge-ben alakultak és az elektronikus zenét vonós hangszerekkel egészítik ki, dalaikban mindig más énekesek hangja hallható, a Rockabye-ban például Sean Paul és bizonyos Anne-Marie.

Ha van kedve, hallgassa meg ezt a dalt, alatta pedig pár részlet arról, hogy ez az első helyezés mitől akkora szenzáció.

Az Igazából szerelemben az egyik szál arról szól, hogy egy idősödő énekes kampányol, hogy megszerezhesse az év legfontosabb első helyezetti címét, hogy első lehessen a karácsonykor kiadott slágerlistán. Ehhez csinál egy karácsonyi verziót a Love Is All Around című számból – és ön talán azt hitte, hogy ezt a marhaságot csak a film kedvéért találták ki.

Hát nem, régóta normális, hogy egyre többen próbálják valamilyen kampánnyal megszerezni ezt a címet. Korábban egyszerűen az a dal volt az első karácsonykor, ami akkor éppen népszerű volt, korábbi Christmas No1-ok például a Bohemian Rhapsody vagy az Always on My Mind. De a kétezres évek óta az a szabály, hogy nem csak úgy egy jó szám az első az év legfontosabb slágerlistáján, hanem egy olyan szám az első, amit direkt azért adtak ki, hogy ezen a listán győzzön. És aztán a következő héten el is felejti mindenki. Az alábbi dalról például hallott már? Nyilván nem, pedig ez volt a Christmas Number One öt évvel ezelőtt. Hát elég annyit hozzáfűzni, hogy ez azért nem egy olyan mestermű, mint a Queen vagy a Pet Shop Boys dala.

Az X-faktor is azért mindig az őszi szezonban van, mert az adásokat úgy időzítik, hogy a friss győztes frissen megjelent győztes dala a karácsonyi elsőségért szálljon versenybe, és az elsőséget az esetek többségében meg is szerezte – eddig mindig csak akkor maradt alul, amikor valami szintén karácsonyra kiadott, jótékonysági dal vagy kampány győzte le.

Persze az idei eredmény nem feltétlenül jelenti azt, hogy a briteknek elegük van a karácsonyi dalokból, a változás annak is köszönhető, hogy idén megreformálták a lista készítésének módját, és már nem csak az van benne, amit az emberek megvesznek, hanem az is számít, amit hallgatnak a streamelő szolgáltatásokon, például a Spotify-on.

Emiatt voltak már korábban szinte példátlan anomáliák idén ezen a slágerlistán, és most ez a trend is visszatért oda, ahonnan a '80-as években elindult: a Rockabye már hetedik hete az első a slágerlistán, semmi köze a karácsonyhoz, és egyszerűen annyira népszerű, hogy a mindenféle kampányok ellenére No1 maradt az ünnep hetére is. Ehhez képest az idei, duplán karácsonyos X-faktor sláger benne sincs az első ötben, ahol az egyetlen szezonális sláger Mariah Carey örökzöldje, aminek a címét inkább ki se ejtjük, azok kedvéért, akik már megőrülnek tőle.

Az utolsó dal, ami azért lett karácsonyi No1, mert olyan sok mindenkinek tetszett, és nem azért, mert valami kampánnyal az emberek agyába vésték az ünnep alkalmából, a Mad World volt Gary Jules előadásában.

2003-ban, azaz 13 évvel ezelőtt.